Türkiye’nin çiçek haritasını çıkartıyoruz

Şeyma Ercanlı Yazar: Şeyma Ercanlı 28 Nisan 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Türkiye’nin çiçek haritasını çıkartıyoruz

Türkiye’nin çiçek haritasını çıkartıyoruz

 

 

Türkiye’nin çiçek haritasını çıkartıyoruz

istanbul (8)


 

 

Bahardan yaza doğru ilerlerken çiçekler rengârenk açtı. Türkiye doğal güzellikleri olduğu kadar bitki örtüsü de zengin bir ülke. İstanbul’dan, Tunceli’den, Konya’dan birbirinden renkli görüntüler gelmeye başladı. Doğa uyandı ve güzellikleriyle bizi büyülemeye devam ediyor. Türkiye’nin birbirinden ender bitkilerinin yetiştiği bölgeleri haritamızda sizler için işaretledik.

istanbul (21)


 

 

İstanbul’un Laleleri…

 

İstanbul Emirgan Korusu’nda açan laleler görenleri hayran bırakıyor. Şehrin ortasında bir vaha gibi… Sakin ve doğanın içinde biraz vakit geçirmek isteyenlerin uğrak yeri olmuş durumda. Şarkılara filmlere konu olmuş Emirgan korusuna laleler uyandı.

tunceli (5)


 

 

Tunceli’nin dağ köylerinde açan “süsen çiçekleri”

 

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, ilkbaharın gelişiyle Munzur ve Mercan dağlarının eteklerinde açan "süsen çiçekleri" görsel şölen sunuyor. Doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle her mevsim öne çıkan 1500 rakımlı Ovacık'ta, baharın gelişiyle canlanan doğa, görenleri kendisine hayran bırakıyor.

tunceli (6)


 

 

Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur Gözeleri, Mercan Vadisi, Kırkmerdiven Şelalesi ve Kepır Yaylası'nın bulunduğu ilçede, karların erimesiyle belirli alanlarda açan çiçekler, renkli görüntüler oluşturuyor. İlçedeki Mercan ve Munzur dağlarının eteğinde kurulu olan Paşadüzü, Köseler, Ziyaret ve Şahverdi köyleri çevresinde açan ve bilimsel adı "ıris" olan süsenler de mavi, mor ve beyaz renkli çiçekleriyle doğaya renk katıyor. Tek ya da birkaç salkımlı çiçek açan süsenlerin, Türkiye'de yaklaşık 51 türü bulunuyor.

Afyonkarahisar’da çiçeklenen kiraz ağaçları (10)


 

 

Afyonkarahisar’ın “kiraz ağaçları”

 

Afyonkarahisar'ın Çay ve Sultandağı ilçelerinde, baharın gelişiyle çiçek açan kiraz ağaçları seyrine doyumsuz manzaralar oluşturdu. Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'da, Ziraat 0900 (Napolyon) ile Gılli çeşidi başta olmak üzere yılda yaklaşık 42 bin ton meyve üretimi yapılıyor. Kentte yetiştirilen kirazların yüzde 70'i Avrupa ülkelerinin yanı sıra dünyanın pek çok farklı ülkesine ihraç ediliyor.

Afyonkarahisar’da çiçeklenen kiraz ağaçları (5)


 

 

Türk Patent ve Marka Kurumunca bu yıl coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Sultandağı Kirazı" bölge çiftçisinin en önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Afyonkarahisar-Konya kara yolundaki Çay ve Sultandağı ilçeleri arasındaki yaklaşık 44 bin dekarlık alanda, bahçelerde çiçek açan kiraz ağaçları, göz kamaştırıyor.

van (2)yeni


 

 

Van’ın “ters laleleri”

 

Van'ın Gevaş ilçesindeki Dilmetaş Mahallesi'nde yetişen ve halk arasında "ağlayan gelin" adı verilen ters laleler ilgi odağı oldu. Birçok inanış ve kültürde efsanelere konu olan ters lalelerin yoğun yetiştiği mahalle, bugünlerde ziyaretçi akınına uğruyor.

van (8)


 

 

Kırmızı, sarı ve bordo renkleriyle çiçek açtıkları bölgelerde adeta renk cümbüşü oluşturan laleler yörenin tanıtımına da katkı sağlıyor. Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'na karşı mavi ve yeşilin bütün tonlarını görmek mümkün. Belki de baharın uyanışını en iyi burada görebiliyoruz. Yolu Van'a düşenlerin mutlaka uğraması gereken bir yer.

kars (3)


 

 

Kars’ta tescilli “uzun elma” ağaçları 

 

Türkiye'de sadece Kars'ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen, coğrafi işaret tescil belgesi alan "uzun elma" ağaçları çiçek açmaya başladı. Kağızman ilçesinde 1300 rakımlı arazilerde yetiştirilen ve güz döneminde budaması tamamlanan uzun elma ağaçları, çiçeklerle beyaza büründü.

kars (1)


 

 

Şeklinden dolayı "uzun elma" olarak adlandırılan meyvelerin yetiştiği ağaçlar, güzel görüntüler oluşturdu.

samsun (2)


 

 

Samsun’un “su düğün çiçeği”

 

Samsun'un 19 Mayıs ilçesi sınırları içinde yer alan Kızılırmak Deltası'nda suda açan ve zehirli olduğu için "zehirli güzellik" olarak da anılan su düğün çiçeği ilçenin tanıtımı için de kullanılıyor.

samsun (10)


 

 

Biyolojik çeşitliliği ve her mevsim barındırdığı güzellikleriyle dikkati çeken, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Kızılırmak Deltası'nda, nisan ile mayıs aylarında açan su düğün çiçeğinin (Ranunculus trichophyllus) oluşturduğu manzara, doğaseverlerle fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Etiketler:
Şeyma Ercanlı

Şeyma Ercanlı

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı