Toksik ilişki içerisinde olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Merjam Yazar: Merjam 27 Temmuz 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

İlişkiler; karşılıklı mutluluk sevgi saygı ve sadakat bağlamında kurulur. Ancak bu özellikler çiftlerin her ikisinde de olmalıdır. Yoksa belirli bir zaman sonra birey tek taraflı verici olabilir ve tükenmeye başlayabilir. Bu tür ilişkiler toksik ilişki olarak anılmaktadır. Peki, toksik ilişki içerisinde olduğumuzu nasıl anlarız? İşte detaylar…

Toksik ilişki içerisinde olduğunuzu nasıl anlarsınız?

İnsanlar genelde; hayatını paylaşacağı, huzurlu, mutlu, sakin, sevgi ve saygı dolu bir ilişki isterler. İlk etapta çok düzgün gibi görünen bazı tip ilişkiler zamanla farklı şekillere bürünebilir. Aslında; istediğimiz mutluluk ve huzurken, tam tersine dönüp bize zarar vermeye, kendimizi kötü hissetmemize neden olabilir. Özellikle, bazı uzun soluklu ilişkilerde yaşanabilen ve çok sık duyduğumuz toksik (zehirli) ilişkinin ne olduğunu, sizler için derledik.

Toksik ilişki benlik saygısına zarar verir

Sağlıklı ilişki; kişilerin benlik saygısına ve duygusal enerjisine katkıda bulunur, karşılıklı ilgi, saygı ve şefkat içerir, kendimizi ilişki içerisinde rahat ve güvende hissetmemizi sağlar ve korkmadan kendimiz olabileceğimiz alan yaratır.

Toksik ilişki, toksik olan tarafın kişinin duygusal ve nadiren de olsa fiziksel olarak zarar veren davranışlarıyla karakterize edilen bir ilişkidir. Toksik bir ilişki benlik saygısına zarar verir, enerjiyi tüketir, güvenli bir yer değildir. Bu ilişki türü genel olarak; güvensizlik, benmerkezcilik, baskınlık, kontrol olarak tanımlanabilir.

Toksik ilişkideki partner, bencil ve zorbadır. Sadece kendi çıkarlarını düşünür, değer bilmez, sürekli eleştirel bir tavır takınır, yaşanılan anı karşı tarafa zehir eder, partnerini sürekli küçük düşürür. Korku yayarak, partnerine istediğini yaptırır. Böylelikle ilişkiyi sürekli zehirler.

Şu tarz cümleler duyuyorsanız!

Sen nerden bileceksin!

Yine mi aynı şeyler!

Bıktım senden!

Ne kadar çok boş konuşuyorsun!

Toksik ilişki nasıl anlaşılır?

Toksik ilişkiye maruz kalan kişilerde bazı düşünce kalıpları, toksik ilişki bağımlılığını beraberinde getirebilir. Çünkü; partner yapılanı dışardan göremez. Ona göre ilişkinin doğası budur, sevgisini bu şekilde gösterdiğini zanneder. İlişkisi için emek verdiğini ve bu durumun düzeleceğini düşünür.

Toksik ilişkilerde manipülasyon oldukça fazladır. Partner genel olarak karşı taraf ile dalga geçerek, şakaya vurarak ya da kişiyi ezerek manipüle eder.

Kendisini, odak noktası olarak görür ve kendi ihtiyaçları çerçevesinde hareket eder. Toksik kişi, empati yeteneğinden yoksundur. Sizin duygu ve ihtiyaçlarınızı önemsemez.

Yalan söyleme eğilimleri oldukça yüksektir. Daha önce söylediği veya yaptığı bir şeyin aksini iddia edebilir.

Genel olarak tutarsız davranış sergilerler. Bir gün arkadaşlarıyla beraberken sizi umursamayan davranışlar sergiler. Başka bir gün çok daha ilgili davranabilirler. Toksik insanlar, kavgacı bir tutum içindedirler. İlişki genel olarak, toksik kişinin istediği şekilde olmalıdır. Sizin beklentileriniz ve çıkarlarınızın güçlenmesini istemezler bu yüzden sizi tartışma içine dahil ederek, psikolojik olarak yormak ve olduğunuz yerden aşağı çekmek isterler. Burada amaç sizin karşı tarafa bağlı hale gelmeniz, özgüveninizi yitirmeniz ve karşı tarafın ihtiyaçlarına cevap vermeye devam etmenizdir.

Böyle hissediyorsanız, toksik bir ilişki yaşıyor olabilirsiniz!

İlişkide baskı altında olduğunu hissetmek

Değersiz olduğunuzu duymak

Kendinizi çaresiz ve sıkışmış hissetmek

Sürekli suçlanmak ve bu yüzden suçlu hissetmek

İştahınızda ve uykunuzda düzensizlik

Mutsuz hissetmek

Ayrılığa dair düşüncelerin sıklaşması

Fedakârlıklar karşında suçlanmak

Sürekli başarısızlıklarınızın önünüze sürülmesi

Kendinize olan güveninizin azalması

Toksik ilişkiden nasıl kurtulabilirsiniz?

Bir ilişkiyi bitirmek yeterince zorken, sizi bu kadar yoran, mutsuz eden, alışkanlık haline gelmiş bir ilişkiyi bitirmek elbette daha zor ve yıpratıcı. Duygularınızı yaşayabilmek ve tekrar eski günlerinize dönebilmek için kendinize zaman tanımalısınız. Yaşadığınız duygular ne kadar yoğun olursa olsun zaman içinde azalacaktır. Bunun için kendinize fırsat vermelisiniz.

Öncelikle yaşadığınız şeyleri inkâr etmeyip kabullenmek bu ilişkiden kurtulmanız için iyi bir başlangıç olabilir.

Duygularınızı ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Eğer kendinizi yorgun, yıpranmış, mutsuz ve isteksiz görüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.

Kendinizi motive aktiviteler bulup sosyalleşebilirsiniz.

Dinlenin ve kendinize bol vakit ayırın.

Ve unutmayın, herkes sağlıklı bir ilişkiyi hak eder.

Kaynak: Bobo Scope

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio