Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Rüyalar hepimizin merak ettiği gizemli bir alandır. Bilimsel ve metafizik olarak ele alınan rüyalar hakkında çarpıcı 15 bilgiyi sizler için kaleme aldık. İşte detaylar…
İşte rüyalar hakkında bilmedikleriniz…
Uyandığınız zamandan 5 dakika kadar sonra rüyanın yarısı unutulur. 10 dakika sonra ise %90 kadarı hafızanızdan uçar gider.
Doğuştan değil ama sonradan görme engelli olanlar, rüyalarında “görsel öğeler, görüntüler” görürler. Ancak doğuştan görme engeli olanlar, duyular üzerine rüyalar görürler. Görme, koklama, dokunma, hissetme gibi…
Sadece çok ciddi psikolojik bozukluğu olanlar dışında, herkes rüya görür. Eğer rüya görmediğinizi düşünüyorsanız, aslında bunun sebebi rüyalarınızı çabuk unutuyor olmanız.
Zihnimiz yüz hayal edemiyor, bu nedenle rüyalarımızda sadece hayatta tanıştığımız ama genellikle hatırlamadığımız gerçek insanların gerçek yüzlerini görüyoruz. Rüyalarınızda gördüğünüz kişiler, gündelik hayatınızda gördüğünüz yüzlerce, binlerce kişinin yüzlerine beyninizin eklediği karakterler ile rüyanıza dahil oluyor.
İnsanların %12’si siyah ve beyaz rüya görüyor. Diğerleri ise rüyalarını renkli görüyor. Ancak bu araştırma 1915-1950 tarihlerini kapsıyor. 1960’larda ise bu oran değişti. Bugün 25 yaşının altındakilerin sadece %4.4’ü rüyalarını siyah beyaz görüyor. Son araştırmalarda bunun sebebinin siyah-beyaz televizyondan renkli televizyona geçişin sebep olduğu iddia edildi.
En çok endişe duygusu uyandıran rüyalar görülür. Olumsuz rüyalar, olumlu rüyalardan daha çok görülür.
Anlamsız ya da ilginç objeler gördüğünüz rüyalar genellikle anlamsız değildir. Rüyalar derin bir sembolik dil kullanır.
Ortalama her gece 1-2 saat arasında rüya görebilirsiniz.
Pek çok farklı hayvan üzerinde yapılan araştırmalara göre hayvanlar da uyurken rüya gördüklerinde insanlarla aynı beyin dalgalarına sahip oluyor. Arada bir köpekleri uyurken izleyin. Rüya gördüklerinde patilerini koşar gibi hareket ettiriyor ve bir şeyleri takip ederken mırıldanıyorlar.
REM uykusu boyunca, rüya görürken vücudunuzun rüyanızda yaptığınız şekilde hareket etmemesi için beyninizdeki bir mekanizma tarafından vücudunuz felç edilir. Fakat bu mekanizmanın, beyniniz uyanık olsa bile uyku öncesi, uyku sırasında ya da sonrasında çalışması mümkün.
Bazen zihnimiz, uykudayken dışarıdan gelen hisleri rüyanın bir parçası olarak kullanır. Bunun anlamı, bazen rüyalarımızda biz uyurken odada çalan bir müziği, bir sesi duyabiliriz.
Erkekler genellikle başka erkeklerle ilgili rüyalar görür. Erkeklerin ortalama %70’inin rüyasındaki karakterler başka erkeklerdir. Kadınların rüyalarında ise kadın erkek oranı birbirine daha eşittir. Bu nedenler erkekler rüyalarında kadınlardan daha saldırgan duygular gösterirler.
Çeşitli anketlere göre insanların %18’i ile %38’i en az bir defa geleceğe dair bir rüya görmüş, %70’i ise dejavuyu deneyimlemiştir. Rüyalarında geleceğe dair anılar görebileceğine inananların oranı ise %63 ile %98 arasında değişiyor.
Bu konu internette oldukça sık bahsedilse de bunu destekleyecek herhangi bir bilimsel araştırma bulunmuyor.
Kaynak: HT Hayat
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı