Pantone, 2020 ve 2021’in Renklerini Açıkladı

Büşra Hacıhasanoğlu Yazar: Büşra Hacıhasanoğlu 11 Şubat 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Pantone, kartelasında yer alan renkler arasından yılın rengini belirledi. İşte karşınızda bu yılın renkleri; Ultimate Gray ve Illuminating!

Pantone, 2020 ve 2021’in Renklerini Açıkladı

 

 

Pantone’u Tanıyalım

 

Tüm dünyada 100’den fazla ülkede tekstil, moda, grafik tasarım, plastik, inşaat ve ev tekstili gibi birçok sektörde Pantone, renk iletişiminin doğru bir biçimde kurulmasını sağlamaktadır. Temelde bir marka olan Pantone, 1950 yılında New York’ta M&J Levine Advertising Ticari Baskı Şirketi olarak kurulmuştur.

 

Tasarım düşüncesinin bir simgesi olan Pantone A.Ş. aslında bir renk kataloğudur. Kataloğunda yer alan renkler hem mat (Uncoated) hem de parlak (Coates) olarak ayrı ayrı yer almaktadır. Bir renk ifade edilirken de renginin parlak veya mat bölümden seçilip seçilmediği, renk numarasının sonunda yer alan “C” ve “U” harfleri ile belirtilmektedir.

 

Pantone Standartları, fiziksel olarak kullanıldığı gibi dijital olarak da kullanılmaktadır. Pantone Renk Enstitüsü ise Pantone içinde global renk trendlerini tahmin ederek firmalara ürün geliştirme ve marka kimliği gibi konularda tavsiyede bulunmaktadır. Mevsimsel trend tahminleri sayesinde kurumsal kimlik için ya da ürün için palet önerileri de dünya ile paylaşılmış olmaktadır.

 

 

Pantone Renk Kataloğu

 

Pantone 2058 adet renge sahiptir ve tüm bu renklerin ofset baskı sisteminde nasıl elde edilebileceğine ait formülü renklerin kodlarında kullanmaktadır. Bu sistem günümüzde de kurumsal kimlik çalışmaları için büyük önem arz etmektedir. Çünkü bir logo için veya kurum kimliği için tercih edilen bir renk bu sistem sayesinde her koşulda uygulanabilir ve tarif edilebilir olmaktadır. Pantone kodları günümüzde sadece ticari markaların tercihi olmakla kalmayıp askeri kurumlar tarafından üniforma renklerinde veya devletlerin bayrak renklerinde de tercih edilmektedir.

 

 

Pantone Renkleri Nasıl Seçiyor?

 

“Pantone Color Institute” her yıl içinde bulunduğumuz sosyolojik, ekonomik ve psikolojik durumlara, tüketim alışkanlıklarına ve sektörel eğilimlere dair bilimsel araştırmalar yaparak yılın rengini belirlemektedir. Yapılan çalışmalar ise alanında uzman kişiler tarafından dünyanın her yeri analiz edilerek gerçekleştirilmektedir. İnsanların yaşam tarzlarından içinde bulundukları koşullara kadar her detay incelikle araştırılmakta ve elde edilen veriler dikkatle işlenmektedir. Ulaşılan sonuçlar sonrasında her yıl genelde “Aralık” ayında, seçilmiş olan renk tüm dünya ile paylaşılmaktadır. Örneğin, 2016 yılında “Rose Quartz” ve “Serenity” renkleri ile cinsiyet eşitliği temsil edilirken, 2017 yılında seçilen “Greenery” rengi ile de yeni başlangıçlar ve doğa teması işlenmiştir. 2019 yılının rengi olan “Living Coral” yani canlı mercan rengi ile temsil edilenler ise mutluluk arayışı ve doğuştan gelen iyimserlik olmuştur.

 

Pantone Color Institute, 2000 yılından beri her yıl için bir renk seçmekte ve bu renk  “Yılın Rengi” ilan edilmektedir. Giyim ve aksesuar modasından ev dekorasyon modasına kadar birçok alanda o yıla ait açıklanan renk üreticiler tarafından kullanılmaya başlanmaktadır. Elbette Pantone da kendi kurumsal kimliğiyle hazırlamış olduğu kartpostal, defter veya kupa gibi ürünleri satışa sunmaktadır.

 

 

Türkiye’de Pantone

 

Türkiye’de Pantone, Odak Kimya tarafından temsil edilmektedir. 1998 yılında kurulmuş olan Odak Kimya, ileri teknoloji ürünlerini Türk Sanayicisi ile buluşturmaktadır. Pantone Renk Standartları ile de tekstil, boya otomotiv, kozmetik, gıda, baskı&ambalaj ve medikal gibi alanlarda hizmet vermektedir.

 

 

Pantone “Yılın Rengi” Ne Anlama Geliyor?

 

Yılın rengi, o yıl içinde bulunduğumuz ruh hâlini yansıtan sembolik bir renk seçimini ifade etmektedir.

 

 

Pantone Renkleri ve Tekstil

 

Hazır giyim ve tekstil sektörlerinde yer alan moda tasarımcıları Pantone’ye ait renk kodları ile çalışmalarını sürdürmektedirler. Pantone Renk Kataloğu’nda yer alan renkler kâğıt veya karton formatlarında sunulmaktadır. Dünyanın en büyük tekstil boya firması “Archroma” ile “Pantone”nin ortaklığı bulunmaktadır. Bu ortaklık sayesinde de Pantone Smart Color Swatch Card sistemi gerek üreticiler ile tasarımcılar arasında en doğru renk uygulamalarının etkili ve hızlı biçimde yürütülmesini sağlamaktadır.

 

Pantone renk kataloğu sayesinde, monitörde görülen renkler baskı ve boyama esnasında aynı ton ve renkte elde edilerek evrensel bir renk dili oluşturulmuş olur. Böylelikle tasalanan ürün ile ortaya çıkan ürün aynı renk ve canlılıkta görünür.

 

Pantone kataloglarında renkler moda ve tekstil sektörüne özel iki farklı kod ile ifade edilmektedir. Bunlar TPX ve TCX kodlarıdır. TPX kodu ile kâğıt üzerinde gösterilen tekstil baskı renkleri formüle edilir. TCX ile ise boya uygulanmış pamuklu kumaş renkleri formüle edilmektedir. Ayrıca renk formülleri özel renk isimleri ile de tanımlanmaktadır.

 

Pantone renklerinin tekstilde kullanılan renk araçlarından biri “Cotton Passport”tur. Bu katalog ile üretim yöneticileri, tasarımcılar ve renkçiler %100 pamuklu kumaşa özel boyama tekniğiyle uygulanmış renk referans kataloğuna erişmektedirler. Bu katalog aracılığıyla her bir rengin altında yer alan kodlar kullanılarak dünyanın dört bir yanında yer alan üreticilere istenilen renk gönderilerek renk üretiminin doğruluğu sağlanabilmektedir.

 

 

Smart Color Swatch Card ise Tekstil Renk Kataloglarından seçilen renkleri tek ve daha büyük boyutta sunmayı sağlamaktadır.

 

Portatif Renk Eşleştirme – Okuma Cihazı da tekstil, malzeme ya da herhangi bir yüzey üzerinde güvenli bir biçimde anında renk eşleştirmesi yapılmasına yardımcı olmaktadır. Bu araç ile bir desen üzerinde bulunan dört dominant renk (CMYK) ayrıştırılarak ekranda gösterilir ve gösterilen her bir rengin hangi Pantone rengine en yakın olduğu tespit edilir.

 

Pantone renk sistemlerinden moda ve tekstil üretiminde özellikle pamuklu kumaşlarda çok iyi netice alınmaktadır. Saten, viskon veya diğer çeşitli parlak kumaşlarda kumaş cinsi nedeniyle yanıltıcı sonuçlar elde edilebilmektedir. Kadife gibi kumaşların ise hav yönlerinin aynı yöne bakması sağlandıktan sonra Pantone ile karşılaştırılması gerekir. Çünkü aksi olduğu takdirde sonuçta yanıltıcı olabilmektedir. Renk ölçüm cihazlarının moda ve tekstil üretiminde kullanılması da hayati öneme sahiptir. Çünkü bazı durumlarda farklı ışıklarda aynı renk farklı görünebilmektedir. Bunun önüne geçmek adına renk ölçüm cihazları kullanılmaktadır.

 

 

2020’nin Rengi Classic Blue’dan Gelen Mesaj

 

2020 yılında Pantone Renk Enstitüsü Yönetici Direktörü “Leatrice Eiseman”, yılın rengi ile ilgili görüşlerini aktarırken şunları söylemiştir: Güven ve inanç gerektiren bir zamanda yaşıyoruz. Pantone 19-4052 klasik mavinin ifade ettiği işte bu tarz bir süreklilik ve güven; her zaman itimat edebileceğimiz, elle tutulur ve güven telkin eden bir ton.

 

Pantone 2020 yılının rengi “Classic Blue” olarak açıklamıştı. Özgüveni ve sakinliğini yansıtan Klasik Mavi’yi de bizlere salgın öncesinde duyurmuştu. Öyle ki Pantone adeta bizlere 2020 yılının zorlu geçeceğini ama sakinliğimizi koruyarak güven duygumuzu kaybetmemiz gerektiğini önceden söylemişti.

 

 

Bahara Yaraşır Bir Sarı ve 2020’den Hatıra Bir Gri

 

Artık çoğumuzun özlem duymayacağı ve pek de iyi anmayacağı 2020’yi yolcu ettik. Şimdi sırada içimizi ısıtacak yepyeni bir yıla ve ardından gelecek yeni yıllara hazırız. Bir daha karşılaşmayı istemediğimiz olayların yaşandığı 2020’nin ardından gelen 2021 ise bizim için umut dolu bir yıl. Öyle ki Pantone açıklamış olduğu 2021 bahar renklerinde bir yanımızın 2020 etkilerinden kopmak istediğini vurgularken bir yanımızın da ne kadar ümitli olduğunu hatırlatıyor.

 

Ultimate Gray, 2020’nin bizi yaşamak zorunda bıraktığı o zorlu günlerin pusulu bir temsili gibi. Unutmak istediğimiz ama hafızamızdan tam anlamıyla atamadığımız silik kareleri temsil ediyor sanki. Ama bir yandan da kaya gibi sağlam durmamız gerektiğini hatırlatıyor.

 

Illuminating Sarısı ise içimizde açmayı bekleyen çiçekleri selamlıyor adeta. Oluşturduğu bahar havası ile bizlere 2021 için ümitli olmamız gerektiğini söylüyor. İlk gördüğümüz anda dâhi içimizi ısıtan ve neşelenmemize neden olan bu cıvıltılı sarıyı kullanmaktan çok keyif alacağımıza eminim.

 

Büşra HACIHASANOĞLU

Etiketler:
Büşra Hacıhasanoğlu

Büşra Hacıhasanoğlu

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio