Mutfak tercihiniz kişiliğinizi yansıtıyor!

Büşra Bektaş Yazar: Büşra Bektaş 2 Ağustos 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Evlerimizde sosyalleşmek için en fazla kullandığımız alanlar genelde mutfaklarımız oluyor. Mutfakların evin ruhu olarak anılmaları da buradan geliyor. Her ne kadar temel görevleri işlevsellikleri olsa bile dekorasyon tercihiniz kişiliğiniz hakkında ipucu veriyor.

Mutfak tercihiniz kişiliğinizi yansıtıyor!

Günümüzde mutfak dekorasyonunda kullanabileceğiniz her zevke ve bütçeye uygun mobilya, aksesuar ve aydınlatma için sonsuz seçenek bulunmakta. Evinizin ruhunu yansıttığı varsayılınca bu bölüme yiyecek hazırlama alanından daha fazlası olduğunu düşünerek yeniden bakmanız size yepyeni ve iç açıcı bir alan kazandıracaktır.

Yenileme takvimi ile bütçenizi zorlamadan yenileme yapabilirsiniz!

Hem işlevsel hem de tarz sahibi olan, aynı zamanda bütçenizi de aşmayan bir mutfak planlamak göz korkutucu bir iş olabilir. Bu nedenle eğer köklü bir yenileme süreci size imkânsız görünüyorsa o zaman hiç başlamamak yerine parça parça bir yenileme süreci planlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle mutfakta görmek istediğiniz tüm detayları belirlemelisiniz. Daha sonra bu yenileme için belirlediğiniz bütçeyi öncelik sıralaması ile her bölümde değerlendireceğiniz yenileme takviminizi hazırlayabilirsiniz. Gereken değişikliklerin çokluğuna bağlı olarak belki karar alıp mutfak yenilememiş olacaksınız fakat her ay yapacağınız bir yenileme sayesinde hiç değişmemiş bir mutfaktansa size ilham veren bir alana dönüşmüş mutfağınıza kavuşacaksınız.

Mutfak dekorasyonunda hangi malzemeleri kullanmalıyım?

Yeni bir mutfak tasarlarken, en önemli konulardan biri de kuşkusuz zemin seçimidir. Yiyecek hazırlanan ve sürekli su kullanımının olduğu bir alanda, duvar ve zemin tercihlerinde suya dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlü seçenekler aramak önceliklidir. Günümüzde artık hemen hemen her materyali mutfaklar için de uyarlayabilmekteler. Yeni teknolojilerle dayanıklı ve uzun ömürlü hale getirilen duvar kâğıtları bile artık seçenekleriniz arasında yer alıyor.

Malzeme seçiminde göz önünde bulundurulabilecek önemli detaylar;

Evinizde küçük çocuklar veya yaşlılar bulunuyorsa, kayma riski daha az olan bir zemin seçmeye özen göstermelisiniz.

Ahşap zeminler özellikle belli başlı tarzlarla mükemmel uyum sağlarlar; modern, country tarzı, endüstriyel ya da bunlarla bütünleşik bir dekorasyon düşünüyorsanız ahşap zeminleri mutlaka değerlendirmelisiniz.

Klasik parkeler de özellikle şık desenleri ile son derece çekici mutfaklar hazırlanmasında size kolaylık sağlayacak bir alternatiftir.

Şık oldukları kadar kolay temizlenebilir olmalarıyla da fayanslar günümüzde mutfaklar için hala öncelikli zemin tercihlerinden biridir.

Gerek esnek gerekse sert zemin seçeneklerinin kendilerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bu yüzden sizin için en kullanışlı seçeneği bir araştırma sonrası belirlemek en sağlıklısı olacaktır.

En çok tercih edilen “siyah ve beyaz mutfaklar”

Modern mutfaklarda genel olarak beyaz renk tercih edilmektedir. Beyaz rengi tercih etmenin ortamı ferah ve aydınlık göstermesinin yanında mevsimlere, trendlere göre çeşitli renklerle yeniden dekore etme açısından avantajı bulunmaktadır. Evinizi satmayı düşündüğünüzde ya da genel anlamda bir tarz değişikliğine gittiğinizde beyaz ağırlıklı bir mutfak işinizi kolaylaştıracaktır. Dekorasyonu kullanacağınız eşyalar üzerinden zevkinize göre yapıp mutfağın temel detaylarını genel geçer bir renk üzerinden şekillendirmek ileriye dönük değişikliklerde daha az harcama ile güncellenmesini mümkün kılacaktır.

Siyah bir mutfak ise tartışmasız bir şekilde daha farklı ve dikkat çekici olacaktır. Renk tercihi yaparken açık renklerin küçük mutfaklar için daha doğru bir seçim olduğunu, daha geniş bir mutfakta ise hem daha koyu hem de daha iddialı renkleri deneme şansınız olduğunu unutmayın. Beyaz ve siyahın bir arada kullanıldığı bir mutfak stil sahibi bir görüntü kazandıracaktır.

Son dönemin popüler tarzı İskandinav mutfaklar 

Dekorasyonlarda İskandinav tarzın popülerliği zamanın ötesinde bir estetiğe sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Şık sadelik ve iç açıcı bir estetik olarak özetlenebilecek İskandinav tarzı, yoğun Nordik kışlarından doğmuş ve tüm dünyaya yayılmıştır. Tüm dünyada çok sevilen dekorasyon tarzlarından biri haline gelmiştir. Minimalist ve modern modellerle kolaylıkla bütünleşen bu tarzın en çok tercih edildiği alanların başında da mutfaklar geliyor.

Soğuk bölgeleri sıcacık bir naturel dokuyla temsil eden İskandinav stili, özünde karlı doğanın o saf ve muhteşem güzelliğini taklit eder. Baktığınızda içinizinaçılacağı ferah ve kasvetten uzak beyaz hâkimiyeti, İskandinav mutfaklarının olmazsa olmazlarının başında geliyor. 

Beyaz renk hâkimiyetinin en önemli özelliği; görsel dağınıklığı ve parçalanmayı asgari düzeyde tutması ve mevcut doğal ışığı da en üst seviyede yansıtmasıdır. Tabii bu özellikler, beyaz rengimutfak tasarımında en popüler renklerden biri haline getiriyor.

İskandinav tarzı mutfakların beyaz renkten sonra öne çıkan diğer özelliği doğal ahşaba çokça yer verilmesidir.

Herköşenin doğal ışık olmasa bile aydınlık olacak şekilde ışıklandırmasının düşünülmesi gerekir. Tezgâh üstünde, yemek alanında mutfaktaki her bir köşede vurgulayıcı ışıklandırma düşünülmeli ve güçlü bir genel oda ışığı tercih edilmelidir.

Bu tarzda depolama alanları oldukça fonksiyonel düşünülmektedir. Dağınıklığı ortadan kaldıracak estetik depolama bölümleri kusursuz bir İskandinav mutfakta olması gereken en önemli şeyleri oluşturuyor.

İskandinav mutfağınızda sıcak ve canlı renkler kullanmak istiyorsanız pastel tonlarını düşünmenizi tavsiye ediyoruz çünkü pastel tonlu canlı renkler beyaz renk ile sağlanan estetiğe bozmadan uyum sağlayabilmektedir.

Doğal ahşap dolapların yanında mutfakta kullanacağınız tekstil ürünlerinde de doğal temalı ürünler tercih edilmelidir. Keten, yün gibi sıcak ve natürel kumaşlar ile tasarımında hasır gibi malzemelerin yer aldığı ürünler İskandinav tarzı bir mutfağın vazgeçilmez dekorasyon parçalarıdır.

Büşra Bektaş

Büşra Bektaş

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio