Maceraseverler için 20 çılgın spor!

Merjam Yazar: Merjam 1 Ekim 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Maceraseverler için 20 çılgın spor!

Macera, adrenalin ve heyecan… Şimdi sizler için adrenalin tutkunlarının sadece yapabileceği 20 sporu sıralamak istiyoruz. Unutmayın bu sporlar aynı zamanda cesaret gerektiriyor.

Base jumping

Base jumping
Bir yapı veya uçurumdan kendinizi aşağı attığınızı düşünebiliyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise base jumping tam size göre! Atlayacak kişi paraşüt veya wingsuit giyerek atlayışa hazırlanır. Sonrasını anlatmaya bile gerek yok, serbest düşüş.


Bungee jumping

Bungee jumping
Ayak bileğine bağlanmış elastik bir ipe kendini emanet edip yüksekten atlamaya cesaret etmek her yiğidin harcı değil.


Buz tırmanışı

Buz tırmanışı
Buz tırmanışında tek zorluk soğuk değil. Normal dağ tırmanışından şöyle bir farkı var; tırmanırken buz parçaları kırılabilir veya çığ düşebilir. Aman dikkat!


Ekipmansız tırmanış

Ekipmansız tırmanış
Bunu yapabilmek için tam anlamıyla deli olmak gerek! Tırmanma sporu yeterince adrenalin dolu değilmiş gibi kimi tırmanışçılar ekipmansız, korumasız tırmanmayı tercih ediyor. Deneyip denememek size kalmış ama tırmanışta profesyonelleşmeden denemenizi hiç önermeyiz.


Helikopterli kayak / Heliski

Helikopterli kayak / Heliski
Dünyanın en heyecanlı, adrenalini yüksek ve maceraperest doğa sporlarından biri olarak gösterilen Heliski, sporcuların helikopterle daha önce hiç kayılmamış parkurlarına helikopterle bırakılarak parkur bitiminde yine helikopterle alınmaları anlamına geliyor. Sporcular, kendi aralarında iletişim kurabilecekleri telsizler, uydu telefonları, yerlerinin tespit edilebilmesi için GPRS vericileri ve haritalarla donatılıyor. Ayrıca çığ risklerine karşı da sırtlarında airbag çantaları ile kayıyorlar. Bu sporun tutkunlarına, yerleşim dışında ve kış şartlarında hayatta kalma eğitimleri veriliyor. Maliyeti oldukça yüksek olan bu aktivite özel donanımlar gerektirdiği için, spor dalları arasında pahalı spor hobilerinden biri olarak görülüyor. Örneğin; Rize’de Heliski yapan bir kayakçının bir haftalık maliyeti yaklaşık 10 bin dolar civarında… Genelde profesyonel kayak sporcularının rağbet gösterdiği Heliski, dünyada sadece Kanada, Alaska, Kafkaslar, Himalayalarda ve 2005 yılından beri de Türkiye’de Kaçkar dağlarında yapılıyor.


Highlining

Highlining
Birçok insanın aşağı bakmaya cesaret edemeyeceği yüksekliklerde bir ip üzerinde yürümek kadar adrenalin yükselten bir ekstrem spor var mıdır? Üstelik eğer o yükseklikten kayıp düşerseniz, yere çakılmanızı engelleyen şey yalnızca belinize bağlanan bir ip!


Mağara dalışı

Mağara dalışı
Okyanusta dalmak her ne kadar hâlâ cazip gözükse de en yeni adrenalin kaynaklarından biri mağara dalışı. Mağaraların içindeki mineraller, kristaller ve ışık kırılımları sizi bambaşka bir dünyaya götürüyor. Özellikle bu konuda en iyi yerlerden biri dünyanın en derin mağaralarından olan Meksika Yucatan’da bulunuyor.


Parkour

 Parkour
Adrenalin yaşamak istediğinizde hemen o an harekete geçmeye ne dersiniz? Parkour için herhangi bir ekipmana ihtiyacınız yok ve istediğiniz her yerde yapabilirsiniz. Buradaki olay, bir noktadan başka bir noktaya geçiş yaparken engellerin hızlı ve etkili bir biçimde geçilmesi. Tabii koşarken kontrolü kaybetmemeye dikkat edin, yoksa duvara fena toslarsınız!


Powerbocking

Powerbocking
Havalara uçmak ve akrobatik hareketler yapmak istiyor ama çok da adrenalin dolu bir şey aramıyorsanız bu spor tam size göre. Ayağınıza giydiğiniz zıplama aparatı ile powerbocking macerasına başlayabilirsiniz.


Serbest akrobasi / Freerunning

Serbest akrobasi / Freerunning
Bu sporun yaratıcısı Sebastien Foucan, “Hiçbir şey kendi yolunuzda ilerlemeye engel olamaz” felsefesinden yola çıkmış. İnsan bedeninin yeteneklerini, sınırları zorlayarak ve en verimli şekilde kullanıp, hızlı ve en etkili biçimde hareket ettiren bir spor türü Parkour… Bu sporu yapan erkeklere ‘Traceur’, kadınlara ise ‘Traceuse’ deniyor. Akrobasinin en aşırı hâliyle, yani sıçramaların, atlamaların ve dönüşlerin çok sık kullanıldığı bu spor, sadece sokak ve caddelerde yapılıyor. Yani, A noktasından B noktasına varana kadar aradaki tüm engelleri geçerek ve kendi yolunu oluşturarak en kısa süre içerisinde parkuru bitirmek gerekiyor. Karşınıza çıkan duvarlar, yüksek binalar, çatılar, çitler hatta hareket hâlindeki araçların hiçbir önemi yok! Hepsini geçmek zorundasınız. Şimdiye kadar kimsenin hayatını kaybetmediği bu sporda, çakılma, takılma ve düşmelerin sebep olduğu yaralanmalar ve sakatlanmalar normal sayılıyor.


Sokak kızağı

Sokak kızağı
Sokak kızağı hakkında bilmeniz gereken; bir tahtanın üzerinde 60 km hız yaparak yollarda ilerlemek sizi korkutmuyor olmalı. Eğer tüm buna tamamsanız, denemekten zarar gelmez.


Uçurtma sörfü / Kite surfing

Uçurtma sörfü / Kite surfing
Uçurtma sörfü, yamaç paraşütü, jimnastik, akrobasi ve rüzgar sörfü gibi birbirinden farklı aktivitelerin birleşiminden oluşan bir spor. Türkiye’de daha birkaç yıldır ilgi gören ve gitgide popülerleşen bu sporun en önemli malzemeleri, yelken işlevi görerek biniciyi sürükleyen, uçurtma şeklinde bir paraşüt ve bir sörf tahtası… Kulağa o kadar da tehlikeli gelmiyor değil mi? Yukarıdaki sporlar arasında en masumu olsa bile, her yıl ciddi yaralanmalar ve ölümler yaşanıyor. Özellikle fırtınalı havalarda, elektrik akımı nedeniyle oluşacak şelalede ölüm ihtimali çok yüksek. Suda yapılan diğer spor türlerinden en büyük farkı, uçurtmayı da kontrol etmenizin gerekmesi… Bir taraftan paraşütü tutarken, diğer taraftan ayaklarınızın altındaki sörf tahtasına hâkim olmanız gerekiyor. Su üzerinde dönüş, sıçrama ve konma tekniklerinin uygulandığı bu spor, gerçek anlamda fiziksel bir güç gerektiriyor.


Volkan kayağı

Volkan kayağı
Nikaragua’nın Leon şehrinde bulunan yanardağ bölgesinde küllerin üstünde çılgın ve tehlikeli bir spor yapılıyor. İsmi volkan kayağı… 90 km’ye kadar hıza ulaşılabilen bu spor snowboard’un küller üzerindeki hâli…


Waterfall kayaking

Waterfall kayaking
Waterfall kayaking, şiddetli akıntıda kano ile yolculuk yapmak yeterince adrenalin dolu bir şey değilmiş gibi çıtayı biraz daha yükseltmek isteyenlere özel. Akıntıya aldırış etmeden kendinizi hızlı bir şekilde şelaleden aşağı bırakmaya cesaretiniz varsa bize yalnızca “İyi şanslar” dilemek kalır.


Yamaç dalışı

Yamaç dalışı
Tabii ki sıradan bir yükseklikteki kayadan denize atlamaktan bahsetmiyoruz! Yamaç dalışında 10, 15 veya 20 metre yükseklikteki uçurumlardan denize atlaıyorsunuz. Bu kadar yükseklikten denize atlandığında betonu kırıyormuş gibi bir şiddet hissedilebilir. Belirtmekte fayda var; dalış yapılırken koruyucu bir kıyafet giyilmiyor, klasik mayolarla yapılıyor.


Yelken kanatla uçuş

Yelken kanatla uçuş
İlkokulda kağıttan uçak yapanların bu ekstrem sporu kesinlikle denemesi gerekiyor! Yamaç paraşütü ve planörcülüğün bir karışımı olan yelken kanatla uçuşta pilot asılı biçimde durur. Yelken kanatın havada durmasını sağlayan şey kumaş kaplanarak hazırlanan kanatları.


Yokuş aşağı dağ bisikleti sürmek

Yokuş aşağı dağ bisikleti sürmek
Bisiklet sürmeye meraklı olanların en az bir kez denemek isteyeceği ekstrem sporlardan biri de yokuş aşağı dağ bisikleti sürmek! Ancak denerken son derece dikkatli olmak gerek. Parkuru iyi tanımak lazım. Yoksa kötü bir kaza ile karşı karşıya kalabilirsiniz.


Zipline

Zipline
Ülkemizde en çok Rize Fırtına Deresi'nde yapılan zipline, yürekleri ağıza getiren sporların başında geliyor. Güçlü bir halat/ip yardımıyla yüksek bir yamaçtan diğerine kayıyorsun. Altında dereler, ırmaklar akıyor.


Zorbing

Zorbing
Zorbing, Yeni Zelanda'da ortaya çıkmış hem eğlenceli hem de aksiyon dolu bir ekstrem spor. Dev bir plastik topun içerisine girdikten sonra birileri seni yokuş aşağıya bırakıyor ve topun içinde yuvarlanmaya başlıyorsun. Aksiyon dolu dakikalar da bu andan sonra başlıyor. Tabii bu topun önünde koşup kaçmaya çalışanlardan da olabilirsin. Seçim senin.


Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı