Kültürel miras anıt ağaçlar korunma altında

Merjam Yazar: Merjam 5 Kasım 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tarihi olaylara tanıklık eden ve geçmişle gelecek arasında kültürel miras olarak kabul edilen anıt ağaçların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalara devam edildiğini bildirdi. İşte konuyla ilgili açıklama…

Kültürel miras anıt ağaçlar korunma altında

Bakanlığın sosyal medya hesabından, Bursa’da 2014’te koruma altına alınan 620 yaşındaki İnkaya Çınarı’nın da hikâyesinin anlatıldığı bir video yayımlanarak, “10 bin anıt ağaç Bakanlığımızca koruma altında. Zamana meydan okuyan ağaçlarımızı tescilliyor, bakımını yapıyor, koruyoruz. İşte Yeşil Bursa’mızın dillere destan İnkaya Çınarı da onlardan biri.” ifadeleri kullanıldı.

Konuya ilişkin Bakanlıktan yapılan açıklamada, zamana meydan okuyan yaklaşık 10 bin anıt ağacın rehabilitesinin yapıldığı hatırlatılarak, tarihi ağaçların gelecek nesillere aktarılması noktasında çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, Bursa’daki İnkaya Çınarı’nın boyunun 37 metreyi aştığı ve genişliğinin de 3 metreyi bulduğu aktarılarak, çınarın Türkiye’nin fiziki olarak en büyük anıt ağacı olduğu bildirildi.

Yıllara meydan okuyan ve Ulu Çınar olarak da bilinen İnkaya Çınarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarihçi Aykan Özyürek de şu ifadeleri kullandı:

“Çınar ağacı kökleri kuvvetli bir ağaç olması hasebiyle hem Bursa’yı hem de Osmanlı Devleti’ni simgeler. Osmanlı’nın kuruluşu bir rüya ile betimlenir. Osman Gazi, Şeyh Edebali’nin göğsünden çıkan bir ayın, kendi göğsüne girdiğini ve bir çınar ağacına dönüştüğünü, bu çınar ağacının 3 kıtaya yayıldığını, dallarının İstanbul Boğazı’na kadar uzandığını ve bir yaprak olarak düşerek İstanbul Boğazı’nda bir yüzüğe dönüştüğünü, tam yüzüğü alacakken rüyadan uyandığını anlatır. İşte bu rüyayı Osman Gazi o dönemki hocası ve manevi önderi olan Şeyh Edebali’ye aktardığında kendisini üç kıtaya yayılacak bir devletle müjdeler ve kendi neslinden biriyle de evleneceğini orada kendisine müjdelemiş olur.”

Açıklamada, anıt ağaçların tespiti, tescilli, bakımı ve ardından korunması çalışmalarını sürdüren Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalara da yer verildi.

Kaynak: AA

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio