Kış aylarında ayak bakımında nelere dikkat edilmeli?

Merjam Yazar: Merjam 25 Ocak 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Kışın kuruyan ve çatlayan ayaklar için daha özenli ve dikkatli olmamız gerekebiliyor. Peki, kışın ayak bakımında nelere dikkat edilmeli? Detaylar haberimizde…

Kış aylarında ayak bakımında nelere dikkat edilmeli?

Kış ayları boyunca kalın çoraplara, çizmelere, botlara hapis olan ayaklarımızda şişme, nasır ve kötü koku gibi olumsuz durumlar oluşabilir. Bu mevsimde ayaklarınızın kuru, sıcak, bakımlı ve sağlıklı kalması için belirli önlemler almak çok önemlidir. Ayaklarınızın kış mevsimi boyunca sağlıklı olmasını sağlayacak en önemli 5 madde şu şekilde…

Ayaklarınızı temiz ve kuru tutun

Kışın giyindiğimiz botlar ve kalın çoraplar ayaklarımızı sıcak tutarken bir yandan da terlemeye sebep olur. Nemli ayaklar da üşümeye, bakteriyel ve viral enfeksiyonlara daha yatkındır. Bu soruna çözüm olarak ayak pudrası kullanabilir, ayaklarınızın kuru ve temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Giydiğiniz çorapların nem emme özelliğine sahip olması da dikkat etmeniz gereken bir başka nokta. Merinos yününden yapılan çoraplar, ayaklarınızı ılık tutma ve nemi emme konusunda en iyiler arasında yer alıyor.

Rahat ayakkabı tercih edin

Ayağınızın rahat ettiği ve çok sıkı olmayan botları tercih etmeye özen gösterin. Çok dar ayakkabılar giymek, kan akışının yavaşlamasına ve dolayısıyla ayağınızın daha çok üşümesine, hatta soğuktan yanmasına sebep olabilir. Ayakkabınızın içinde ayak parmaklarınızın hareket edebildiğinden; topuğunuzun, ayağınızın tarak kısmının ve ayak parmaklarınızın kökünün sabit durduğundan emin olun. Eğer çocuğunuz için ayakkabı alıyorsanız da incinme ve sakatlanmaları önlemek adına büyük numara almaktan kaçınmalısınız.

Ayakkabılarınızı nemli bırakmayın

Ayakkabılarınızı bir kere giydikten sonra bir daha dışarı çıkmadan önce tamamen kuruttuğunuzdan emin olun. Bunu yapmak ayakkabınızı tekrar giydikten kısa bir süre sonra ayağınızın üşümesini engellerken bakteri ve mantar oluşumunu da önleyecektir. Hatta mümkünse ayakkabılarınızı bir gün arayla değiştirerek giymeniz daha doğru olacaktır.

Ayaklarınızı her gün yıkamayı ihmal etmeyin

Ayaklarınızı temiz tutmak mantar gibi hoş olmayan problemlerin oluşmasını engellemeye yardımcıdır. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra çoraplarınızı giymeden önce ayağınızın tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Ayrıca, her gün çoraplarınızı değiştirmelisiniz. Çok soğuk havalarda ayaklarınıza tuz banyosu yaptırabilirsiniz. Bu uygulamadan sonra ayaklarınızın, özellikle de parmak aralarınızın, iyice kuruduğundan emin olmalısınız. Tuz banyosunda ayaklarınızın en fazla 10 dakika durması gerektiğini unutmamalısınız.

Cildinize özen gösterin

Soğuk hava daha az nem demektir -ki bu da cildinizin ve tırnaklarınızın daha az nemli olması anlamına gelir. Cildiniz kuruduğunda çatlayabilir, bu da canınızın yanmasına ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.

Nemlendiricinizi sadece cildinizde kuruluk hissettiğinizde değil, her gün kullanın. Cildinizin daha pürüzsüz ve yumuşak bir hale geldiğini göreceksiniz. Eğer mümkünse nemlendiricinizi duş aldıktan hemen sonra uygulayın, böylelikle cildiniz nemlendiriciyi daha iyi emecek ve daha çok etki edecektir.

Bunların dışında dikkat etmeniz gereken diğer noktalar;

Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin.

Manikür ve pedikür aletlerinizin temizliğine önem verin.

Ayak tırnaklarınızı düz biçimde keserek batık olmasını engelleyin.

Ayağınızda oluşan kötü kokular için krem kullanın.

Her banyoda ponza taşı kullanarak ölü hücrelerden arının.

Topuklarınıza jojoba yağı içeren ve E vitaminli ayak kremleri ile masaj yaparak çatlamaya engel olun.

Ayak tırnaklarınızı uzun süre ojeli bırakmayın; ojeler tırnaklarınıza hava aldırmadığı için sararmaya sebep olabilir.

Nasırlarınız için cilt hastalıkları doktoruna başvurun.

Unutmayın ki bir sorun yaşamadan önce ayak bakımınıza önem vermek, sorun büyüdükten sonra düzeltmeye çalışmaktan daha kolay olacaktır!

Kaynak: HT Hayat

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio