İstanbul’un en iyi hamamları

Merjam Yazar: Merjam 6 Ekim 2020

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

İstanbul’un en iyi hamamları

İstanbul’un en iyi hamamları

İstanbul’un en iyi hamamları


İstanbul’un tarihine tanıklık eden ve mimarileriyle göz banyosu yaptıran en iyi hamamlarını sizler için derledik.

Tarihi Galatasaray Hamamı:

İstiklal Caddesi ile Cihangir’i birbirine bağlayan Turnacıbaşı Caddesi üzerinde, Galatasaray Lisesi’nin arka kapısının hemen yanında yer alıyor Galatasaray Hamamı. 1481 yılına dek uzanan bir tarihe sahip. Kuruluş hikayesi de masal gibi. Sultan II. Beyazıt hamamın ve lisenin bulunduğu arsada gezerken tanıştığı dönemin sayılı zatlarından Gül Baba’ya kendisinden bir isteği olup olmadığını sormuş.

Gül Baba da yüzyıllar boyu yaşayacak bir mektep ve hamamın olduğu bir külliye inşa edilmesini istemiş. Yatırı hala lisenin sınırlarında bulunan Gül Baba bu uzun vadeli arzusunun gerçekleşeceğini tahmin eder miydi bilinmez. Ancak yirmi birinci yüzyılda hala içinde yıkanabildiğimiz bir hamamın inşasına vesile olmuş. Galatasaray Hamamı’ndaki tellakların elinden geçmiş biri de burada bıraktığı bahşişlerle zamanında haberlere çıkan John Travolta. Türk dizisi sevmeyenleri bile ekranlara kitlemiş olan Muhteşem Yüzyıl’ın bazı sahneleri de burada çekilmiş. Vitray camlı tavanından sarkan görkemli avizesi ve duvarlarındaki çinili kısımlarıyla tarihini modern dokunuşlarla tazelemiş bu hamama gitmişken, ‘Pasha Servis’ alın deriz. Hamam, kese, köpük banyosu ve kırk dakikalık yağlı masaj bu paketin içinde.


Kılıç Ali Paşa Hamamı:

Osmanlı donanmasının güçlü kaptanlarından Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından inşa ettirilen hamam Tophane’nin tarihi manzarasından pay kapan yapılardan. Mimar Cafer Bozkurt ve ekibi tarafından gerçekleştirilen restorasyonu, 2017 yılında, kültürel mirası koruma alanında yapılan çalışmaları onurlandıran Europa Nostra ödülüne layık görülmüş. Mimar Sinan’ın ustalık dönemini yansıtan yapının mimari özelliklerinin korunarak canlandırılması çok sevindirici tabii. Yurt dışından turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi hamamı tecrübe etmek için kesenin ağzını açmak gerekiyor. Çünkü her etabı adabına uygun kurgulanmış lüks bir hamam keyfi yaşanıyor burada. Önce camegah isimli bölümde yumuşak yastıklı sofalarda şerbetiniz sunuluyor. Üstünüzü değiştirdikten sonra kurna başında ıslanmaya başlıyorsunuz.

Deriniz sıcağa hazır hale geldiğinde ise göbektaşının bulunduğu merkez kısmına geçiyorsunuz. Burada uzanıp yüzyıllara tanıklık etmiş kubbeyi seyretmenin keyfine diyecek yok. Tellağınızın sizi yıkama vakti geldiğinde kurna başına geri dönüyorsunuz. Hamam girişinin hemen yanında peştemal, tas, havlu gibi hamam eşyalarını satın alabileceğiniz Derya isimli bir dükkana bulunuyor. Gelin hamamı ve damat hamamı gibi özel günleriniz için işletmeyle irtibata geçebilirsiniz.


Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı: Türkiye’deki en büyük tarihi hamam. İstanbul’daki birçok mimari güzellikte olduğu gibi onda da Mimar Sinan’ın parmağı var. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle eşi Haseki Hürrem Sultan için 16. yüzyılda Ayasofya’nın yanına inşa ettirilmiş. 1910 yılına dek aktif olarak kullanıldıktan sonra uzun bir dönem kapalı kalmış. 2008’de başlayan restorasyonundan sonra hizmete girmesinden beridir ise artık adeta bir keyif abidesi.

Size mevsimine göre meyveler ve çeşitli baharatlarla hazırlanan şerbet ikram edildiğinde imparatorluk yıllarında gibi hissediyorsunuz. Özel eğitimli uzman tellak, natır, masör ve masözlere kendinizi teslim edin ve dünyaya yeniden gelin. Mesela erguvan yağıyla yapılan aromaterapi masajını deneyebilirsiniz. Ayrıca yapının mimari özelliklerine hayran kalacaksınız. Yetmiş beş metre boyunca uzanan hamam dışında olduğu kadar içinde de görkemli. Hem tarihi hissediyor, hem de modern ve hijyenik bir ortamda bulunuyorsunuz. Göbek taşının üstündeki desenler harika, hamamın kubbeleri de kurşun ile kaplı.


Çemberlitaş Hamamı:

Sultan II. Selim’in eşi Nurbanu Sultan tarafından yapılması istenen Çemberlitaş Hamamı Mimar Sinan’ın ustalık dönem eserlerinden biri. Öyle zarif detaylarla bezeli ki araştırmacılar, fotoğrafçılar ve filmciler aynı tutku ve merakla yaklaşıyorlar bu yapıya. Özellikle kubbesi olağanüstü. İçeride göbek taşına uzanıp ter atarken kubbedeki deliklerden içeri sızan ışık huzmeleri sizi büyüleyecek. Yüzyıllar boyu buraya yıkanmak için gelip vakit geçirmiş, sosyalleşmiş eski nesilleri düşündükçe yaşadığınız zaman anlamlanacak. Dile kolay, 1584’ten günümüze hizmet verdiği için ülkenin en uzun süreli işletmesi unvanına sahip bir yer burası. Sıcak sizi gevşettikten sonra önerimiz ise Hint başı masajı yaptırmanız. Stres kaynaklı baş ağrısı olanlara çok iyi geliyor.

Çemberlitaş Hamamı’nın güzelliğini merak edenler arasında şöhretler de var tabii ki. Sıkı kankalar Russel Crowe ve Cem Yılmaz’ın burada kese yaptırdığına dair medyatik bir not düşelim. Burada gelin hamamı ismi altında özel bir organizasyon hizmeti sunuluyor. Evlenmeden önce dostlarıyla unutulmaz bir anı yaşamak isteyen gelin adaylarına duyurulur.


Süleymaniye Hamamı:

Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan hamam Süleymaniye Camii’nin yapılışı sırasında inşa edilmiş. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri ve ustanın diğer hamamları gibi gözlerinize bayram ettiriyor. Soğukluk, sıcaklık ve ılıklık gibi geleneksel hamam bölümlerine sahip olan yapı ayrıca Kanuni’ye özel bir bölüm de barındırıyor. Yapının etkileyici mimarisinden başka değişmeyen bir yönü daha var. O da geçmişten bugüne odunla ısıtılıyor olması. Girdiğinizde size verilen takunyalarla yürümek hemen modunuzu değiştirecek. Temizliğin vesile olduğu ve yüzyıllar süren bir kültürün bugünkü parçası olduğunuzu fark edeceksiniz. Yıkandıktan sonra havlulara sarılıp istirahat ederken yudumlayacağınız çayın tadı da bir başka gelecek tabii. Kadın ve erkeklerin aynı alanı kullandıkları Süleymaniye Hamamı’na gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız şart. Oryantal zevklere meraklı yabancı turistlerin talebi yoğun olduğu için programınızı erkenden yapın.


Cağaloğlu Hamamı:

Ayasofya Camii içinde yer alan Sultan Mahmut Kütüphanesi’ne gelir getirmesi için 1741 yılında inşa edilmiş Cağaloğlu Hamamı. Yapılışı dönemin mimarlarından Süleyman Ağa ile başlamış ve Abdullah Ağa ile bitmiş. Girişe yerleştirilmiş ahşap ve şık panoda Osmanlı padişahlarının portreleri yer alıyor, her birinin mizacını inceleyebilirsiniz. Sizi girişte karşılayan diğer bir sürpriz ise fıskiyeli bir havuz. Sundukları servislerden yararlanmayı seçerseniz 1. Sultan Mahmut paketinin cennet vaat ettiğini fark edeceksiniz. Hizmet önce iki kişi tarafından yapılan kese ve köpük masajıyla başlıyor, ardından özel bir odada ayak masajıyla rahatlıyorsunuz. Bu sırada yüzünüze kolajen maske uygulanıyor. En sonunda ise arometerapi masajıyla kendinizden geçiyorsunuz. Bittiğinde girişte resmini gördüğünüz padişahlardan biri gibi hissettiyseniz, işletme amacına ulaşmış demektir. Burasının New York Times’ın “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer” listesinde yer alan tek Türk hamamı olduğunu da belirtelim.

Kaynak: Tmeout

Etiketler:
Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio