İnternetten alışveriş yaparken dikkatli olun!

Şeyma Ercanlı Yazar: Şeyma Ercanlı 4 Mart 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

E-ticaret günümüzde hızla büyümeye devam ediyor. Kıyafetlerimizde, kozmetiğe, ev eşyalarında, mutfak alışverişimize kadar artık her tüketimimizi online gerçekleştiriyoruz. İnternetten alışveriş, pandemi döneminde kurtarıcımız oldu.  Zamandan tasarruf ediyor sosyal mesafe korkularımızdan kurtuluyoruz. Ancak internetten alışverişin güvenli yollarını göz ardı etmeyin!

İnternetten alışveriş yaparken dikkatli olun!

 

 

Kullanıcıya zaman, enerji ve bütçe tasarrufu imkânı sunan bu yeni çağın satın alma anlayışı çoğumuzun hayatında vazgeçilmez bir alışkanlık oldu bile. Online alışverişler doğru şekilde yapıldığında, fiziki alışverişlere kıyasla çok daha karlı ve güvenli, kısaca; çok daha tüketici dostu… İnternet alışverişlerini daha güvenli kılacak ipuçlarını sizin için derledik.

 

 

Güvenilir alışveriş sitelerini tercih edin

 

Alışveriş yapmadan önce siteyi araştırın. Bunun en pratik yolu ise sosyal medya mecraları. Site hakkında yazılan yorumlardan insanların memnun kalıp kalmadıklarını, karşılaştıkları sorunları öğrenebilirsin. Google’da yapılacak basit bir aramayla şirket hakkındaki şikâyetler, bilgiler ve yorumlar incelenebilir.

 

 

Kullanıcı yorumlarını okumayı ihmal etmeyin

 

Sizden önce alışveriş yapmış kişilerin yorumlarını göz ardı etmeyin. Çoğu kullanıcı izlenimlerini, düşüncelerini alışveriş sitelerinde ya da farklı platformlarda paylaşıyor. Bu yorumlar tercih yaparken sana yol gösterecektir.

 

 

 

 

Çok ucuz diye tercih etmeyin! İyi araştırın!

 

Piyasa fiyatının çok altında olan ürünlere şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Çünkü internette her ürünün ortalama fiyatını öğrenmek mümkün.

 

 

SSL Sertifikasına dikkat!

 

Güvenli Giriş Katmanı (Secure Sockets Layer) anlamına gelen SSL, web sitelerinde güvenliği ve gizliliği sağlayan bir teknolojidir. SSL sayesinde alışveriş yaparken paylaştığın kimlik, banka kartı, hesap bilgileri üçüncü kişilerin eline geçmesi engellenir. Bir alışveriş sitesinde SSL olup olmadığını URL adresinden anlayabilirsin. SSL’ye sahip sitelerin adresleri “http” ile değil “https” ile başlar.

 

 

Kişisel bilgisayarınızla alışveriş yapın

 

Çok kişi tarafından kullanılan bilgisayarların ya da internet bağlantılarının güvenliğini sağlamak, kişisel bilgisayarının güvenliğini sağlamaktan çok daha zordur. Çünkü kart bilgilerini otomatik olarak kaydetme riski veya ağ güvenliği konusunda sorun yaşanabiliyor.

 

 

 

Antivirüs programlarını güncellemeyi unutmayın!

 

Antivirüs programları kendilerinde tanımlı olan virüsleri tarama prensibiyle çalışır. Dolayısıyla bilgisayarın güvenlik yazılımında tanımlı olmayan bir virüsle karşılaştığında tamamen savunmasızdır. Düzenli güncelleme yapmak antivirüs programının yeni virüslere karşı hazır olmasını sağlar.

 

 

Siparişi tamamlamadan alışveriş detaylarını kaydedin

 

Sepetinize attığın ürünün o anki fiyatını, özelliklerini, kısaca ne aldığınızı belgelemek, alışverişinizi tamamladığınızda da ödeme ve sipariş detaylarının bir kopyasını almak oluşabilecek aksaklıklara karşı elinde bir kanıt olmasını sağlar.

 

 

Sanal kart kullanın

 

Limiti çok yüksek bir kredi kartı yerine sanal kart oluşturmak ve kendi belirlediğiniz limitle alışveriş yapmak da mümkün. Böylece riski minimuma indirmiş olursunuz.
 

 

 

Kart şifrenizi sıklıkla değiştirin

 

Tahmin edilebilir şifrelerden uzak durun. Şifrenizi sıklıkla değiştirmeniz bilgi hırsızlığına uğrama riskini azaltacaktır.

 

 

Kapıda ödemeden kaçının

 

Son dönemde TV veya internetten satılan ürünlerde kapıda ödeme seçeneği de kullanılıyor. Bankalarla çalışamayan ve POS alamayan şirketler kapıda ödemeyle satış yapıyor. Ancak burada da sahte veya yanlış ürün gönderimi riski bulunuyor.

 

 

3D Secure sistemi olduğunu kontrol edin

 

3D Secure isimli güvenlik sistemi kredi kartı ödemelerinde kullanılıyor. Bu sistemle karttan para çekilmeden önce kullanıcının telefonuna kredi kartı bankasından onay şifresi geliyor.

 

Mesafeli satış sözleşmesi olmayan sitelerden alışveriş yapmayın

 

Mesafeli satış sözleşmesi, e-ticaret sitelerinin müşterilerine hazırladığı sözleşmelerdir. Alışverişiniz tamamlamadan önce ekranınıza onaylanmayı bekleyen bir ekran halinde gelir ve müşterinin cayma hakkını kayıt altına alarak, bir mağduriyet oluşmayacağının güvencesini verir.

Etiketler:
Şeyma Ercanlı

Şeyma Ercanlı

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı