Gebelikten korunma yöntemleri nelerdir? Doğum kontrolü hakkında tüm bilinmesi gerekenler!

Merjam Yazar: Merjam 8 Mart 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

İstenildiği zaman gebe kalma, doğum kontrolünün kısa tanımıdır. Doğum Kontrolü hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. İşte detaylar…

Gebelikten korunma yöntemleri nelerdir? Doğum kontrolü hakkında tüm bilinmesi gerekenler!

Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı”nda doğum kontrolü hakkında kadınları bilgilendiriyor. Şimdi sizler için merak edilen soruların cevaplarını sıralayacağız.

Doğum kontrolü kampanyası ilk ne zaman başladı?

İstenildiği zaman gebe kalma, doğum kontrolünün kısa tanımıdır. Geçtiğimiz yıllarda, dünya nüfusunun aşırı hızlı artışının ileride büyük problemlere sebep olabileceği bu ülkeler tarafından özellikle 3. dünya ülkeleri denilen gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde doğumların azalmasına çalışılmıştır. Dünyada tüm doğumların azaltılmasına yönelik doğum kontrolü kampanyası batılı ülkeler tarafından başlatılmıştır. Ancak böyle bir girişim yeterli taraftar toplayamayınca günümüzde kampanya (isteyene istediği sayıda ve istediği zamanda çocuk) sloganıyla değiştirilmiştir. Bu gün de doğum kontrolünün amacı istenilmeyen gebelikleri önlemektir.

Doğum kontrol, istenildiği zaman gebe kalma anlamına gelir

Gebeliğin önlenmesi isteği çeşitli nedenlerle olabilir. Yeterli sayıda çocuk sahibi olmak, akciğer veya kalp hastası olmak, 3-4 kez sezaryen geçirmek bu nedenler arasında sayılabilir. Her doğumun kadın anatomisinde birtakım kalıcı değişimlere sebep olduğu bilinmektedir.

İlk çağlardan beri doğumları kontrol altına almak isteyen insanoğlu gebeliği önlemek gayesiyle çeşitli yöntemler geliştirmiştir. Şimdi bu yöntemlere kısaca bakalım.

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Tarih metodu

Spermin yumurtayı döllemesi için en uygun gün yumurtlama günüdür. Yani âdetin hemen hemen tam ortasına rastlayan gündür. Bu metod, belirtilen bu günlerde, cinsel birleşmeye girmeyerek yumurtanın döllenmesini engelleme temeline dayanır. Tabiidir ki her adet, günü gününe düzenli olmadığından, tahmin edilen günün bir kaç gün çevresinde de cinsel birleşme olmamalıdır. Bu yöntem kadın açısından gayet sağlıklı olmasına rağmen, emin bir yöntem değildir.

Ateş ölçülmesi metodu

Bunun da temelinde yumurtlama günlerinde cinsel birleşmeye girilmemesi yatar. Yumurtlama anını takip eden 1-2 gün içinde ateş 1 derece kadar yükselir ve bu yükselmeden sonra kadın gebe kalmaz. Hemen her gün ateş ölçülmesi gerektiği için pratik bir metod değildir.

Dışarı boşalma

Cinsel birleşmenin boşalma olmadan bitirilmesi veya vajinaya değil de dışarıya boşalma yöntemidir. Gebe kalmamada emniyet marjı yüksektir. Fakat bu durumun sonucuna bağlı olarak bazı psikolojik bozuklukların olabileceği kabul edilmektedir. Bu metodun İslam Tarihinin ilk dönemlerinden itibaren uygulandığı bilinmektedir.

Prezervatif

Halk arasında kondom veya kaput adıyla da bilinen prezervatif, erkek cinsel organını bir parmaklık gibi saran lastiktir. Böylece spermlerin vajinaya dökülmesini engeller. En yaygın olarak kullanılan doğum kontrol metodudur.

Rahim kepi

Bunlar çoğunlukla kadın için az veya çok yük teşkil eder ve korunmada kısmen hekim yardımını gerektirir. Rahim ağzına takılan metal, kauçuk veya suni elyaftan yapılmış aletlerdir. Spermlerin rahim ağzından içeri geçişini engeller, dolayısıyla spermler vajinada kalarak hemen ölür.

Dışarı boşalmak ve ya prezervatif kullanmak da başvurulan metotlardandır.

Doğum kontrolü için rahim ağzına metal, kauçuk veya sunta elyaftan yapılmış aletler takılabilmektedir.

Regl kanamasından önce kep çıkarılmalıdır. Bazı kadınlar bunu kendileri yapabilir. Ancak takılmasını daima bir hekimden talep etmek zorunluluğu vardır. Doğurmamış kadınlarda oldukça emindirler.

Rahim içinde bulunan yabancı cisimler gebeliği önlediğinden, spiral denilen araçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, iltihap ve kanamaya yol açabildiğinden, kesinlikle bir hekim tarafından takılmalıdır.

Spiral

Rahim içinde bulunan yabancı cismin, henüz tam olarak bilinemeyen bir yolla gebeliği önlediği anlaşıldıktan sonra, spiral denilen rahim içi araçlar yaygın olarak gebelik önlemekte kullanılmaya başlanmıştır.

Spiral kesinlikle bir hekim tarafından takılmalıdır. Bir kere takıldıktan sonra 2 sene kadar koruyucu rol oynar. Bu açıdan çok pratiktir.

Rahmin içinde buluna yabancı cisimler gebeliği önlediğin, spiral denilen araçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, iltihap ve kanamaya yol açabildiğinden, kesinlikle bir hekim tarafından takılmalıdır.

Spirallerin bir sakıncası, rahimde iltihaba yol açabilmeleridir. Ancak günümüzde antibiyotikler ile iltihaplar kolayca tedavi edilebilmektedir. Aynıca bazı kadınlarda kanamalara yol açtıklarından, çıkarılmak zorunda kalınabilirler. Aynıca spiral takılmasının hemen ardından rahim kasılmalar ile kendiliğinden atılabilir. Spiral kesin bir koruma sağlamaz. Fakat spiral olduğu halde kalınan gebelikler genellikle düşükle sonuçlanır.

Günümüzde spiral, doğum kontrolü için önerilecek ilk yöntemdir.

Hekim tarafından spiralin içerde olup olmadığının anlaşılması için ipi mevcuttur. Bu ip rahim ağzından görülür. Görülmemesi, atıldığına veya içeride olduğuna delalet eder.

Spiraller, en geç 2 sene sonunda mutlaka bir süre çıkalı malı ve rahim dinlendirilmelidir. Daha sonra tekrar takılabilir. Günümüzde özellikleri sebebiyle spiral, doğum kontrolünde önerilecek ilk yöntemdir. Spiral konusunu, spiralin hiç doğurmamışlarda kullanılamayacağı doğrultusundaki yaygın kanının yanlış olduğunu söyleyerek noktalamak istiyoruz.

Fitiller

Spermler normalde vajinadaki asidik ortamda ölürler, bazik ortam olan rahime ulaşabilen pek an ise yaşar. Fuller vajinadaki bu asiditeyi daha da arttırarak, hiçbir spermin rahime ulaşamaması sağlar. Doğum kontrolünde fitiller de kullanılmaktadır.

Doğum kontrol hapları

En kesin gebelik önleyici yöntemdir. Fakat bir mahzuru sık olarak yan etkilere yol açmasıdır. Bu açıdan kadınlar genelde pek hoş karşılamaz. Yan etkiler bulantı, mide ağrısı, baş ağrısı, uyku bozukluğu gibi çok çeşidi olabilir. Bunlardan başka kanama bozuklukla doğum kontrol hapı kullananlar da normal kabul edilir. Bütün bunlara rağmen doğum kontrol hapları, amaçlayanlar için uygundur. Uzmanlar 2 sene sürekli kullanılabileceği fikrinde birleşmektedir.

Kürtaj

Dini açıdan sakıncalı görülen kürtaj, uzmanlar tarafından bir doğun kontrol yöntemi olarak önerilmemektedir. Dini açıdan sakıncalı görülen kürtaj, dini açıdan da kabul edilmeyen bu yöntem, ayrıca basit uzmanlar tarafından bir doğum kont rol yöntemi olarak önerilmemektedir. Kürtajın başlıca kullanım alanı, gebe kaldıktan sonra tıbbı olarak son verilmesi gereken hamileliklerdir.

Bütün bunlardan sonra dinimiz evliliğin gayesinin insanlığın bekası olduğunu hatırlatalım. İslam dini de makul bazı sebepler ve muteber bazı zaruretler icabı rolüne müsaade etmiştir.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio