Evinizde ofis disiplinini sağlayacak dekorasyon önerileri

Büşra Bektaş Yazar: Büşra Bektaş 23 Ağustos 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Her sabah aynı saatte uyanmakla başlayan ve kendini tekrar eden bir dizi eylemi gerçekleştirerek varılan ofislerden, sabah trafik stresi çekmeden ev konforunda sadece bilgisayarın açma tuşuna basarak başlanan mesailere hızlı bir geçiş yaptık. Belirli sektörlerde son yıllarda popüler hale gelen uzaktan çalışma sistemi pandemi süreci ile birlikte hemen hemen tüm sektörlerde yaygın hale geldi. Evde olma rahatlığının mesai saatlerini verimsiz geçirmeye neden olmaması için çalışma alanlarımızı nasıl düzenlememiz gerektiğine dair motivasyon arttırıcı dekorasyon önerilerini yazımızda bulabilirsiniz.

Evinizde ofis disiplinini sağlayacak dekorasyon önerileri

Home ofis çalışmak kulağa çok cazip gelse de bu bir rutine dönüştüğünde aynı hevesle sürdürebilmek için çalışma alanımızı baştan düzenli mesai yapmaya uygun hale getirmemiz faydalı olacaktır. Bunun için bir çalışma alanınız varsa orayı düzenli mesai yaptığınızda en verimli olacak şekilde nasıl kullanabileceğinizi ya da sıfırdan bir çalışma alanı yaratacaksanız neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini yazımızdan ilham alarak planlayabilirsiniz.

‘Ama benim boş bir odam yok!’ demeyin

Çalışma alanı dekore etmek için illa boş bir odaya ihtiyacınız olduğunu düşünmeyin. Evinizin her köşesini uygun ürün ve yerleşim ile çalışma alanı haline getirebilirsiniz. Odalarınızda çalışma masası / koltuğu vs için yeterli m2’niz yoksa mesai sonrası sohbete devam edeceğiniz yemek masanızı çalışma alanınıza dönüştürebilirsiniz. Masanızı cam kenarına yerleştirmek odanın geri kalanını dikkatinizin dağılmayacağı şekilde yeniden düzenlemek sizin verimli bir ortam sağlamanız için yeterli olacaktır. Konsol ya da vitrininizin bir bölümünü de ihtiyacınız olan evrak ve ofis malzemelerinizi yerleştirmek için kullanabilirsiniz.

Minimalizm akımından yararlanın

Karmaşadan uzak, sade bir dekorasyon, çalışırken odaklanmayı olumlu yönde etkileyecektir. Çalışma odanızda tercih edeceğiniz pastel renkler, hem odaklanmayı kolaylaştıracak hem de mekânı daha geniş ve ferah gösterecektir.

Eğer hâlihazırda bir çalışma alanına sahipseniz fakat alanı gereksiz eşyalar ile doldurduysanız, öncelikle çalışmalarınız esnasında ihtiyacınız olmayacak tüm eşyaları bu alandan temizleyin. Çalışırken ihtiyaç duyacağınız evrak, dosya, kitap ya da her türlü kırtasiye malzemesini düzenli kolay ulaşılabilir şekilde masanıza ya da raflarınıza yerleştirin. Bunun için açık raf sistemlerinden ya da içine evrak ve diğer materyalleri düzenli yerleştirebileceğiniz kutulardan faydalanabilirsiniz.

Minimalist bir ortam yaratmaya çalışın ki böylece iş esnasında dikkatiniz dağılmasın. Mekânı basit bir şekilde planlayın. Odanın geri kalanına uygun olacak şekilde güzel bir ahşap ya da metal ayaklı modern bir masa, rahat bir çalışma koltuğu işinizi görecektir. Doğal, nötr renkler seçin. Çalışma köşelerinin kurgusunda alan değerlendirmesi oldukça önemlidir. Masa ve çalışma sandalyesinin ölçüleri hem ihtiyacınızı karşılamalı hem de mekân içerisindeki hareketinizi kısıtlamamalıdır. Çalışma alanınızın daha ferah ve iç açıcı görünmesini istiyorsanız bitkilerden yararlanın. Çalışma alanınızda kalın, toz tutan halılar yerine ortamda kullanılan mobilyalarla bütünlük sağlayacak pastel renkli ya da geometrik desenli kilimler tercih edin.

Çalışma alanınızı ortak alandan ayırın

Aynı alan içerisinde farklı işlevlerde kullanmak veya dekore etmek istediğiniz bölümleri doğru mobilyalarla ayırabilirsiniz. Ayrılma işlemi hem görsel hem de kullanım açısından dekorasyona faydalı olmalıdır. İskelet kitaplıklar ayırdığınız alanın diğer tarafını da görmenizi sağlar. Bu sebeple alanda daralma yaşatmaz. Aynı şekilde çalışma alanına ters konumlandırılmış koltuk takımları ile oturma alanını sınırlandırabilirsiniz. Tamamen sınırlarını çizmek isterseniz görsel olarak da odaya hoş bir hava katan parçalı seperatörlerden faydalanabilirsiniz.

Çalışma alanınızı sadece bu amaçla kullanacağınız bir odada kurguluyorsanız hem sizin ara verdiğinizde dinleneceğiniz hem de misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz bir kanepe ya da tekli koltuğa odanızda yer verin. Eğer çalışma alanınızı oturma odası / salon gibi kullanılmakta olan bir alan içerisinde şekillendiriyorsanız buradaki oturma alanını sizin ofis düzeninize uygun şekilde konumlandırarak alanınızı daha ofis havasında kullanabilirsiniz.

Gün ışığından yararlanacak şekilde konumlanın              

Aydınlık ortamların enerjimizi yükseltip dikkatimizi arttırdığı biliniyor. Bu nedenle çalışma masamızı konumlandırırken ışık alan bir yeri tercih etmemiz verimli bir alan yaratmamız için oldukça önemli. Böylece çalışırken gün ışığından faydalanabiliriz. Masamızı gün ışığından faydalanacağımız şekilde yerleştirmiş olsak da hem akşam saatlerini hem de mevsimsel etkenleri göz önünde bulundurarak odamızın aydınlatmasını da bizi olumsuz etkilemeyecek şekilde tercih etmeliyiz. Tavan aydınlatmamızı ofislerdeki gibi yüksek aydınlık sağlayacak şekilde seçerken masamızın üzerine ya da kenarına yerleştireceğimiz loş ışıklı bir abajurda hem görsel olarak ortamı hareketlendirecek hem de loş bir ortamda dinlenerek çalışma imkânımız olan vakitlerde daha faydalı bir seçenek olacaktır.

Motivasyon verici detaylara yer açın!

Çalışırken motivasyonunuzun yüksek olması çok önemlidir. Bu bakımdan en sevdiğiniz fotoğrafları duvara asmak ya da güzel bir sanat eserini çalışma alanınıza koymak motivasyonunuzu arttırabilir. Yine çalışma alanınızdaki duvarlardan birini renklendirmek ortamınıza hareket katarken sizi de daha keyifli bir alanda vakit geçirmenin enerjisi saracaktır.

Renkler duygularımıza her zaman iyi gelir. Tıpkı doğadaki eşsiz renkler gibi çalışma ortamında da bize iyi hissettirecek renkleri seçmeye özen göstermeliyiz. Enerjiyi yükseltmek için yeşil ve turuncuyu tercih edebilirsiniz. Bunların dışında size iyi hissettirdiğini düşündüğünüz favori renklerinizi de halı, perde ya da kırlentlerde kullanarak keyif verici bir çalışma alanı dekorasyonu elde edebilirsiniz.

Büşra Bektaş

Etiketler:
Büşra Bektaş

Büşra Bektaş

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio