Doğru nefes tekniklerini biliyor musunuz?

Merve Atıcı Yazar: Merve Atıcı 29 Ekim 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Nef-es; hayatta bir es’tir. Doğru nefes almayı bilenler hayatlarında çoğunlukla doğru kararlar verir. Nefesi anlayabilen insanlar; nefislerine en hâkim olabilenlerdir. Tüm hastalıkların altında virüs, mantar ve parazitler yatar. Nefesin yani oksijenin olduğu yerde ise bunlar barınamaz. Hangi organhastaysa oradaki oksijen miktarı azdır. Nefes almaya, oksijeni oraya ulaştırmaya başladığımızda oradaki hastalık kaybolmaya başlayacaktır.

Doğru nefes tekniklerini biliyor musunuz?

Nefes alıp vermenin birden fazla tekniği vardır. Doğru nefes almayı hayatımızda uyguladığımızda birçok şeyi de kolaylaştırmış oluruz.  Nefes alıp verirken en önemlisi göğsün şiştiğini ve göbeğinizin dışarıya doğru itildiğini hissetmektir. Çoğu insan yarım nefes alır; sadece yaşamak için. Aşağıya kadar bedenini nefesle dolduramayan insanlar; el ele tutuşmaktan, sinemaya gitmekten, kitap okumaktan zevk alamazlar… Çünkü insana haz veren duygular safra kesesinin etrafında oluşur. Safra kesesi alanı 3. Çakramızın olduğu alandır. Dünyevi zevklerin alanıdır. Eğer nefes buraya gelmezse; yaşamsal zevklerden, araba kullanmaktan, çocuğunla sohbet etmekten, bir yerde oturup bir şeyler içmekten zevk alamazsınız. Onun için nefes muhakkak karnımızı şişirecek kadar aşağı inmelidir ki tüm bunları keyifle yapabilelim ve hüzün, mutsuzluk halinde dengeye gelelim.

Happy young man breathing deep

Doğru nefes nasıl alınır?

Doğru nefes; burundan alınıp, göbeğe kadar indirilip ve nefes verirken göbeğin içeriye doğru çekilip bütün her şeyin dışarıya çıkma halidir. İlk zamanlar bunu yaparken zorlanmanız olasıdır. Çünkü yıllardır yanlış nefesle hayatınızı devam ettirdiniz. O yüzden öncelikle “tıslama” çalışmasıyla başlayabilirsiniz.  Bunu da şu şekilde yapmalısınız; nefesiniz yettiğince “Tıssss” layarak içinizdeki âtıl havayı boşaltmalısınız. Bunu yapmadan doğru nefes alma çalışmasına başlamak bizim için sıkıntı verici olur. Koah ve tiroit hastalarının sıkıntısıdır bu. Sabahları yataktan kalktığınızda ilk önce muhakkak tıs’lama yapıp ondan sonra yanlarımızı ve göbeğimizi şişirerek nefes alma ve verme çalışması yapmalısınız. Eğer zorlanıyorsanız, ilk önce göbek içeri ve göbek dışarı refleksini kazanmaya çalışmalısınız.  Bunu sabahları, gün içinde aklına geldikçe deneyin. Bir süre sonra bu sizde muhakkak oturacaktır ve bundan sonra doğru nefes alma çalışmasına başlamaya hazırsınız.

Doğru nefes alan insanlarda;

Metabolizmaları düzgün çalışır.

Ciltleri düzgün ve canlıdır.

Rahatlama refleksleri doğru çalışır

Ağrıları ve kronik ağrıları azalır.

Kondisyonları yerindedir.

Duruşları düzelir.

Bağışıklık sistemleri güçlüdür.

Dolaşım sistemleri daha verimli çalışır.

Psikolojik zorluklarla baş etme becerileri artar.

Doğru nefes alamayan insanlar sürekli yorgun hisseder, sabahları yataktan kalkmak istemezler ve hemen akşam olsa da yatsam diye düşünürler.

 Birlikte nefes çalışması yapalım!

Bu çalışmalar, kondisyonunuzu arttırır, bilincinizi açık tutar, doğru nefes almanızı kolaylaştırır, hiperaktif olanı dengeler ve atalet duygusunu ortadan kaldırır.

Mum egzersizi

Çalışmaya başlamadan önce tıs’lama egzersizini muhakkak yapın. Karşımızda bir mum olduğunu hayal edelim öncelikle. Derin bir nefes alıp güçlü bir şekilde bu mumu 2 kısa 1 uzun nefesle söndürmeye çalışın. Bu çalışmayı 7 defa yapmalısınız. İlk denemelerinizde biraz zorlanmanız olası. Göz kararması, baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Eğer herhangi bir değişiklik yaşamıyorsanız doğru nefes alıyorsunuz demektir.

Kan dolaşımını hızlandırır.

Bilincinin yetmediği, hayatına alıp kabul edemediğin durumlarda size alan açar. Şifalandırmak ya da hayatınıza çekmek istediğiniz durum için niyetinizi yapın mum çalışmasını yapın 7 defa.

Etkisi altında kaldığınız konunun üzerinizdeki etkisini azaltmak için.

Korkunuzu dindirmek için. Konuya odaklanın ve çalışmayı yapın.

Öfkenizi dindirmek, hazmetmek için yapın.

Sağ ve Sol lobu dengeleme egzersizi

Bu çalışmayı başınız ağrıdığında ve nefesinizi genişletmek istediğinizde yapabilirsiniz. Sağ burun deliğimizi parmağımızla kapatalım. Sol burun deliğimizden derin bir nefes alıp, kapalı olan sağ burun deliğimizi açıp oradan derin bir nefesimizi verelim. Bu çalışmayı da 7 kez tekrarlayalım. 

Migren ve sinüzit ağrısı olanlar için çok etkili bir çalışmadır.

Sağ ve sol lobu dengeler.

Kararsızlık yaşayanlar için çok etkilidir.

Geriye doğru nefes almak

Ayakta derin nefesimizi alarak, kollarımızı yanlara açıp geriye doğru giderken nefesimizi veriyoruz. Yine dik duruyoruz ve bu hareketi 7 defa tekrarlıyoruz. Bu çalışmayı her gün yaptığınızda müthiş bir rahatlama hissedeceksiniz.

Göğüsteki kiste

Midedeki ülser veya gastrite

Kasıklarda olan ağrıya

Rahim ve genital alanda bulunan sıkıntılar için çok etkili bir çalışmadır.

Hava nefesi

Tek seferde burnunuzdan hızlıca nefes alın ve yavaşça verin. Bu nefes alma egzersizi;

Konsantrasyon sorunu yaşayanlarda

Zihinsel travmalarda ve geleceği çok düşünenlerde

Mükemmeliyetçi kişiliklerde

Takıntılı olunan durumlarda çok işe yarayacaktır.

Su nefesi

Burnumuzdan nefesimizi 4-5 saniyede alıp, yine aynı sürede veriyoruz.

An’da kalmamızı kolaylaştırır

Dengeleyicidir.

Hazmettiricidir.

Toprak nefesi

Özellikle geçmişe takılı kalan, geçmişiyle alakalı travmaları olan ve gelecekle ilgili adım atamayan insanların geçmişlerini şifalandırabilmeleri için çalışılan bir tekniktir. Travmana odaklan ve “Şu olayı yaşadığım durumun şifalanması niyetiyle toprak nefesi çalışmaya başlıyorum” diye niyet edip yaşadığımızın sorunun üzerimizde ki etkisi hafifleyene kadar çalışıyoruz. 7,14, 21 günlük döngüler halinde çalışmak etkisini arttıracaktır. Bu çalışma için özellikle öğleden sonra 15:00/17:00 saat aralığı çok etkilidir. Yavaş yavaş nefes alıyoruz ve tek seferde hızlıca nefesimizi veriyoruz

Ateş nefesi

Tansiyon hastaları dikkatli olmalı,

Öfkeyi dindirmek için,

Beklentilerimizin karşılanmadığı, bizi yaralayan durumlar için,

Vücudumuzda bulunan bir hastalığın iyileşmesi için yapılır.

Bu nefes çalışmasına başlamadan önce şu şekilde niyetimizi yapabiliriz; “Bedenimde bulunan şu hastalığın şifalanmasına vesile olması için ateş nefesi çalışmaya başlıyorum”. Tüm dikkatimizi rahatsızlığın olduğu bölgeye veriyoruz. 10 saniye çalışıyoruz 10 saniye dinleniyoruz. Bu çalışma belki de en etkili nefes çalışmalarındandır. Çalışmayı bitirdikten sonra ki 2-3 gün içinde; ağız kokusu, idrarda renk değişimi, terlemenin artması, burun akıntısı, erken regl olma olabilir.

Doğru nefese en çok kimin ihtiyacı var?

Doğru ve yeterli nefes alamadığını düşünen herkesin ihtiyacı var. Stresli ve koşturmacalı bir hayatı olanlarda bu ihtiyaç daha belirgindir. Sağlıklı bir insan 1 dakikada 15-20 nefes alabilendir. Stres, üzüntü ve korku nefes alışverişlerimizi çok etkiler, farkında olmadan sık sık nefes almamıza neden olur. Bireyin bu ihtiyacının farkında olabilmesi için kendini gözlemlemesi gerekir. Hayatında yeterli olmayan, zorlayan ve doğru gitmeyen tüm alanlar nefes alışkanlığını doğrudan etkiler.

Not: Bahsetmiş olduğum bu yöntemler asla tıbbi bir tedavi yöntemi değildir. Öncelikle bir uzmana görünmeniz gerekmektedir.

Merve Atıcı

Merve Atıcı

Merve Atıcı

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio