Balkonunuz yaza hazır mı?

Büşra Bektaş Yazar: Büşra Bektaş 21 Haziran 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Pandemi dönemi eve kapanmalar derken doğaya özlemimiz gün geçtikçe arttı. Çiçeklere, ev bitkilerine daha çok hayatımızda yer açtık. Balkonlar mevsim sıcaklıklarının artmasıyla en sevdiğimiz ve sığındığımız yerler haline geldi. Şehir merkezinde bile olsa çay / kahve sohbetleri mevsim yaza dönünce balkonlara taşıyor. Gökyüzüyle ve güzel hava ile temas etmek istediğimiz bu zamanlarda balkonları daha keyifli bir alana çevirmek için yapılabilecekleri sizler için kaleme aldım.

Balkonunuz yaza hazır mı?

Ilıman iklime sahip bölgelerde tasarlanan yaşam alanlarında balkonun ayrı bir yeri var. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde aşırı sıcaklarda balkondan içeri girmeyen, bütün yazı balkonlarda, teraslarda geçiren aileler var. Günlük yaşamda bu kadar yer alınca da bu evlerin balkon dekorasyonu en az iç odalar kadar önemli hale geliyor. Balkonun küçük olması size balkon keyfi yapmanın mümkün olmadığını düşündürmesin. Doğru parçaları bir araya getirerek küçük balkonları da size keyif verecek mola alanlarına çevirebilirsiniz. Bu sayede yazın bunaltıcı günlerinde kendinizi ‘dışarı atacak’ bir kapınız olur. Sizler için hazırladığımız ipuçlarını izleyerek kendinize özel bir balkon takımı oluşturabilir, misafirlerinizi keyifle ağırlayacağınız ferah bir alan hazırlayabilirsiniz.

Oturma grubunu balkonun şekline göre seçin

Balkonunuza yerleştireceğiniz oturma grubu balkonun genişliğine ve fiziksel özelliklerine göre değişir. İçerisine kocaman bir hasır bahçe grubu oturma seti koyabileceğiniz gibi iki sandalye bir masanın zor sığacağı bir balkon da olabilir. Balkon köşe takımı dar alanlarda hayat kurtarır. Eğer sizin de küçük boyutlarda bir balkonunuz varsa alanın ölçülerine uygun bir balkon köşe takımı tercih edebilirsiniz. Bu sayede L formu ile çok fazla yer kaplamayan fakat size geniş bir oturma alanı sunan bir kurgu elde edebilirsiniz. Bazı balkonların şekli istediğiniz gibi bir balkon koltuğu yerleştirmenize izin vermeyebilir. Biçimsiz duvarlar önüne balkon koltuğu geldiği zaman ölü alan oluşmasına sebep olabilir. Böyle bir durumda balkonun duvar önlerine geometriye uygun bir bank sistemi yerleştirebilirsiniz. Ölü alanları bu şekilde değerlendirerek dar hacmi sebebiyle her bir noktası dekorasyona dâhil edilmesi gereken balkonların olduğundan daha geniş görünmesini sağlayabilirsiniz.

Seçtiğiniz oturma grubu balkonun tarzını ve havasını etkiler. Diğer aksesuarları bu tarza göre seçmeniz gerekebilir. Yani kocaman minderli klasik bir bahçe oturma grubunu yine bu tarz klasik aksesuarlar ile tamamlayabilirsiniz. Gözünüze hitap edecek bir balkon dekorasyonunda ışıklandırmasından çiçeklerine kadar her şey uyum içerisinde olmalıdır.

Rahatlıkla yerini değiştirebileceğiniz parçaları tercih edin

İkili bir masa ve şık sandalyeler kullanarak kendinize balkon takımı oluşturabilirsiniz. Bu kurgu ile yemek saatlerini açık alana taşıyabilirsiniz. Bu noktada önemli olan, alanın boyutuyla uyumlu bir masa takımı tercih etmek olacaktır. Eğer balkonda masanın sürekli olarak durmasını istemiyorsanız da kolay taşınabilecek, hafif materyallerden elde edilen ürünlere yönelmelisiniz. Katlanan ahşap masa ve sandalyeler bu noktada size yardımcı olacaktır. Ahşap açık havanın natürel enerjisiyle bütünlük sağladığı ve her malzeme ile uyum yakalayabildiği için dekorasyonu tamamlayıcı bir etki elde etmenizi sağlar.

Çok amaçlı kullanıma uygun mobilyalara yönelin

Dar alanları değerlendirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her detayda fonksiyonellik ön planda tutulmalıdır. Bu sayede tek bir parçadan çok daha fazla verim elde edebilirsiniz. Örneğin balkon sehpası seçerken bu noktayı göz önünde bulundurduğunuzda hem size ihtiyacınız olan konforu sunacak hem de farklı amaçlarla kullanabileceğiniz parçalar elde etmiş olacaksınız. Örneğin altı depolama alanı olarak kullanılabilen sehpalar küçük balkonunuzda karmaşadan uzak bir kurgu oluşturmanıza yardımcı olur.

Duvarları alana dâhil edin

Eğer küçük bir balkonu göz alıcı bir alana dönüştürmek ve evin en sevilen köşesi haline getirmek istiyorsanız, düşey yüzeyleri çok iyi değerlendirmelisiniz. Duvarlara raflar monte ederek ya da merdiven duruşunda bir ünite asarak bu noktaları dekoratif objeler ve bitkilerle süsleyebilirsiniz. Balkon korkuluklarının önüne minik bir bar kurgusu oluşturarak çalışma ve keyif alanı hazırlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, katlanan bir masa rafı kullanmak. Böylece alandan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca tavana dilediğiniz zaman çıkarabileceğiniz bir balkon salıncağı asarak açık alanın keyfini artırabilirsiniz.

Ne kadar küçük olursa olsun balkonları yaşama dâhil etmenizi sağlayacak ve açık havanın keyfini evinizde konforla çıkarma imkânı sunacak balkon mobilyaları mevcut. Tabii ki zevklerimiz doğrultusunda seçim yapmak en güzeli fakat balkonlar zevklerimizi değerlendirebileceğimiz boyutlarda değilse önceliğimiz verimlilik sağlayacak parçalar olmalı.

Balkon dekorasyon ürünlerinde son dönem trendleri

Balkon dekorasyon ürünleri içinde en geniş yeri çiçekler ve saksılar kaplar. Şehir içindeki hayatımızda tüm gün kapalı binaların içerisinde beton görmekten bıktığımız için en azından balkonda bir miktar çiçek, yeşillik görmek herkese iyi gelir. Eğer balkonunuz küçükse asılabilir saksıları, eğer balkonunuz büyükse büyük saksı bitkilerini tercih edebilirsiniz. Çiçek ve bitkilerden sonra ise oturma grubu gelir. Balkon ve teras dekorasyonundaki en önemli ürünlerden biri olan oturma grupları, tamamen balkonun özellikleri ve evin bulunduğu bölgeye göre değişir. Kocaman minderli ya da hasır gibi farklı özelliklere sahip oturma gruplarından uygun olanı seçebilirsiniz. Oturma grubundan sonra da çeşitli balkon süsleme aksesuarları gelir. Bu aksesuarları kendiniz yapabileceğiniz gibi aksesuar mağazalarından da satın alabilirsiniz.

Basit ‘Kendin Yap Projeleri’ ile balkonunuzu size özel bir görünüme kavuşturabilirsiniz

Eski mobilya yenileme trendi son yıllarda bilinçli kaynak tüketimi ve doğal yaşamı koruma konularında yükselen bir farkındalık sonrasında iyice arttı. Yaşam alanlarımızın enerjisini belirleyen dekorasyon kodları da bahsettiğimiz bu doğaya saygı vizyonu ışığında gelişiyor. Eski mobilya yenileme akımı ve geri dönüşüm dekorasyon fikirleri de hızla yayılıyor. Bizde balkonlarınızda değerlendirebileceğiniz DIY projelerinden bahsetmek istedik. Hem daha düşük bütçe ile dekorasyonlarınızı tamamlayabilecek hem de elinizdeki malzemeleri değerlendirmiş olacaksınız.

Balkon İçin Dönüşüm Fikirleri

  1. Ahşap paletleri zımpara ve cila ile ham renginde bırakarak ya da dilediğiniz renge boyayarak balkonunuzun oturma grubunu kendiniz oluşturabilirsiniz. Daha sonra kullanmadığınız yün / elyaf yastık ya da yorganların içlerini yine istediğiniz renklerde kılıflar dikerek içine doldurup paletlerinizin minderlerini hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz piyasada her bütçeye uygun olarak bulunan minder ya da kırlentler ile de tamamlayabilirsiniz.
  1. Araba tekerleğinin etrafını bir yapıştırıcı yardımı ile halat ip ile kaplayarak bahçe için sehpa ve puf olarak kullanabileceğiniz bir parça elde edebilirsiniz.
  1. Ayrıca daha sağlam bir sehpa yapmak isterseniz yine aynı tekniği kullanarak lastiğin çevresine yapışkan ile jüt halatları yapıştırıp üzerine yuvarlak bir cam kesebilirsiniz.
  1. Lastiğin üzerine yuvarlak bir sünger ile kumaş kaplayıp kenarlarına raptiye ile sağlamlaştırarak çok güzel şık bir geri dönüşüm puf elde edebilirsiniz.
  1. Oturma grubunda ahşap paletleri kullanarak yer minderleri ile estetik ve konforlu bir alana dönüşen balkonlar yaratabilirsiniz.
  1. Ayrıca meyve kasalarından çiçeklik ile balkonda şık bir saksı köşesi elde edebilirsiniz. Limon kasalarını sadece vernikleyerek ya da konseptinize uygun renklerde boyayarak duvarlarınıza monte edebilir. Renk renk çiçeklerinizi bu kasa raflara dizebilirsiniz.
  1. Plastik saksıları jüt ip ile sararak hasır saksı sepetlerinizi oluşturabilirsiniz.
  1. Son yıllarda çok sevilen led aydınlatmalar kullanıldığı yerin havasını değiştirmeye ciddi katkı sağlıyor. İstediğiniz modelde led aydınlatma ile süsleyebileceğiniz balkonunuzda romantik bir akşam geçirebilirsiniz.

Büşra Bektaş

Büşra Bektaş

Büşra Bektaş

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio