Ayak kokusuna ne iyi gelir?

Merjam Yazar: Merjam 21 Haziran 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Ayak sağlığı tüm vücudun işleyişini etkiler. Ayak kokusu ise özellikle yaz aylarında daha fazla gündemimiz haline gelir. Ayak kokusunun belli başlı sağlık sebepleri olabileceği gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir. Peki, ayak kokusu neden olur? Ve ayak kokusunun oluşmasına nasıl engel olabiliriz? Sizler için derledik.

Ayak kokusuna ne iyi gelir?

Gündelik hayatımızı olumsuz etkileyebilecek konuların başında ayak kokusu gelmektedir. Bakımsız ve kirli olduğumuz hissine kapılabiliriz. Ancak ayak kokusunun genel sebebi sağlık sorunu değilse gündelik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Doğru ayakkabı seçimi bu etkenlerin başında gelir. Özellikle yaz aylarında havaların ısınması ve kapalı ortamda uzun süre ayakkabı ile durulması, sorunun şiddetini daha da artırır.

Ayak kokusu neden olur?

Terin kendisi değil ama terle birlikte ortaya çıkan bakteriler, kötü ayak kokusunun ana nedenini olarak karşımıza çıkmaktadır. Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur.

Kullanılan bazı ilaçlar,

Ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler;

Sağlıksız beslenme, obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusuna sebep olur.

Aynı zamanda genetik etkenler de ayak kokusunda etkili olur.
Kış aylarında, tüm gün kapalı ayakkabı içerisinde kalan, hava almayan ve terleyen ayaklar nedeniyle daha fazla görülen ayak kokusundan alabileceğiniz önlemlerle kurtulabilirsiniz. 

Ayak kokusunu önlemek için gün içerisinde belirleyeceğiniz rutin kokunun yakın zamanda geçmesini sağlayacaktır. Şimdi ayak kokusu için yapabileceklerimizi sıralayalım;

Her gün sabunla yıkayın

Hijyen, hijyen,hijyen… Son dönemde gündemimizden düşmeyen hijyen konusu burada da karşımıza çıkıyor. “Ayak kokusu neden olur?” sorusuna verilebilecek yanıtların en başında ayak hijneninin ihmal edilmesi sorunu geliyor. Ayak kokusuna karşı alabileceğiniz en basit önlem, ayak hijyenini alışkanlık haline getirmek. Ayaklarınızı her gün, sabah akşam ılık suyla, antibakteriyel veya mantar önleyici sabun kullanarak yıkayın. Ardından iyice kurulayın. Çünkü ayak mantarının en önemli sebeplerinden biri, ayakların yıkandıktan sonra yeterince kurulanmamasıdır.

Doğru çorap tercihine dikkat edin!

Sentetik ve naylon çoraplar ayak kokusu neden olmaktadır. Ayak kokusunun oluşmasını engellemek için yumuşak, pamuklu ve teri emebilme özelliği olan çorapları tercih edin. Her gün temiz çorap giymeyi tercih edin.

Ayakkabılarınızda değişiklik yapın, uzun süre giymeyin

Ayakkabınızı giydikten sonra 24 saat süreyle havalandırın. Böylece kokunun ayakkabıya yerleşerek ayağınıza bulaşmasının önüne geçmiş olacaksınız. Ayakkabı seçimi de oldukça önemlidir. Ayakkabı da hava alan ya da havalanan bir malzemeden üretilmiş olanları tercih edin. Ayak kokusunun oluşmaması için naylon veya sentetik malzeme kullanılarak üretilen ayakkabıları kullanmayın. Mümkünse gerçek malzemeden üretilmiş ürünleri tercih edin. Kötü malzemeyle üretilmiş ayakkabılar, ayak kokusundan önce yürüyüş ve ortopedik sorunlar yaşamanıza sebep olabilir.

Sprey veya koku önleyici pudra ne kadar faydalı?

Ayaklarınıza ve ayakkabı içine antibakteriyel sprey veya koku önleyici pudra gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ayakkabılarınızı kullandıktan sonra balkon gibi hava alan bir ortamda birkaç saat havalandırın. Havalandırdıktan sonra iç ve ön kısımlarına doğru sprey veya pudrayı sıkın. Daha temiz olmasını sağlayacaktır.

Ayak sağlığı için kontrolü elden bırakmayın!

Ayak sağlınıza dikkat etmeniz için sıklıkla derinizi kontrol etmeniz gerekir. Parmak aralarınızı ve tabanlarınızı her banyodan sonra düzenli olarak kontrol edin çünkü ayak kokusu nedenlerinden biri de bu kontrolsüzlüktür. Ayak parmak aralarında soyulma, ayak tabanlarında pullanma, iğne ucu gibi su toplayan kabarcıklar ve koku gibi mantar enfeksiyonu belirtileri gözlemlendiğinizde bir dermatoloji uzmanına başvurun.

Ayakların aşırı terlemesi nasıl engellenir?

Gerekli önlemler almanıza rağmen ayaklarınız da ciddi terleme oluyorsa doktorunuza başvurun.  Ayaklarda oluşan terleme sorunu günümüzde botoks uygulama, iyontoforez ve klipsli ETS gibi tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılabiliyor.

Ayak kokusunu gideren basit yöntemler nelerdir?

Tuzlu suyla yıkamak;

Akşam eve geldikten sonra 4 bardak suya 4 çay kaşığı tuz ilave edin. Ayaklarınızı 15 dakika bekletin. Temiz ve pamuklu bir havluyla iyice kurutup, çoraplarınızı giyin.

Çay ve soda ile yıkamak;

Gün sonunda bir litre ılık suya dört-beş adet yeşil veya siyah çay poşetini bırakıp; bu suda ayaklarınızı bekletin. Ardından kurulayarak çoraplarınızı giyin. Düzenli uyguladığınızda ayak kokunuzun azaldığını göreceksiniz.  Burada asıl yapmanız gereken bunun rutin haline getirilmesidir.

İsterseniz yemek sodasından da faydalanabilirsiniz. Ilık su içine 2 yemek kaşığı soda atın. Ayaklarınızı 15 dakika kadar içinde bekletin. Bu yöntemi 1 ay her akşam; sonrasında ise haftada 2 gün uygulayın.

Sirkeli suda bekletmek;

Sirkede yer alan asit, bakterilerin yaşamasına engel olur. Haftada bir uygulayabileceğiniz bu yöntem için 2 litre kadar ılık suyla doldurduktan sonra 2 su bardağı kadar sirke ilave edin. Ayaklarınızı bu karışımda 10-15 dakika bekletin. Ardından ayaklarınızı sabunla yıkayın ve iyice kurulayın. Nemlendiriciyle masaj yapmanız kendinizi iyi hissettirecektir.

Adaçayı ile yıkamak!

Adaçayı yaprakları ayak kokusunu engelleyici özelliğe sahip olduğu bilinmektedir. Bunun için adaçayı yapraklarını bir gece önceden kullanacağınız ayakkabınızın içine koyabilirsiniz.

Karbonatlı su da bekletmek;

Son ayak kokusu giderici formülümüzün ana maddesi ise karbonat. Sodyum bikarbonat, yani mutfaklarda kullandığımız karbonat, ayaklarda koku yapan bakterileri yok ediyor ve pH seviyesini dengeliyor. Çoraplarınızı giymeden önce bir miktar karbonat dökebilirsiniz.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio