Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Granül kahve ya da diğer adıyla hazır kahve, 1901 yılından beri insanlığın pratik kahve ihtiyacını karşılıyor. Öğütülmüş kahve çekirdeğinden farklı bir görüntüde olan bu hazır kahveler nasıl elde ediliyor? Sağlığa zararlı mı? Merak edilenleri sizler için kaleme aldık.
Granül kahve 1901 yılında ortaya çıkmıştır. Üretim işlemi şu şekildedir. Kahve çekirdekleri 200 derecede büyük fırınlarda kavrulur. Kavrulan çekirdekler endüstriyel değirmenlerde öğütüldükten sonra sıcak buhar kazanlarında basınçla birlikte kahve özü haline getirilir. Elden edilen bu öz -50 derecelerde dondurulur. Dondurulan kahve özleri daha sonra granül haline getirilir. Son işlem ise süblimasyon, içinde hala su bulunan granüller düşük basınçlı bir tüpün içinde 5 saat kadar 60 derecede ısıtılır. Böylece, basınç altında bulunan granüllerdeki su buharlaşır.
Granül kahve, diğer adıyla hazır kahve, halk dilinde neskafe olarak bilinir. Geleneksel kahve tüketim yöntemlerinden farklı olarak özelliği suda tamamen çözülmesidir.
Herkes Vedat Milor olmak zorunda değil tabii şu hayatta ama granül kahvenin sık tüketimi, kahve konusunda gelişmemiş bir damak tadına işaret eder. Kimisi granül kahvenin lezzet dezavantajlarının farkındadır ama sunduğu avantajlara yenik düşmüştür. Nedir bu avantaj: hazırlaması hızlı ve kolaydır. Bir tatlı kaşığı kahveyi bir fincan kaynamış suya at, olsun bitsin. İyi kahve demlemek gibi bir know how’a ihtiyaç duymazsınız. Ayrıca kahve tüketiminden sonra telve temizlemek gibi dertlerle uğraşmazsınız. Fakat kahvenin tadı öyle olmaz. Granül kahve çok çok sınırlı bir damak tadı vadeder. Koku, gövde, asidite ya da after taste gibi has kahveye ilişkin değişkenler anlamını yitirir. Elde edeceğiniz yegâne şey kafein şoklamasıdır.
Mesela şu kaynakta hazır kahvenin diğerlerine oranla daha sağlıklı olduğu iddia ediliyor. Nedeni de çözülebilir granüllerin taze öğütülmüş kahvede bulunan zararlı “yağlı cisimleri” içermemesi olarak gösterilmiş. Bu sayede kardiyovasküler sağlık üzerinde bir risk oluşturmuyormuş. Ayrıca filtre kahveye göre %50 daha az kafein içeriyormuş. İlginç olan ise en zararlı olarak Türk kahvesinin gösterilmesi. Sebep: filtrelenmediği için çok yüksek miktarda zararlı cafestol ve kahweol içermesi.
Kaynak: Ekşi şeyler
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı