Yeni bir canlının oluşumu nasıl meydana gelir?

Merjam Yazar: Merjam 25 Nisan 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Bebeğin dünyaya gelme serüvenini sizler için kaleme aldık. İşte detaylar…

Yeni bir canlının oluşumu nasıl meydana gelir?

Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı” nda konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaşıyor. İşte o bilgiler…

Germ hücreleri

1-Spermium: Spermium adı verilen erkek germ hücresi, iplik şeklinde, 60 büyüklüğünde ve baş, gövde, kuyruk bölümleri olmak üzere 3 kısımdan meydana gelen, çok hareketli bir hücredir. Bu hücrelerin olgunlaştırılması testis adı verilen erkek üretim organında yapılır. Burada biriken spermiumlar zaman zaman dışarıya verilir. Spermiumlar ergenlik çağından itibaren devamlı yapım halinde olduğundan, insanın üretkenlik çağının sonuna kadar bitmesi diye bir durum söz konusu değildir. Dışarıya verilen spermlerin yaşayabilmeleri için yüksek pH lı ortama ihtiyaçları vardır.

Bunun haricinde yaşayamayıp hemen canlılıklarını kaybederler. Bu sebepledir ki döl yoluna (vagina) verilen spermlerin az miktan yüksek pH lı rahime (uterus) ulaşabilmektedir. Ersuyu (meni) içinde çeşitli şekillerde yaklaşık 100 mil yon sperm bulunur. Döllenme sırasında bunlardan sadece biri dişi hücreyi döller.

Ovum, dişi yumurta hücresidir. Olgunlaşan ovum döllenirse, gebelik oluşur.

2- Ovum: Dişi yumurta hücresi kadının en büyük hücresidir. Yuvarlak şekilli olan bu hücre hareketsizdir. Doğumdan itibaren belli sayıda ovum içeren dişide her ay bir ovum olgunlaşarak döllenmeye hazır hale gelir. Olgunlaşan ovum, sperm tarafından döllenirse gebelik meydana gelir. Döllenmediği takdirde ise ovum tahrip olur. Bunun sonucunda da kadınlarda adet kanaması ortaya çıkar.

Döllenme

Her yeni canlı döllenme olayı ile gelişmeye başlar ve bunun sonucu hayat bulur. Döllenme; hareketli erkek germ hücresi spermin, hareketsiz dişi germ hücresi ovumun içine girmesidir. Çeşitli canlılarda değişik yollarla meydana gelen döllenme: insan gibi memeli sınıfına giren varlıklarda çiftleşme sonucunda ortaya çıkar. Çiftleşme, erkekle ve dişide çiftleşme için gelişmiş olan üreme organları ile gerçekleşir. Çiftleşme organla kadında vagina, erkekte penisdir. Sertleşmiş durumdaki penisin vagina içine girmesine coitus adı verilir. Bu sayede vagina içine giren spermiumlann bu yük kısmı, vagina pH lı düşük olduğundan bu ortamda canlıklarını kaybederler. Kalan spermler rahime ulaşır ve yollana devam ederek, ovumu dölleme şansına elde ederler.

Sperm ve ovum hücrelerinin büyüklükleri göz önüne alınırsa oldukça geniş bir yüzey olan rahim içinde hareketli spermin, ovumu bulabilmesi için bazı mekanizmalar mevcuttur. Bu mekanizmalar sayesinde ovuma ulaşabilen çok sayıda spermden yalnızca biri ovuma girer ve böylece döllenme meydana gelir. Artık yeni bir canlının hayat kazanması için ilk adım atılmıştır.

Olgunlaşma

Döllenmeden sonra dişi yumurta hücresi aralıksız olarak bölünmeye yani büyü meye başlar.

Döllenme anından itibaren dişi yumurta hücresi zigot adını alır ve aralık sız olarak bölünmeye yani büyümeye başlar. Bu bölünmeler sonucunda ortaya çıkan top şeklindeki hücreye blastomer adı verilir. Bölünerek artan hücreler, belli bir sayıya ulaştıklarında ortaya çıkan hücre topluluğuna morula denir. Morulayı oluşturan hücreler bir taraftan bölünerek büyümeye devam ederken, diğer taraftan da farklılaşarak, çeşitli görevleri getirecek sistem hücrelerini ortaya çıkarmaya başlarlar.

Yuvalanma

Morula dönemindeki hücreler, belli bir büyüklüğe ulaşınca rahim iç yüzeyinde bir girinti içine yerleşip, burayasın büyüyecektir. Belli bir büyüklüğe ulaşan hücreler, rahimde bir girinti içinde yuvalanıp burada büyürler. Yuvalanmadan sonra, hücrelerde farklılaşma başlar.

Yuvalanma olarak adlandırılan bu hadise rahim harici başka yerlerde de olabilir. Dış gebelik denilen patolojik durum böylece ortaya çıkmış olur. Diş gebelik yumurtalıklar da, kan boşluğunda, rahim ile yumurtalıklar arasında veya rahim ağzında olabilir. Yoğun kanamalara sebep olabilmesinden ötürü oldukça tehlikeli bir durumdur.

Gelişme

Yuvalanmadan sonra başlamış olan hücrelerdeki farklılaşma, ilerleyerek bir kısım hücre embriyoyu; bir kısım hücre de embriyo ile anne arasındaki bağı sağlayacak olan plasentayı meydana çıkarmak üzere farklılaşırlar.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı