Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık bu kış da sanatseverleri sanat ve edebiyatla sanal dünyada buluşturmaya devam ediyor.
Ocak’ın son haftasında internet üzerinden canlı yayınlanacak etkinliklerde 26 Ocak Salı günü Karagöz’ün mitolojik figürleri, 28 Ocak Perşembe günü ise ömrünü tiyatroya adamış Hagop Ayvaz’ın çok kıymetli arşivi konuşulacak.
30 Ocak Cumartesi yapılacak olan “Çocuklar İçin Karagöz” etkinliğinde ise Karagöz Sanatçısı Cengiz Özek, çocuklara Karagöz sahnesinin nasıl hazırlandığı hakkında bilgiler vererek gölge tiyatrosu oynatmanın ipuçlarını anlatacak.
Geleneksel gölge tiyatrosu Karagöz, İslâmiyet öncesi Türk coğrafyasında, Anadolu ve çevre bölgelerdeki inançlarda, söylencelerde, masallarda geçen mitolojik ve doğaüstü karakterleri barındırır. Örneğin cadı (“cazu”) ana tanrıça arketipinin olumsuz bir türevidir. Kesik baş taşıyan ve tek bacağı olan cin tasvirleri, eski Türklerdeki yetişkinliğe geçiş törenlerine ait sembolleri barındırır. Yaradılışı ve yok oluşu simgeleyen, yaprakları insana benzeyen Vak Vak Ağacı, Türk gölge tiyatrosunda ejderhalar ve yılanlar tarafından korunur.
Yapı Kredi Müzesi’nde sürmekte olan “Karagözüm İki Gözüm” sergisi dolayısıyla düzenlediğimiz bu söyleşide, serginin küratörü Karagöz sanatçısı Cengiz Özek ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ezgi Basat Karagöz’ün doğaüstü ve mitolojik figürlerinin arketiplerini ve taşıdıkları anlamları aktaracaklar. Çağdaş Karagöz tiyatrosunda bu karakterlerin yerini ve Karagöz’ün bugünün dünyasından aldığı doğaüstü figürlerin neler olduğunu tartışacaklar.
Hrant Dink Vakfı öncülüğünde, Türkiye Tiyatro Vakfı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık iş birliğiyle hazırlanan ve Yapı Kredi Kültür Sanat’ta süren “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisi, ömrünü tiyatroya vakfetmiş Hagop Ayvaz’ın çok kıymetli arşivini izleyiciyle paylaşıyor. Arşiv; Osmanlıca, Ermenice ve Türkçe 600’e yakın el yazması ve matbu tiyatro metni, 500’den fazla Ermenice ve Türkçe süreli yayın, dergi ve broşürün yanı sıra yaklaşık 12 bin görsel materyal içeriyor. Bu belgelerin çoğu özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 1960’lar arası İstanbul merkezli tiyatro dünyasını yansıtıyor: Osmanlı’da Ermeni sanatçıların başlattığı modern tiyatro hareketi, Direklerarası’nda tiyatro ruhu, tulûat oyuncuları, melodram furyası, Hristiyan ve Müslüman oyuncuların birlikte sahneye çıkmaları, çok dilli repertuar, Darülbedayi’nin açılışı ve Ermeni oyuncuların sahnelerden sessiz sedasız çekilmeleri… Dolayısıyla arşiv, Türkiye tiyatro tarihine çoğulcu bir perspektifle bakmak için imkânlar sunuyor. Bu söyleşinin konukları Boğos Çalgıcıoğlu, Nesim Ovadya İzrail ve Fırat Güllü de Hagop Ayvaz Arşivi’ni bu perspektifle ele alarak tiyatromuzun çok kültürlü ve çok dilli dönemini tartışacaklar.
Yapı Kredi Kültür Sanat’ta devam eden “Karagözüm İki Gözüm” sergisi kapsamında çocuklar Karagöz’ün dünyasıyla yakından tanışıyor. Çocuklara Karagöz’ün renkli dünyasını tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinliklerde, çocuklar Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu’nu ve bu geleneğin en önemli figürünü öğrenerek, birbirinden renkli hikâyeleri ve karakterleri yakından tanıma fırsatı buluyorlar.
Karagöz Sanatçısı Cengiz Özek çocuklara Karagöz sahnesinin nasıl hazırlandığı hakkında bilgiler vererek gölge tiyatrosu oynatmanın ipuçlarını verecek. Daha önce kendi kukla figürlerini yapmayı öğrenen çocuklar bu defa atölye, kendi sahnelerini kurup Karagöz oyunlarını sahneleyebilecekler.
Yapı Kredi Kültür Sanat tarafından çocuklar için özel olarak hazırlanan etkinliklere, YouTube kanalı üzerinden ücretsiz olarak katılabilirsiniz.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı