Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Virüs bulaş korkusundan dolayı evlerde daha çok vakit geçirir olduk. Sağlıklı ve formda kalabilmek için çoğumuz çareyi sporda arıyoruz. Fakat uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra kontrolsüz spora başlamak sporcu hastalığı olarak bilinen “Stres Kırığı”na sebep olabilir. Yeni spora başlayanlara uyarılarımız var.
Uzman kontrolünde spora başlamak gerektiğinin altını çizen; Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizyoterapisti Ali Menoğlu, “Kişilerde çok hareketsiz kaldım egzersiz şiddetini de arttırayım düşüncesi hâkim. Bu yanlış bir algı. Stres kırıklarının önlenebilmesi için doğru beslenme, uygun ayakkabı seçimi ve ekipman kullanımı, iyi zeminde egzersiz yapmak ve egzersiz şiddetinin iyi ayarlaması gerekiyor.” dedi.
Uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra yapılacak kontrolsüz sportif faaliyetler sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu sorunların başında ise kemikteki küçük çatlaklar şeklinde kendini gösteren stres kırığı oluyor. Kemik sağlığını tehdit eden stres kırığı özellikle sporcularda, sık sık topuklu ayakkabı giyen kadınlarda, koşucularda ve uzun süreli yürüyüş yapan kişilerde görülüyor.
Ayakkabı seçiminin kemik sağlığı için önemli bir faktör olduğunu dile getiren Menoğlu; ‘’Stres kırıkları anatomik, biomekanik ve hormonal nedenler gibi birçok parametreye bağlı olarak oluşabilmektedir. Etiyolojisi incelendiğinde kas iskelet sistemi bozuklukları, biyomekanik deformiteler, fiziksel fitness seviyesi, uyku, cinsiyet, beslenme, sigara ve alkol gibi alışkanlıklarla birlikte genetik özelliklerin etkili olduğu görülmektedir. Bunların dışında antrenman programında ve sıklığında değişiklik, uygun olmayan ekipman kullanımı, uygun olmayan zemin gibi çevresel etkenler de stres kırığı oluşma riskini arttırıyor. Stres kırığının kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Ayrıca osteoporoz, uzun süreli kortizon kullanımı, romatolojik hastalıklar, tiroid hastalığı, diyabet, karaciğer hastalığı olan kişilerde stres kırığı oluşma riski bu hastalığı olmayan kişilere oranla daha yüksektir.” ifadelerinde bulundu.
Stres kırıkları erken dönemde röntgende görülmediğini dile getiren Menoğlu, “Bu nedenle erken tanı için MR ile görüntüleme gerekiyor. Ayrıca tedavi sırasında hekimin tavsiyesi üzerine D vitamini ve kalsiyum takviyesi alınabilir. ’Tedavide öncelikle kısa süreli immobilizasyon, stres kırığının derecesine göre breysleme veya alçı yapılır. Erken dönemde amaç ağrıyı azaltıp şişliğin inmesini sağlamaktır. Bu aşamada ağrı sınırında eklem hareket açıklığı ve germe egzersizleri, kontrast banyo uygulaması, soğuk uygulama, Tens, kesikli ultrason, manyetik alan tedavisi uygulanır. Devam eden süreçte kuvvetlendirme egzersizleri, denge, koordinasyon, proprioseptif eğitim çalışmaları yapılır. Hekimin tavsiyesi üzerine D vitamini ve kalsiyum takviyesi alınabilir.”
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı