Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Renkli elmaslar paha biçilmez mücevherler… 1917 Devrimi sırasında ülke dışına kaçırılan Rus kraliyet mücevherleri, önümüzdeki hafta İsviçre’nin başkenti Cenevre'de, açık artırmayla satışa sunulacak. İşte detaylar…
1917’de yaşanan Ekim Devrimi sırasında, son Rus İmparatoru 2. Nikolay ve ailesi kurşuna dizilmiş, hanedanlığın geri kalan üyeleri yurt dışına sürgüne gönderilmişti. Rus Kraliyet Ailesi’ne ait kaçırılan mücevherlerden bazıları gelecek ay İsviçre’de müzayedeye çıkarılıyor. Koleksiyonda yer alan 5,62 karat ağırlığında turuncu-pembe bir elmasın ise 5,9 milyon dolara (yaklaşık 57 milyon lira) kadar alıcı bulması bekleniyor. Sotheby’s tarafından 10 Kasım’da yapılacak müzayede hakkında detaylar ise şu şekilde…
Sotheby’s Cenevre ofisinin satış ve mücevher uzmanı Olivier Wagner, “Güzel bir kristal, biraz turunculuk içeren harika bir rengi var. Piyasa şu anda çok dinamik ve pandemiden sonra insanlar mücevher almaya çok hevesliler” dedi.
Bununla birlikte, tarihi mücevher koleksiyoncuları için son Rus İmparatoru II. Nikolay’ın halası Grandüşes Maria Pavlovna’ya ait olan bir çift elmas küpe ve büyük bir oval safir broş satışa sunuldu. Wagner, “Onlar, St. Petersburg’daki sosyal hayatın kraliçesi olan Rusya Büyük Düşesi Maria Pavlovna’ya aitti. Büyük Dük Vladimir’in eşiydi, dolayısıyla harika bir mücevher koleksiyonu vardı” dedi.
Müzayede evi, diğer mücevherlerle birlikte saklamak için Londra’ya götüren İngiliz diplomat Albert Henry Stopford’a emanet edilen kraliyet ailesi mücevher setinin 306 bin (yaklaşık 3 milyon lira) ile 506 bin dolar (yaklaşık 5 milyon lira) arasında satılacağının tahmin edildiğini açıkladı. Öte yandan Pavlovna, devrimci Rusya’dan kaçarak 1920’de Fransa’da öldü. Sotheby’s Düşes’in broşunun ve küpelerinin 2009’da müzayedede satın alan Avrupalı soylu bir aile tarafından satıldığını söyledi.
Bolşevik Devrimi ve Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, olarak adlandırılan Ekim Devrimi Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de (Miladi takvime göre 7 Kasım 1917) meydana geldi. Ayaklanmanın ardından Petrograd’daki geçici hükümet devrilerek iktidar Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçti.
Aynı zamanda, Ekim Devrimi dünyada ilk ve en büyük komünist devletin kurulmasını sağlayarak ve komünist sistemin tüm dünyaya yayılmasına etki ederek 20. yüzyılın dünya tarihini etkileyen en önemli olaylarından biri oldu. Şubat 1917’de Çar’ın devrilmesinin ardından kurucu meclis seçimleri yapıldı ve iktidara sağcıların i ağırlıklı olduğu geçici hükûmet geldi. Ekim Devrimi’yle bu hükümet düşürüldü, demokratik seçimler kaldırıldı ve iktidara Bolşevikler geldi. Bu gelişmeler üzerine Bolşevik karşıtı Beyaz Ordu Rus İç Savaşı’nı ve Beyaz Terör olaylarını başlattı. 1922 yılında iç savaştan galip çıkan Bolşevikler, Sovyetler Birliği’ni kurdu.
1917’nin Şubat ayında İmparator II. Nikolay 15 Mart 1917’de çekildi ve böylece 304 yıl süren Romanov hanedanlığının iktidarı sona erdi. Ardından, 1918’de İmparator II. Nikolay ve ailesi Bolşevikler tarafından kurşuna dizilerek öldürüldü.
Romanov hanedanının 65 üyesinin hayatta kalan 47’si yurt dışına sürgüne gönderildi.
Kaynak: NTV
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı