Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Ressam, besteci, edebiyatçı… O, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki ilk profesyonel Müslüman kadın ressam ve resim öğretmenidir.
1889 yılında Çamlıca’da doğdu. Çok küçük yaşında babasını ve annesini kaybetti. Kadri Bey tarafından evlatlık olarak alındı. On yaşında özel resim dersleri almaya başladı. Öğretmenleri Ressam Osman Hamdi Bey (İlk müze müdürü), Ressam Halil Paşa ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nin (Güzel Sanatlar Okulu) yağlıboya resim öğretmeni Salvatore Valeri’dir. Yetenek ile çalışma azmi birleşince dikkatleri üzerine çeken sanatçının, bir sergide yer almak üzere Münih’e gönderilen resimleri, ona altın madalya kazandırdı.
Bu madalya onu motive etti ve resme dört elle sarıldı. Böylece yurtdışında ödül kazanmış Osmanlı’nın ilk kadın sanatçısı oldu.
Bu ressam kızın, resimde olduğu kadar musikide de yüksek bir kabiliyeti vardı. Ud, keman ve özellikle de piyano çalıyordu.
Pek çok bestesi bulunan sanatçının, “Teranei Şebap” son ve en dikkat çeken eseridir. Bu beste, dönemindeki sanat dergilerinde haber olarak yayınlanmıştır.
II. Abdülhamit Han’ın Kızına Resim Dersleri Verdi
Aldığı eğitim ile çeşitli müzik aletleri çalıp, besteler yapabilen, Fransızca konuşan, doğu ve batı edebiyatı üzerine zengin bilgisi bulunan ve resim yapan Müfide Kadri, bu birikimini paylaşmak amacıyla çeşitli eğitim kurumlarda ders verdi.
II. Abdulhamit’in (1842-1918) kızı Aliye Sultan’a sarayda özel resim dersleri de vermiştir.
Müfide Kadri, yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak 1912 yılında çok genç yaşta, İstanbul’da öldü.
Ailesinin Üvey Olduğunu Öğrendi ve Çöktü…
Uzun boylu, kumrala yakın bir tene sahip, narin bir kız olan Müfide’nin hastalığı esnasında, mahallede bazı dedikodular dolaşmaya başladı. Kara sevdaya tutulduğunu söyleyenler olduğu gibi, son zamanlarda da Kadri Bey’in üvey babası ve annesininde üvey annesi olduğunu işitmesinden dolayı yatağa düştüğünü söyleyenler de vardı. Bunların ne derece doğru olduğu bilinmemekle beraber, Müfide kısa bir zaman sonra hayata gözlerini yumdu.
Babalığı Kadri Bey, kızını kaybetmekten doğan büyük acılar içinde kendisini teselli için hacca gitmeğe karar verdi. Fakat o da bir müddet sonra yolda vefat etti.
Ölümünden sonra babası tarafından kırk kadar eseri, sergilenip satılmak üzere Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’ne verilmiştir. 1912’de sergilenen eserlerden elde edilen gelir de cemiyete bağışlanmıştır
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı