Metaverse dünyasında moda nasıl bu kadar popüler oldu?

Merjam Yazar: Merjam 22 Ocak 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Metaverse dünyasında moda hızlı şekilde popüler oluyor. Moda devi markalar sanal mağazalarını oluşturdu bile.Salgınla beraber daha az kıyafet üretmeye meraklı hale gelen markaların bu sayede hiç kıyafet üretmeden sadece tasarımla para kazanmayı mantıklı buldukları da bir gerçek. Şimdi sizinle Metaverse dünyasında moda nasıl bu kadar popüler oldu? Sorusunun cevabını arayalım!

Metaverse dünyasında moda nasıl bu kadar popüler oldu?

Son günlerin popüler konusu metaverse, günümüz insanlarını dijital çağa davet ederken bu dünyanın kurucuları işleri büyütüyor. Dolabı siyah tişörtlerle dolu Zuckerberg gibi modadan pek de hazzetmeyen Silikon Vadisi şirketleri, geniş müşteri tabanına sahip dünya markalarını kendine çekiyor. Balenciaga’dan Gucci’ye, Adidas’tan H&M’e kadar birçok marka da sanal mağaza ve ürünleriyle “dijital modaseverleri” gözüne kestiriyor. Peki, nasıl oldu da metaverse dünyasında moda bu kadar popüler hale geldi?

Sizce 2030’lu yılların modası nasıl olur?

Düşünün ki 2030’lu yıllardayız. İstiklal Caddesi’nde o eski takım elbiseli insanlar yok ama kıyafetleri alev alan insanlar var. Tabii ki gözlüğünüzü çıkarana kadar. Hatta evde ayna karşısına geçiyorsunuz, gözlüğünüzü takıp mağaza reyonlarında dolaşıp kombin yapıyorsunuz. Belki de görüntülü konuşmada dijital kıyafetlerinizden biriyle toplantıya katılıyorsunuz. Teknoloji yakın zamanda tüm bunları metaverse dünyasında gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Metaverse, herkese ışıltılı bir dijital dünya vadediyor

Evren ötesi anlamına gelen metaverse, herkese ışıltılı bir dijital dünya vadediyor. Bu dünyada sanal paralarla birlikte dijital sanat varlıkları (NFT) ve elbette sanal birçok ürün var. Şimdilik bu dünyayı temsilen oluşturulan avatarlar – artık onlara metahuman, yani sanal insan deniyor – dijital dünyadaki bizi yansıtıyor. Onları süslemek de modaya düşüyor. Tüm bunların farkında olan şirketler lüks endüstrisini metaverse’e dahil ediyor.

2030 yılında sanal moda endüstrisinin hedefi 50 milyar dolar

Kendi “Meta” çatısını kuran Facebook’un sahibi M. Zuckerberg, – ki onu dolabında sadece siyah tişörtler olduğunu söylemesiyle tanıyoruz –yeni tanıtım filminde sanal dolabının karşısında çeşit çeşit sanal kıyafetler deniyor. Bunun, 2030 yılında sanal moda endüstrisinin 50 milyar dolarlık bir hedef koyması ya da oyun dünyasında sanal kıyafetlere uçuk bütçeler harcandığıyla ilgili olmadığına eminiz. Tabi salgınla beraber daha az kıyafet üretmeye meraklı hale gelen markaların bu sayede hiç kıyafet üretmeden sadece tasarımla para kazanmayı mantıklı buldukları da bir gerçek.

Bir çift dijital ayakkabı sadece 800 dolar

Gelelim şu soruya, insanlar gerçekte var olmayan kıyafetleri alırlar mı? Gucci sanal bir çantayı 4 bin dolara, Adidas geçen ay bir çift dijital sanal ayakkabıyı 800 dolara sattı (30 bin adet NFT ile geliri 23 milyon dolara ulaştı), desek sanırım cevabı da vermiş oluruz.

Moda devleri sanal mağazalarını açtı

Bunlarla beraber atak davranan dünya markaları metaverse pazarındaki yerlerini çoktan aldı. Balenciaga bir oyun şirketiyle anlaşarak karakterlere kendi sanal tasarımlarını giydirdi. Stefan Cook da The Sims oyunuyla anlaştı. Gucci, Louis Vittion, Dolce & Gabbana, Nike, Ralp Lauren, Balmain, Givenchy ve daha birçok dünya markası NFT ile dijital kıyafet, aksesuar, ayakkabı üreterek satışa sundu. Burberry’den sonra H&M de ilk sanal mağazasını açtı.

Kaynak: Yeşiltopuklar

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı