Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Leonardo da Vinci’nin şaheseri Son Akşam Yemeği adlı tablo, 22 yıl süren restorasyon çalışmalarının sona ermesiyle 28 Mayıs 1999’da İtalya’nın Milano kentinde yeniden sergilenmeye başlandı. Corona virüs salgınının en sert vurduğu ülkelerden İtalya’nın başkenti Milano'daki "Son Akşam Yemeği" tablosu tekrar ziyarete açıldı. Fakat eseri görmek için 12'şerli gruplar alınıyor. Leonardo da Vinci’nin eseri Son Akşam Yemeği’ni farklı kılan neydi? Eserin restorasyon süreci ve daha fazlasını sizler için derledik.
15. yüzyılın meşhur ressamı Leonardo da Vinci’ nin Hristiyan dünyasına ait en ünlü sanat eseri “Son Akşam Yemeği” adlı resmidir. “Leonardo ve Son Akşam Yemeği” kitabının yazarı Ross King konuya ilişkin “Leonardo, Son Akşam Yemeği’ni resmetmek istemedi” diye bahsediyor ve “Bunun yerine devasa bir bronz at yapmak istiyordu ( bu onu kesinlikle ünlü kılacak anıtsal bir çalışmaydı). Ancak 1494’teki savaşın patlak vermesi, bronz atını yapamayacağı anlamına geliyordu. Bu yüzden ona tazminat olarak bir grup rahibin her gün akşam yemeğini yediği bir odada bir duvar boyama görevi verildi. Hiç bu kadar büyük boyda resim yapmamıştı. Böylesine zor bir görevde çok az tecrübesi olan komisyondan acı bir şekilde şikâyet etmesi hiç de şaşırtıcı değil. Sefil bir şekilde başarısız olması tamamen olasıydı. Ne mutlu ki, hikâye başarıyla sonlandı.” ifadelerini eklemiştir.
15. yüzyılda yapılan bu duvar resminin yapımına 1495 yılında başlanmış ve üç yılda tamamlanmıştır. Santa Maria delle Grazie Manastırı’nda bulunan eser, bünyesindeki Hristiyanlık ile ilgili birçok sembol ile Da Vinci’nin en ikonik tablolarından biri olarak değerlendirilir. Resmin orijinali 4,6 metreye 8,8 metre boyutlarındadır. Hz. İsa’nın Yahuda tarafından ihanete uğramadan önce havarileriyle yediği son akşam yemeğini konu edinir. Resim, aslında İncil’de anlatılan olayın görselliğe dökülmesidir. İsa’nın içlerinden birinin ona ihanet edeceğini açıklaması üzerine havarilerin verdiği tepki tasvir edilmiştir.
Da Vinci duvar resmini yapmaya başladığında, bu konuda pek tecrübeli değildi. Biraz deneme yaptı, boyama işlemini kuru sıva üzerine uyguladı. Bu durum, resmin zamana yenik düşmesine sebep oldu. Henüz yapım aşamasındayken bile soyulmaya başlamıştı. Da Vinci, o sıralarda bu gibi sorunları düzeltmek için birçok zorlukla karşılaştı. Eser, yıllar geçtikçe sayısız restorasyon çalışması geçirdi. Bu yüzden şaheserin orijinal halinden geriye çok az bir kısım kaldı.
Resmin en başarılı olduğu noktalardan biri sahip olduğu perspektif. Da Vinci, dramatik yoğunluğu arttırabilmek ve doğru perspektifi yakalayabilmek adına, çekiç ve çivi kullanmış.
Son dönemlerde yapılan araştırmalar resim üzerinde tam 11 restorasyon izine rastlamıştır. her katmanda resim orijinalinden uzaklaşarak bambaşka bir resim haline geldi. Her gelen restorasyoncu sevmediği havarileri daha da çirkinleştirilmiş formlarını değiştirmiş ve ne olduğu bellisiz yaratıklara dönüştürdü.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı