Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Keratin güzellik endüstrisinde öne çıkan içeriklerden biri olarak kabul ediliyor. Keratinden doğru yararlanma rehberini sizler için kaleme aldık.
Saça keratin bakımı yaptırmak, keratinli saç ürünleri kullanmak gibi yollarla keratinin saça olan faydalarından yararlanılır. Öte yandan keratin, saçları güçlendirmeye ve onarmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda cilt ve tırnakların korunmasına ve yaraların iyileşmesini desteklemeye yardımcı olur. Vücuttaki keratin oranı yaşlanmaya bağlı olarak azalmaya başlar. Bu da saç ve tırnaklarda yıpranmaya sebep olabilir. Vücudunuzdaki keratinin seviyesini artırarak saç, cilt ve tırnak sağlığınızı destekleyecek besinleri sizin için araştırdık.
Keratin yalnızca bir protein değildir, farklı amino asitlerin bir karışımıdır. Cildin ve saçın en dış tabakasında bulunur ve birden fazla türe sahiptir. Keratin proteini, dokunun korunmasına yardımcı olur, bütünlüğü korur ve hücrelerin düzgün çalışmasını sağlar.
Keratin proteini, saçı nemlendirme, uzatma ve saça yumuşaklık sağlamasını destekleme açısından etkilidir. Saçın gücüne ve dayanıklılığına katkıda bulunur. Özellikle saç açma, boyama gibi kimyasal işlemlerden kaynaklanabilecek yıpranmaları önlemede ve tedavi etmede etkili bir rolü vardır. Ayrıca saç şekillendiricilerin kullanılmasından kaynaklanan ısı hasarını da onarır.
Keratin cildin en dış katmanında bulunan hücrelerin yapısını olumlu yönde etkiler, hücrelerin güçlü ve stabil olmasında destekleyici rol oynar. Bu sayede, hücreler arası iletişimi ve hücre dayanıklılığına bağlı olarak cilt bariyerini geliştirir.
Tırnak bakımına keratin proteini eklemek hasarlı tırnakların iyileşmesini ve olası hasarların önlenmesini sağlayabilir. Özellikle kalıcı oje, protez gibi işlemlere maruz kalmış tırnakların yeniden güçlenmesini sağlayarak kırılmaların azalmasına da katkıda bulunur.
Saç ve cilt üzerindeki etkilerine ek olarak keratinin sağlık üzerinde de birçok etkisi olduğu bilinmektedir. Örneğin, yapılan bir çalışmada, keratinin plasentayı ve embriyoyu korumaya yardımcı olduğu öne sürülmektedir. Ayrıca keratinlerin karaciğeri strese karşı koruduğu ve yaralanmaları önlediği, iyileşme sürecini desteklediği de bilinmektedir.
Vücut yeterince keratin üretmediği takdirde etkileri muhtemelen saçınızda, tırnaklarınızda ve cildinizde fark edilir olacaktır. Saçlarınız ve tırnaklarınız daha yavaş uzayabilir, daha kırılgan, daha ince ve daha az parlak hâle gelebilir. Cildiniz daha mat, daha kuru ve hatta daha yaşlı görünebilir. Tırnaklarınızda yavaş uzama ve kırılma problemleri görülebilir. Eksikliği önlemek ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu keratini oluşturmak, besinlerden alınan protein, ayrıca biotin ve A vitamini gibi vitaminler aracılığıyla gerçekleşir.
Keratin saç, cilt ve tırnakların yapı taşı olduğundan, keratini saç ve tırnakları güçlendirmek ve daha genç görünen bir cildi desteklemekle ilişkilendirmek mümkündür. Dolayısıyla, piyasada birçok keratinli ürün bulunur ve keratin üretimini destekleyici olarak pazarlanır. Ancak, keratin takviyelerine başlamadan önce beslenme rutininize bir göz atmakta fayda var. Biyotin ve A vitamini gibi protein ve keratin yapan besinler açısından zengin besinler tüketmek, keratin üretimini teşvik etmenin ve keratin seviyesini artırmanın en doğal ve kolay yoludur. Keratin üretimini destekleyen, kolayca ulaşabileceğiniz besinlerden bazılarını sizler için sıraladık.
Yumurta güçlü bir protein kaynağı olduğundan, beslenme rutininize dâhil etmek keratin üretimini artırmanın en etkili ve doğal yollarından biridir. Günde bir tane yumurta yemek bile keratin üretimi için gerekli olan günlük biyotin miktarının %33’ünü karşılar. Keratine ek olarak yumurta tüketmek vücudun ihtiyacı olan selenyum, A vitamini ve B12’nin de karşılanmasını sağlayarak bütünsel sağlığı destekler.
Yemeklerin, salataların içinde ya da direkt olarak tüketilebilen soğan, keratin üretimini hızlandırmayı sağlayan en etkili besinlerden biridir. Özellikle vegan beslenme düzenine sahip kişiler için iyi bir keratin kaynağıdır. Soğanlar, bitkisel bir aminoasit olan N-acetylcysteine açısından zengindir, tüketildiklerinde insan vücudu tarafından keratin bileşenlerinden biri olan L-cysteine’e dönüştürülür ve bu sayede keratin üretimini destekler.
Protein bakımından zengin bir başka besin ise somondur. Bir porsiyon somonda yaklaşık olarak 17 gram protein bulunur. Keratin üretimini destekleyen önemli bir besin maddesi olan biyotin bakımından da oldukça zengin bir besindir. Bir porsiyonunda günlük ihtiyacın %17’sini barındırır. Son olarak, içerisinde bulundurduğu Omega-3 sayesinde saçların güçlenmesini ve uzamasını sağlar, saç dökülmelerini önler.
Oldukça sağlıklı bir besin olan tatlı patatesler, keratin üretimini artırmak açısından da oldukça etkilidir. Vücutta A vitaminini artıran ve bu sayede keratin üretimini destekleyen tatlı patates, cilt ve saç sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Potasyum, B6 ve C vitaminleri içermesi bakımından bütünsel sağlık için de oldukça önemlidir.
Doyurucu, lezzetli ve yemesi keyifli olan ayçiçeği tohumları, keratin üretimini desteklemeyi sağlayan biyotin ve protein için harika bir kaynaktır. Aynı zamanda, E vitamini, bakır ve selenyum olmak üzere çeşitli diğer mikro besinler açısından da zengindir.
Soğanda olduğu gibi sarımsakta da keratin oluşumunu destekleyen N-acetylcysteine bulunur. Sarımsak tüketmek keratin üretimini artırmasının yanında, keratin üretiminden sorumlu hücrelerin çevresel faktörlerden aldığı hasarın etkisini azaltabiliyor. Bu sayede, keratin üretimini engelleyebilecek faktörlerin etkisi azalıyor. Ayrıca sarımsak, yara iyileşmesini destekleyebilir, enfeksiyonlarla savaşabilir ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatabilir. İçerisinde bulunan B6 ve C vitamini de dâhil olmak üzere birçok faydalı mikro besin de bütünsel sağlığı destekler.
Havuç, oldukça besleyici bir kök sebzedir. Keratin üretimini destekleyen A vitamini ve saç, cilt ve tırnak sağlığını artıran, kolajen sentezini de destekleyen C vitamini bakımından zengindir. Yara iyileşmesine yardımcı olur, iltihabı hafifletir ve cilt hasarına karşı korur. Bol miktarda biyotin, B6 vitamini, potasyum ve K1 vitamini içerir.
Kaynak: Livetoblom
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı