Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Kendinizi en çok yargılayan kişinin aslında siz olduğunuzun farkında mıydınız? Özellikle bunu sıklıkla işyerinde yapıyoruz. Şimdi sizlere kendinize iyi davranmanız için 4 ipucu sıralayacağız.
İnsanlarla öz-şefkat hakkında konuşulduğunda genellikle bu konu endişe veya kendine güvensizlik olarak anlaşılıyor. Çoğu insan kendine öz şefkat yani karşı nazik olma fikrinin onları zayıf veya kanaatkar göstereceğini düşünüyor. Aynı zamanda insanın kendisini eleştirmesinin onu sorumluluk sahibi yapacağını veya verimliliğini artıracağı kanısında. Ayrıca, kendini eleştirme alışkanlığından vazgeçmenin de yeteneklerini körelteceğini düşünüyor. Halbuki bunun tersinin doğru olduğunu bilmiyorlar: Kendini başarılamayacak kadar zor standartlara tabi tutmak ve hep daha iyisini yapmak için kendine yüklenmek aslında verimliliği düşürüyor.
Yapılan son araştırmalara göre kendini çok fazla yargılama depresyon, bir şeylerden kaçma isteği (başarısızlıktan kaçmak gibi), özsaygıyı kaybetme, kendine zarar verecek kadar mükemmeliyetçi olma, erteleme ve aynı şey üzerinde takılıp kalma gibi şeyleri beraberinde getiriyor. Yani denilebilir ki, akademik, kişisel, sağlıkla ilgili ve profesyonel bir konuda kendini yargılamak hedeflerinizi tehlikeye atıyor ve emeklerinize zarar veriyor.
Kendinize karşı şefkatli olmak ise kuvvetli ve esnek olmanızı sağlıyor, size problemleri tanımlama, olumsuz eleştirileri kabul etme, size iyi gelmeyen alışkanlıklarınızı değiştirme gücü veriyor. Ayrıca aksiliklere karşı esnek olmanızı, büyümenizi, öğrenmenizi, iyi alışkanlıklar edinmenizi ve tabii ki başarılı olmanızı sağlıyor.
Kendine karşı şefkatli olmak, insanın en az diğerlerine karşı şefkatli olması kadar önemlidir. Buna nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:
Yemeğinizi yerken yediğiniz şeyin tadına varın. Size iyi hissetirecek şeyleri yemeyi deneyin. Biliyor muydunuz; araştırmalara göre sağlıklı yemekler yemeyi seçmek bir sonraki sefere sağlıklı yiyecek seçme olasılığınızı arttırıyor.
Şunu unutmayın ki hepimiz bazen -sizin gibi- kendimizi insanları kandırıyormuş gibi hissederiz. Kendi kendinize söylenmek, bir şeyi yeteri kadar iyi yapamadığınızı düşünmek ve kendi kendinize zorbalık etmek bunlar hepimizde zaman zaman olabilen devranışlar. Unutmayın ki çoğu insan “Dolandırıcı Sendromu” denen bir sendromdan muzdarip. Bu sendroma sahip insanlar aslında oldukları gibi davranmadıklarını, oldukları yere kendilerini ait hissetmediklerini ve çevrelerindeki insanların onların aslında ne kadar yetersiz olduklarını düşünecekleri hakkında kaygılanırlar. Aslında gerçek şudur ki birlikte çalıştığınız insanlar, ne kadar özgüvenli görünürlerse görünsünler kendilerinden şüphe duyarlar. Bu insan doğasında olan bir şeydir. Ve unutmayın ki bunlar sadece kafanızdaki düşüncelerdir, yani bir doğruluğu yoktur.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı