Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
San Sebastian cheesecake birçok kafe de bulabileceğimiz bir tatlı. Özellikle son yıllarda Taksim Galata taraflarında sadece bu tada özel kafeler açılıyor. Önlerinde uzun kuyruklarla bekleyenleri görünce şaşırmamak lazım. San Sebastian cheesecake tam anlamıyla damak çatlatan bir tat. Peki, bu tatlı nasıl bu kadar popüler oldu?
Bask kökenli tatlının orijinal tarifinin sahibi Türkiye’deki modayı İspanyol gazetesi El País’e yorumladı. Gazete, “Bask cheesecake’i Türkiye’yi kasıp kavuruyor” diye yazdı. İşte daha fazlası…
San Sebastian cheesecake’in, İstanbul’da pek çok kafenin menüsünü süslemesi İspanyol basınının radarına girdi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden El País, “Bask cheesecake’i Türkiye’yi kasıp kavuruyor” başlıklı haberinde konuyu gündemine aldı. Tatlı aynı zamanda “Donostia cheesecake” olarak da biliniyor. Donostia, tatlının ortaya çıktı Bask Bölgesi’ndeki San Sebastian kentinin Baskça adı. Independent’de yer alan habere göre, İstanbul’da bir dilim kek için bazı mekânlarda kuyruk oluşuyor. Tatlı sosyal medyada paylaşıldıkça ünlü oldu.
“İstanbul’un en işlek ve en popüler turistik sokakları” diye nitelenen Galata Kulesi çevresinin, kekin reklamını yapan tabelalarla dolu olduğu kaydedildi. Kafelerin pastanın kökeninin pek bilmediği de belirtildi.
Cheesecake çılgınlığının ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor. İspanya’dan gelen orijinal tarif olmayabilir. İstanbul’daki pasta şefleri, cheesecake’in ani popülaritesini bakın neye bağlıyor? Sosyal medya fenomenlerinin paylaşımlarından kaynaklandığı çok açık ortada. El País, kentte San Sebastian’ın nerede yenileceğine dair öneriler içeren listeler hazırlandığını da vurguladı.
San Sebastian cheesecake, kendisiyle aynı ada sahip kentteki La Viña restoranından çıktı. Tarifin yaratıcısı olan Santiago Rivera’nın ebeveynleri ve yakınlarının açtığı restoran, 1959’da hizmete girdi.
Şef Rivera, tatlı tarifini 1987’de denemeye başladığını açıkladı. Tatlıyı üç yıl uğraştıktan sonra menüye ekledi. 62 yaşındaki şef, “Müşterilerimiz zamanla tatlıyı meşhur etti” dedi. Rivera tarifinin uluslararası şöhrete kavuşmasının kendisini şaşırttığını açıkladı: “Pastanın başarısını desteklemek için hiçbir şey yapmadık. Kendi kendine ünlü oldu.”
Sosyal medyanın yanı sıra ABD’nin ünlü gazetelerinden New York Times’ın 2021’de tatlıya yer vermesinin de şöhrette payı olabileceğini söyleyen Rivera, “La Viña’nın cheesecake’i yeni bir tarz yarattı. O zamandan bu yana dünya genelinde bu tarzın yeni varyantları ortaya çıkıyor” diye konuştu
“Tatlı Türkiye’de sosyal fenomen haline geldi” diyen Rivera, kekin Japonya ve ABD’de de bilindiğini, Avustralya ve Fransa’da adının duyulmaya başlandığını ifade etti.
Şef, kendi tarifi haricinde tatlının başka hiçbir versiyonunu denemediğini açıkladı. Şef, “Tatlarının bununla aynı olmadığına inanıyorum. Çünkü hepsi yaklaşık yüzde 85 aynı olsa da yüzde 15 farklı” dedi.
Şef, kekin lezzetini kaybetmemesi için sade servis ettiklerini belirtti. Türkiye’de eritilmiş çikolata ve reçelle de servis ediliyor.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı