İftar menünüzde hafif tatları eksik etmeyin: Kremalı mantar çorbası, pide üstü ev döneri ve süt helvası…

Şeyma Ercanlı Yazar: Şeyma Ercanlı 11 Mayıs 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Ramazan ayına özel sağlıklı ve doyurucu iftar menüleriyle karşınızdayız. “İftara ne pişirsem?” “Bugün ne hazırlasam?” diye düşünmenize gerek yok. Ramazan’ın 29. gününe özel tariflerle karşınızdayız. Kremalı mantar çorbası, pide üstü ev döneri ve süt helvası tarifini sizler için derledik.

İftar menünüzde hafif tatları eksik etmeyin: Kremalı mantar çorbası, pide üstü ev döneri ve süt helvası…

 

Ramazan ayı biterken yediklerimiz ilk gün olduğu gibi çok önemli. Bayrama mide sorunları yaşamadan girmek için hafif ve doyurucu tarifler tercih etmeniz gerekiyor. Bugüne özel tam buna uygun bir menüyle karşınızdayız. Kremalı mantar çorbası, özlediğimiz bir sokak lezzeti et döneri eve uyarladığımız bir tarif ve süt tatlısını sizler için derledik. Şimdiden afiyet olsun.  

 

 

 

Kremalı mantar çorbası

Malzemeler

 

500 g kültür mantarı

2 yemek kaşığı tereyağı

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı un

4 su bardağı su

200 ml krema

Tuz

Karabiber

 

Üzeri için

 

Dereotu

 

Yapılışı

 

İlk olarak mantarları bol suda durulayın ve süzün. Ardından mantarları iri formda doğrayarak tereyağında 3-4 dakika soteleyin. İnce ince ezilmiş sarımsak ve unu, mantar soteye ilave edip unun rengi dönünceye kadar kavurun. Topaklanmaması için sürekli karıştırın ve azar azar suyu ilave edin. Tuz ve karabiber ve istediğiniz baharatlar ile tatlandırıp kaynatın. Son olarak koyulaşan çorbanın içerisine kremayı ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirin. Pişirme işleminden sonra çorbayı ocaktan alın. Üzerini ince ince kıydığınız dereotu ve maydanoz ile süsleyin. Afiyet olsun.

 

Mantarın daha lezzetli olması için yıkamadan önce dış kısmını soyun ve nemli bir bezle temizleyin. Kavurma esnasında mantarın suyunu salmasını bekleyin. Aksi takdirde çorbanızın kıvamı bozulacaktır. Tarifin başındayken yağ miktarını doğru ayarlayın. Mantar yağını sonradan bıraktığı için, tarifteki ölçüleri kullanın. Çorba hazırlanırken ticari bulyon kullanmak yerine kendi hazırladığımız et ya da tavuk suyu kullanmak çorbanın hem besleyiciliğini arttıracak, hem de lezzetini arttıracaktır.  Çorbaya krema eklendikten sonra kesilmemesi için altını kısmak gerekmektedir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra kapatılmalıdır. Son olarak ince kıyılmış dereotları çorbaya son aşamada eklenmelidir. Aksi takdirde rengi sararacaktır.

 

 

 

 

Pide üstü ev döneri

Malzemeler

Döner için

 

500 g dana kıyma

1 adet büyük boy soğan (Rendelenmiş ve suyu çıkarılmış)

2 yemek kaşığı sulu yoğurt

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

Baharat (Arzuya göre; kimyon, karabiber, pul biber vs)

 

Pişirmek için

 

Tereyağı veya zeytinyağı

 

Servis için

 

1 adet Ramazan pidesi

Yoğurt

Sızma zeytinyağlı salçalı sos

Roka

Domates (Dilimlenmiş)

Sivri biber (Dilimlenmiş)

Turşu (Dilimlenmiş)

Baharat (sumak ve/veya pul biber)

 

Yapılışı

 

Döner için hazırladığınız tüm malzemeyi geniş bir kaba alarak yoğurun. Tezgâhta pişirme kâğıdı üzerine silindir şeklinde koyup rulo şeklinde sarın ve kenarlarını bonbon şeker gibi kapatın. 2 saat buzdolabında, sonrasında da en az 1 gün buzlukta bekletin.

 

Pişirmeden önce buzluktan çıkarıp keskin bir bıçakla yaprak şeklinde dilimleyin. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 5 dakika süreyle ön pişirme yapın. Servis öncesi tavada tereyağı veya zeytinyağı ile yaprak dönerin iki yüzünü pişirin. Döneri pidenin üzerine alarak yoğurt, sızma zeytinyağlı salçalı sos, roka, domates, sivri biber, turşu, sumak ve/veya pul biber ile servis edin.

 

 

 

 

Süt helvası

Malzemeler

 

2 yemek kaşığı tereyağı

Yarım su bardağı un

2.5 su bardağı süt

3⁄4 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

Süt helvası

 

Yapılışı

 

Tereyağını bir tencereye alıp eritin ve üzerine unu ekleyip 2-3 dakika kavurun. Sütü yavaşça ekleyip sürekli karıştırın. Toz şekeri ilave edip kaynatın. Son olarak vanilyayı ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Karışımı güveç kaplarına paylaştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin.

 

Helvayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta unu sürekli karıştırmaktır. Bu işlem için tahta kaşık kullanabilirsiniz. Unun kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edin. Topaklanma oluşmaması için sütü eklerken karıştırma işlemini hızlandırın. Tatlı muhallebi kıvamını aldığında güveç kaplarını doldurabilirsiniz. Süt helvasının içini kavrulmuş Antep fıstığıyla, üstünü ise tarçınla süsleyebilirsiniz.

Etiketler:
Şeyma Ercanlı

Şeyma Ercanlı

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı