Bebek odası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler!

Merjam Yazar: Merjam 29 Mart 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Hamilelik birçok anne adayı için fizyolojik ve psikolojik değişimin yanında yeni bir canlının dünyaya gelmesine vesile olmaktır. Bu süreç anne adayları için yer yer zahmetli yer yer de heyecanlı olmaktadır. Bebeğinizi beklerken yapılan hazırlıkları sizler için kaleme aldık. Bebek odasından, eşyalarına kadar tüm gerekli ihtiyaçlarınız yazımızda yer alıyor.

Bebek odası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler!

Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı” nda anne adaylarına bebeklerini kucaklarına almaya sayılı günler kala yapılması gereken tavsiyeler bulunuyor. İşte detaylar…

Bebek odası hazırlarken…

İmkân varsa, çocuğa özel bir oda ayırmak çok iyi olur. Ancak, bu evdeki yer ve olanaklara bağlıdır. Bu durumda; hastalıklardan korunması, sessizlik, düzene alıştırma ve terbiye gibi, süt çocuğu bakımından gerekli bütün sağlık koşulları yerine getirilmiş olur. Şimdi, aşağıya çocuğun odasının haiz olması gereken şartları yazacağız. Çocuğa özel oda ayrılamayan durumlarda ise; çocuğun bulunduğu odada, bu şartları sağlamaya çalışmak faydalı olacaktır.

Bebek; her şeyden önce, annenin sürekli olarak ve kolayca kontrol edebileceği bir yerde olmalıdır. Ağladığı zaman sesi duyulabilmeli, arada bir göz alabilmelidir. Özellikle, ailede okul çağında daha büyük bir çocuk varsa, bebeğin gece ağlayabileceği, altını değiştirme gereği duyulabileceği göz önünde tutularak, aynı odalarda yatırılmalar uygun olmayabilir. Çünkü okul çağındaki bir çocuk için, uykusunun en tatlı yerinde uyanmak hiç de kolay değildir.

Bebeğe ayrılan yerin temizliği kolaylıkla yapılabilmelidir. Odadaki eşyalar toz tutan cinsten olmamalıdır. Temizliğin kolaylıkla yapılabilmesi için eşya sayısı az miktarda tutulmalıdır. Sık sık esaslı toz alınmalıdır. Tabii ki bu esnada bebek başka bir odaya bulunmalıdır.

Bebeğin odası; yeterli oksijeni alabilmesi açısından, yeterli genişlikte, pencereli olmalı ve konulduğu beşikte altını değiştirmeye, beslemeye uygun olmalıdır. Eğer; beşik tam bebeğin boyuna göre ise, bu işlemler rahat yapılamaz. Bunun için biraz daha geniş olmalıdır.

Güneş de aşırıya kaçılmadığı takdirde bebek için son derece faydalıdır. Başlangıçta 2 dakikadan başlayıp 30 dakikaya kadar uzatılabilen güneş banyoları yanında, odanın da güneş alması istenilir.

Süt çocuğunun ruhsal gelişimi açısından odada renk renk bir takım eşyaların olmasının yararlı olacağı savunulmaktadır. (Top, balon vb.)

Örtüsü

Yatak örtüsü çok kalın ve geniş olmamalıdır. Yünden olmasında fayda vardır. Bebek: çok kalın bir battaniyenin altına hapsetmediğiniz sürece, yatağındaki gezintisine başlar, kollarını bacaklarını uykusunda bile oynatır. Bu normal gelişim süreci içinde doğal ve zorunlu bir unsur olduğundan, yatak yeterince geniş olmalıdır. Örtünün yünden olması faydalıdır. Bunların kirlenmemesi için, çarşaf değil nevresim kullanılır. Diğer bir noktada örtünün çok geniş olmamasıdır. Bu tip örtüler, istenmeyen elim kazalara yol açabilir. Sinek ve sivrisineklerin bol olduğu yörelerde iseniz, bir cibinlik ile bu problemi çözebilirsiniz.

Giysileri

Çocuğun çamaşırları yumuşak, suyu kolaylıkla emebilen ve kaynatılabilen bezlerden yapılmalı. Bezleri sentetik değil, kumaştan olmalıdır.

Çocuğun vücuduna doğrudan doğruya giydirilecek çamaşır, yumuşak, vücuda uyabilecek cinsten, suyu kolaylık la emen, yıkanabilen ve kaynatılabilen bezlerden yapılmalıdır. Şu halde; çocuğun bezleri için, yün veya suni ipek gibi materyaller kullanılmaz. Pamuk ipliğinden dokunan bezler çocuk çamaşırı yapmaya elverişlidir. Yeni doğanlar, çok çabuk büyüdüklerinden, tüm giysilerde olduğu gibi çamaşırlını da bolca olmalıdır.

Çocuk bezleri; alerjiye sebep olmaması için, sentetik kumaşlardan değil, pamuklulardan yapılmalıdır. Her gün çamaşır yıkanacaksa düzine, yıkanmayacaksa 3-4 düzine bez gerekir. Piyasada hazır bulunan çocuk bezleri de bütçesi uygun aileler için oldukça kullanışlıdır.

Bebeği kundaklamak çocuğun gelişimi açısından zararlıdır. Ayrıca, sık olarak kalça çıkıklarına yol açabileceği de tespit edilmiştir. Eskiden sık kullanılan göbek bağının, gerekli olmadığı bugün anlaşılmıştır. Sadece gazlı bez yeterlidir. Bebeği kundaklamak, gelişimi açısından zararlıdır. Kalça çıkıklarına yol açabilir. Bebeğin cildiyle direk temas eden hiçbir giysi, deterjan ile yıkanmamalıdır. Sadece sabun ile temizlenmelidir.

Bunlardan sonra en önemli nokta, çocuğa kaç kat giydirilmemesidir. Yeni doğan; özellikle erken doğmuş ise, vücut Isısını iyi ayarlayamaz ve neticede hafif bir esintide veya çok serinlikte kolayca üşüyebilir. Buna rağmen; eğer serbestçe hareket edebiliyorsa, hareket ederek vücut isısını arttırır ve durumu dengelemeye çalışır. Bebeğin, fazla giydirilmesi de sakıncalıdır. Bu durumda; çocuk, yukarıda bahsettiğimiz sıcaklık dengeleme yeteneğini kaybeder ve ilerde çok sık üşür. Bu nedenle; çok giydirmektense, az giydirip kontrol etmek daha faydalıdır. Peki, yeterli giydirmediğimizi nasıl anlayacak ve nasıl kontrol edeceğiz? Bunu; en basit olarak, boynu ve bacaklarını elleyerek, sıcaklığına bakıp anlayabiliriz. Eller ve ayaklara bakmak yanıltıcı olabilir. Yüzünün renginin solması ve ağlaması da bir kat daha giydirmemiz gerektiğini gösterir.

Giyim konusunda son önerimiz; gömlekleri giydirirken, önce başın arkasını geçirip, sonra alın ve yüzden geçirmenizdir. Soyarken de önce kollar, ardından çene, yanak ve alın çıkarılır. Böylelikle giyinip soyunma çocuğu rahatsız etmez.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı