Güney Kore’nin başını çektiği honjok kültürü nedir?

Merjam Yazar: Merjam 18 Nisan 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Honjok metodu ile kendi kendine yaşamanın verdiği mutluluk yeniden keşfediliyor. Güney Kore’nin başını çektiği honjok kültürü nedir? İşte detaylar…

Güney Kore’nin başını çektiği honjok kültürü nedir?

Koca bir jenerasyon yalnızlılığı ve bağımsızlığı aile kurmaya, romantik ilişkilere, büyük arkadaş gruplarına tercih ediyor. Peki, neden? Güney Kore’nin başını çektiği honjok kültürü aslında dünyanın her yerinde süregelen bir trende öncülük ediyor. Kimse kendi öz mutluluğunu başka birisinin varlığına bağlamak istemiyor. İnsanlık tarihi boyunca süregelmiş aile, eş, arkadaşlık kavramları yeniden sorguya çekiliyor. Honjok metodu ile kendi kendine yaşamanın verdiği mutluluk yeniden keşfediliyor. Burcu Erbaş kaleme aldı…

Honjok nedir?

Honjok, Güney Kore’de çeşitli aktiviteleri tek başına yapmayı seçen kişilere verilen bir isimdir. Köken olarak “tek” ve “kabile” kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bir başka deyişle honjok tek kişilik kabile anlamına gelir.

Honjok’un kökeni: Güney Kore

Tarih boyunca merkezine toplumsallığı koyan Güney Kore oldukça radikal bir kültürel değişim yaşayarak toplumun büyük bir çoğunluğunun bekârlığı hatta yalnızlığı seçtiği bir ülke haline geldi. Özellikle 2017 yılında popülerleşen “yalnızlık” akımı sonucu, kamusal alanlar yalnız başına dolaşan, yemek yiyen, barlara, sinemalara giden kişilerle dolup taşmaya başladı. Peki, Güney Kore’nin grup haline yaşama biçiminden yalnızlığa geçişi neden yaşandı?

Geleneksel Güney Kore kültürü içerisinde yalnızlık bir tür eksiklik; fiziksel, psikolojik, ekonomik yetersizlik durumu, acı, üzüntü hatta utanç kaynağı olarak kabul edilir. Aile kurma, çocuk sahibi olma baskısının çok ağır olduğu Güney Kore’de düşen ölüm ve doğum oranları, fazlalaşan genç popülasyon, artan ekonomik zorluklar ve beraberinde gelişen çeşitli anksiyete bozuklukları bir tür sosyal baş kaldırıya sebep olur. Romantik ilişkilerin de ötesinde her tür sosyal ilişkiden uzaklaşmaya başlayan gençler mutluluklarını kendi bireysel aksiyonlarında aramaya başlar. Bu da Honjok felsefesinin doğmasını sağlar. 2020 yılında tek kişilik hane sayısı tarihteki en yüksek seviyesi; %31.7’ye çıkan Güney Kore’de Honjok, mutluluk kavramını yeniden şekillendirebildiği göstermiştir. Tarihi olarak ataerkil topluluklarla dolu Güney Kore’de özellikle kadınların yeni yaşam biçimi yalnız kalmayı tercih etmek, eğer herhangi bir şans varsa bağımsızlığı ilan etmek haline gelmiştir.

Honjok metodu

Güney Kore’de feminizm akımı ile el ele giden Honjok mutluluğu aile kurma, romantik ilişkiler yaşama, çocuk sahibi olma gibi geleneksel hedeflerden çıkararak yepyeni bir perspektif getirir: Tek başına olmak yalnızlık demek değildir ve aralarındaki bu fark kendi bedenimiz içinde mutluluğu yakalamamız için yeterlidir. Honjok: The Art of Living Alone kitabının yazarları Crystal Tai ve Francie Healey bu akımın insanların sosyal bir yaratık olduğu ve diğer insanlar ile bağ kurması gerektiği gerçeğini bir kenara atmadığını belirtir. Honjok sadece bu gerçekliğin mutluluğun tek kaynağı olmadığını, tek başına kalmak ile mutlu olmanın zıt kavramlar olmadığını vurgular. Herkesten ailelerinde, kalabalıkların, ilişkilerin içinde bile yalnız hissettikleri anları hatırlamasını ister. Çünkü temel sorun kendi kendimize kaldığımızda mutlu olabilme yetimizin eksik olmasında yatar. Bilinçli olarak tek başına geçirilen zaman ise öz farkındalığın artmasına, şefkat ve sevgi duygularının büyümesine katkıda bulunur.

Hon-bap: Tek başına yemek yeme

Hon-bap pratiği restoranlarda tek başına yemeden ibarettir. Çoğu kişi için göz korkutucu bir deneyim olan tek başına akşam yemeğine çıkma fikri honjok içerisinde kutlanan bir aktivitedir. Ortaya doğuşu ise temel olarak arkadaş gruplarının bir türlü aynı paydada buluşamaması, zamanlama problemleri, yemek yerken başkaları tarafından izlememe isteğidir.

Kaynak: Live To Bloom

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı