Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Pandemi döneminde çoğu insan uyku düzeni bozulmasından şikâyet ediyor. Uzmanlar, gün içinde kısa süre uyumanın genel anlamda sağlık ve üretkenliği artırdığını, genel uyku düzeni bozukluklarını giderdiğini söylüyor. Gün içerisinde yapılan 60 dakikalık şekerleme dinç ve sağlıklı olmayı sağlarken fazlası zarar doğurabiliyor.
Berkeley Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre; şekerleme yapan kişilerde öğrenme süreci daha sağlıklı işliyor. Uzmanlar şekerlemeyi rutin haline getirmeyi tavsiye ediyor. Atletlerin çoğu gün içinde kısa kısa uykularla bedenlerindeki enerjiyi üst seviyeye taşıyor. 10 dakika şekerleme yaptığınızda bile vücudunuzda serotonin salgılanıyor, beyniniz deşarj oluyor. Dahası beyin bu süreçte ihtiyaç duyduğu mineralleri alıyor, vücudunuz en az yüzde 5 oranında tazeleniyor. Bu yüzden şekerleme uykusuna “Güzellik Uykusu” da deniyor.
NASA’da askeri pilot ve astronotlar üzerinde yapılan bir araştırma, şekerlemenin performansı yüzde 34, zihin berraklığınıysa yüzde 100 oranında artırdığı tespit etti. Gün içinde şekerleme yapmak, uyandıktan sonraki zaman aralığında dikkatinizi verme konusunda size yardımcı olacağı gibi rahatlamanızı da sağlayabilir.
Harvard Üniversitesi’nin araştırmasına göre 45 dakikalık şekerleme hafızayı güçlendirmekle kalmıyor. Stresle baş ediyor, diyabet ve obezite riskini azaltıyor. Dahası haftanın 3 günü şekerleme yapanların kalp krizi riski yüzde 37 oranında azalabiliyor. 2019’da Heart’ta yayımlanan bir araştırmaya göre haftada bir ya da iki kez şekerleme yapmak kalp krizi ya da inme riskini azaltabilir.
2020'de Columbia Üniversitesi'ndeki Irving Tıp Merkezi tarafından düzenlenen araştırmada, uykusuzluk yaşayan kadınların daha fazla şeker eklenmiş yiyecekler, yağlı gıdalar ve kafein tükettiği belirlendi. Kaliteli uyku uyuyamamanın, tokluk duygusu veren hormonları bastırarak açlık hissi yaratıp aşırı yemek yemeye neden olabileceği düşünülüyor.
2013 yılında yapılan araştırmada, şekerleme sırasında beynin sağ lobunun işlevinde bir sıçrama yaratabileceği ortaya konmuştu. Beynin bu bölgesi yaratıcılık, görselleştirme ve düşünmeyle ilişkilendirilirken, sol lobsa daha çok analitik işlemlerden sorumlu. 2020’deki bir çalışmadaysa, Çin’den 60 yaş ve üzeri 2 bin 214 kişinin beyin hareketlilikleri şekerleme oranlarına göre incelendi. Katılımcılardan öğleden sonra 5 dakika ile 2 saat aralığında şekerleme yapanların zihinlerinin daha etkili çalıştığı gözlemlendi.
Sürrealist ressam Salvador Dali, yaratıcılığına yaptığı katkıdan dolayı şekerleme uykuya önem verirdi. Uyguladığı “micro-nap” tekniğinde Dali, sandalyeye oturur, eline ağır bir anahtarlık alır ve elinin altına da bir tabak yerleştirirdi. Derin uykuya geçtiğinde anahtarlar elinden kayıp tabağa düşer, çıkardığı gürültüyle de Dali uyanırdı. Aynı stratejiyi Thomas Edison ve Albert Einstein’ın da kullandığı söyleniyor.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı