Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
İhtiyacınız olmayan eşyayı olmak hem cüzdanınıza zarar veriyor hem de doğamıza… Peki, gereksiz alışverişin önüne geçmek mümkün mü? Gereksiz tükettiğimizi nasıl anlarız? İşte tüm detaylar…
Eviniz, birden karşınıza çıkınca satın aldığınız, sonra da aldığınıza pişman olduğunuz parçalarla dolu ve siz gelişigüzel alışveriş etme alışkanlığınızı nasıl bırakacağınızı bilemiyorsunuz. Sizi temin ederiz ki, durumunuz hiç de umutsuz değil ve bu alışkanlığı bırakmanın etkili yolları var. İlk alışverişte denemeye başlayın. Arada eliniz kaçsa da vazgeçmeyin. Okuyacağınız beş öneriden birini bile uyguladığınızda, yavaş yavaş gereksiz alışveriş etme alışkanlığınızı değiştirdiğinizi göreceksiniz. Unutmayın, kendinizle savaşmıyorsunuz, bir alışkanlıktan vazgeçiyor, onun yerine kalıcı olarak başka bir alışkanlık ediniyorsunuz.
Markette ya da herhangi bir mağazadasınız. Satın almak istediğiniz parça elinizde. Maydanoz ya da ayakkabı, ucuz ya da pahalı olmasının hiçbir önemi yok. Konumuz, ihtiyaç dışı alışveriş. Belki reyonda ayaktasınız, belki kasada sıranın size gelmesini bekliyorsunuz.
Eğer “acaba?” diyorsanız, elinizdekini derhal bırakın. O an cevabını veremeseniz de bu soruyu sormanızın en az bir somut sebebi vardır. Mesela ertesi gün pembe renkten hoşlanmadığınızı, asla çizgili tercih etmediğinizi fark edebilir ve “İyi ki almadım” diyebilirsiniz.
Aynı görevi yerine getiren bir eşine sahipseniz, yanından uzaklaşın. Diyelim ki gördüğünüz mavi bir termos ya da çanta, ama aslında dolabınızda grisi duruyor. Niye yerinizi daraltacaksınız ki?
Ödeyeceğiniz bedeli cüzdanınızdan çıkarın, elinizde tutarken ona bakın. Aslında hiç de ihtiyacınız olmayan bir parça için ondan ayrılacaksınız. Gerçek ihtiyaçlarınızdan birini gidermek için aradığınızda, belki de bu tutarı bir araya getirmekte zorlanacaksınız. Şimdilik cüzdanınızda kalsa daha iyi olmaz mı?
Etiketteki fiyata bakın. Bu tutarı bir kenara koyduğunuzu hayal edin. Kendinize sorun: Bu yolla ay sonuna kadar kaç param olur? Gerçekten de ayaküstü basitçe bir hesap yapın ve birkaç kez kenara para koyduğunuzda fazladan kaç paranız olacağını görün.
Kredi kartı kullanmakta ısrarlı mısınız? O halde ay sonunda kredi kartı ekstrenize bakarken nasıl hissettiğinizi hatırlayın. Küçük küçük ödemelerin birikip nasıl dağ gibi olduğunu… En az ödeme tutarını ödedikten sonra hâlâ borçlu olduğunuzu ve olmaya devam edeceğinizi… Değer mi?
Kaynak: HT Hayat
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı