Fatih ve Kanuni portreleri bir arada

Merjam Yazar: Merjam 23 Haziran 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

7. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in portresinden sonra, 10. Padişah Kanuni Sultan Süleyman’ın tablosu bir arada. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, her iki sanat eserinin, Fatih tarafından 566 yıl önce yaptırılan ve faaliyetine devam eden Haliç Tersanesi’nde kurulacak Sanat Müzesi’nde sergileneceğini duyurdu.

Fatih ve Kanuni portreleri bir arada

Osmanlı İmparatorluğu’nun 10’ncu padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın Cristofano dell’Altissimo’nun fırçasından çıkan tablosu, 7. Padişah Fatih Sultan Mehmet Han’ın ünlü İtalyan ressam Bellini’nin atölyesi ürünü portresiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çatısı altında buluştu.

Her iki tablonun bulunduğu Saraçhane’deki tarihi İBB binasının bünyesinde, çeşitli sanatçıların çalışmaları bulunduğunu aktaran İmamoğlu, İstanbul’u hissettirecek özel sanat eserleriyle yakından ilgilenmeye devam edeceklerini vurguladı. İmamoğlu, “Sanat adına, kültür adına emanet etmek istediğiniz, geleceğe taşınmasını arzu ettiğiniz, İstanbul’u temsil eden her ne var ise en sıcak, en doğru adres, İBB olacaktır.” diye konuştu. Fatih ve Kanuni tablolarının İstanbul ve Türkiye ile buluşmasının gururunu yaşadıklarını aktaran İmamoğlu, “Bu iki eseri ve alacağımız bu tarz yeni eserleri nerede halkımızla buluşturacağız bu kısmını da tanımlamak isteriz. Haliç Tersanesi’nde çok değerli bir çalışma yürütüyoruz. Şu an uygulaması devam eden Sanat Müzesi’nde bu eserleri sergileyeceğimizi, İstanbul halkına ve bütün sanat severlere duyurmak isterim” müjdesini verdi.

Kanuni tablosunun özellikleri;

Kanunî Sultan Süleyman portresi 31 Mart 2021 günü, Sotheby’s Müzayede Evi tarafından açık artırmaya çıkarılmış, alıcısı tarafından İBB’ye bağışlanmıştır.

Tablo, 16. yy sonları, 17. yy başlarında bakır panel üzerine yağlı boya ile İtalya’da yapılmıştır.

Bellini’nin Fatih Sultan Mehmed’in ikonik resmini çizmesinden elli küsur yıl sonra Venedik Cumhuriyeti ile Osmanlı Devleti arasında başka bir alışverişin gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Kanuni’nin 43 yaşında, Bağdat Seferi’nin ardından, Irak’ı Safevilerden aldığı dönemdeki halini göstermektedir.

Kanuni Sultan Süleyman 1534 yılında Venedikli bir yetkili tarafından büyük, siyah gözlü, biraz iri burunlu, zalimden çok şefkatli, tıraşlı değil, kirli sakallı, uzun, kırmızı bıyıklı, uzun ve ince boyunlu halde tarif edilmiştir.

Resmin orijinal çizimi, bilinen diğer kopyalarından daha parlak ve daha canlıdır. Renklendirme ve fırça izleri Uffizi’de yer alan Cristofano dell’Altissimo’nun çizdiğinden, daha çok Venedik izi taşır.

Tablo ölçüleri, çerçevesiz 22.7×17.5 cm, çerçeveli ise 44.5×39.8 cm’dir. 19. yy’den beri Fransa’da bir ailenin özel koleksiyonunda yer almıştır.

Tablo, 1530’larda Venedik ile Osmanlı arasında sanatsal bir alışverişin ibaresidir. Hikâyesi de Sultan’ın Venedikli bir ustadan aldığı taç ile ilgilidir. Taç Papalığın tacını ve askeri miğfer özelliklerini barındırırken Papa’ya ve Kutsal Roma İmparatorluğu’na referans yapar.

Tablo, 11 Haziran 2021 Cuma günü, İBB Saraçhane binasındaki uygun ortamı barındıran güvenlikli odaya yerleştirilmiştir.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı