Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Sabah uyandığınızda günlük rutininize kahveyle mi başlıyorsunuz? Kahvaltıdan sonra köpüklü cappuccino’ya hayır diyemiyor musunuz? Arkadaşlarınız evinize geldiğinde muhabbeti sıkı bir espresso ile mi taçlandırıyorsunuz? Hepsi olabilir… Çünkü evde kahve içmeden duramıyoruz. Evde kaliteli bir kahve için altın kuralları sizin için derledik.
Yeni nesil kahve demleme yöntemlerinin hayatımıza girmesiyle sadece Türk Kahvesi tercihimiz olmaktan çıktı. Benim bol köpüklü Türk Kahvesi her zaman vazgeçilmezim olsa da insan alternatiflerini göz önünde bulundurmak istiyor. Filtre kahvede yada demlemede ilk karşımıza çıkan aroma farklılıkları. En sevdiğinizi keşfedene kadar biraz deneme yanılma yapmanız gerekecek. Küçük bir tüyo vermem gerekirse…
Eğer fındık, kakao aromaları istiyorsak Latin Amerika; turunçgil ve egzotik aromalar istiyorsak Afrika/Arap Yarımadası’nı; topraksı, isli ve bit- kisel aromalar istiyorsak Asya Pasifik kahvelerini tercih edebiliriz. Çekirdek satın alırken paketin kalınlığının 105 mikron civarında olmasına ve üzerinde ‘valf ’ bulunmasına dikkat edin. Mikron azaldıkça taze kalma süresi azalır. Kahve kavrulduktan sonra gaz üretmeye devam eder, valf ise bu gazların dışarı çıkmasını sağlar, dışarıdan hava girişini engeller ve ürün taze kalır.
Kavrulma derecesi çok önemlidir, ‘medium roast’ ya da ‘light roast’ kahvenin ömrü, kavrulduktan sonra 40 gündür. ‘Medium dark’ 120 gün, ‘dark roast’ ve üzeri ürünler 24 aya kadar taze kalır.
Eğer lezzetin peşindeyseniz çekirdekleri tercih edin. Demlemeden kısa süre önce öğütürseniz daha aromalı ve taze bir kahve elde edersiniz. Hepsini tek seferde öğütmeyin. İçeceğiniz miktarla ilerlerseniz kahvenizin tazeliği kaybolmaz.
Kahve miktarını göz kararı da ayarlayabilirsiniz ama mutfak tartısıyla ölçtüğünüzde dışarıda içtiğiniz tadı yakalamanız daha kolay.
Çekirdekleri plastik kutularda veya poşette saklamayın. Seramik bir kap daha mantıklı. Bu, uzun süre taze kalmalarını sağlayacaktır.
Kahveyi sakladığınız kutu mutfağın güneş almayan, serin bir noktasında dursun.
Demleme aşamasında musluk suyu kullanmayın. Mutlaka içme suyuyla demleyin. Tadında büyük farkı hemen göreceksiniz. Kahve yaparken mutlaka soğuk suyu kullanın. Sudaki klor vb. kokular kahveyi olumsuz etkiler. Suyun lezzetli olması kahvenin tadını birebir etkiler unutmayın.
Filtre kahveyi tekrar tekrar ısıtmayın. Bir kere kullanılan kahveyi asla tekrar kullanmayın. Her zaman içeceğiniz kadar hazırlayın. Kahve piştiğinde aromasını en iyi ortalama 85°C de korur. Kahve makinesinde 20 dakikadan fazla bırakmayın.
Her fincan için yaklaşık tepeleme iki çay kaşığı veya silme iki tatlı kaşığı kahve kullanın. Bu ölçüyü zevkinize göre azaltıp arttırabilirsiniz ancak standart ölçü budur.
Türk kahvesi pudra kıvamında öğütülmüş olmalıdır. Çok kısık ateşte pişirilirse bol köpüklü olur. Türk kahvesi kahve çekirdeğinin en ince öğütme şeklidir. Türk kahvesi ve espresso arabica adı verilen kahve çekirdeklerinden yapılır, diğer kahvelere göre daha yağlıdır.
– Granül kahve: 1906 yılında Amerika'da yaşayan Japon kimyacı Satori Kato tarafından Chicago’da bulunmuş, ilk kez 1906 yılında Guatemala’da,İngiliz kimyacı George Constant Washington tarafından üretilmiştir. Granül (Instant) kahve, dondurarak veya spreyleme ile kurutularak yapılır. Her iki şekilde de kahvenin yapısı bozulur ve aromalar azalır. Neden yaygın derseniz… Pratik oluşu önemli bir unsur.
– Dibek kahvesi: Kahve öğütme yöntemidir. Kavrulan kahve çukurtaş veya tahta bir havanda tokmakla ezilir. Türk kahvesi 1800’lü yılların ilk yarısına kadar bu yöntemle devam etmiştir.1827’de tüfenkçi ustalarından Selim’in kahve değirmenini icat etmesi sonucunda zaman içinde yapımı zor olan dibek kahvesi unutuldu.
– Cappuccino: Süt ve sütlü köpükle servise dilen, köpüklü kahve.
– Marocchino: Cam bardakta servis edilen mini capuccino.
– Macchiato: Az miktarda süt konulmuş espresso. Tercihe göre sıcak veya soğuk süt ile içilir.
– Latte: Sıcak ve sütle birleştirilen kahvelerde “latte” kelimesi görürsünüz.
– Mocha: Süt ve sıcak çikolata eklenen kahve.
– Granita: Soğuk servis edilen kahveler.
– Americano: Granür kahvedir.
– Ristretto: Çok sert espressodur.
– Lungo: Espressonun hafifidir.
– Corretto: Espressoya bir shot grappa eklenerek yapılır.
– Süvari kahvesi: Çay bardağı ile servis edilen Türk kahvesi.
– Mırra: Türk kahvesine benzeyen ama içinde kakule olan sert bir kahve.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı