Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Moda denilince akıllara ilk olarak podyum ışıkları, tasarımların heyecanla sahnelenmesi ve o defile telaşı geliyor olabilir. Moda haftaları ise bu tatlı telaşın birkaç güne yayılması anlamına geliyor. Moda haftası, hemen hemen dünyanın bütün moda şehirlerinde gerçekleşiyor. Dünyaca ünlü moda haftalarına birlikte göz atalım.
Moda haftaları her yıl moda severlerin heyecanla beklediği organizasyonlar arasında yer alıyor. Aslında yalnızca moda severlerin değil tasarımcıların ve tasarımcı markaların da koleksiyonlarını duyurmak ve tanıtmak için sabırsızlandığı etkinliklerden. Her yıl binlerce katılımcının birebir izleme imkânı bulduğu moda haftaları geçtiğimiz yıl dijital olarak gerçekleştirildi. Ancak Covid salgınının kontrol altına alınmasıyla birlikte yeniden takvimlerde moda haftaları işaretlenmeye başlandı. İşte sizler için dünyanın en tanınan ve sevilen moda haftalarına dair ufak bilgiler.
Moda haftaları aslında moda endüstrisinin dünya gündemine etki eden organizasyonlarını temsil eder. Dünyaca ünlü markalar, moda evleri ve tasarımcılar bu moda haftalarına katılarak sezonun trend parçalarını ve koleksiyonlarını sergilerler. Her yıl düzenlenen moda haftaları dünyanın farklı ülkelerinde ve şehirlerinde gerçekleşir. Moda severlerin büyük bir tutku ile takip ettiği moda haftaları izleyicileri de ekran başına kilitleyen soluk kesici defilelere ev sahipliği yapar.
Moda haftaları yalnızca koleksiyonların ya da tasarımların sergilenerek ilgililerine ulaştırıldığı alanlar değildir. Düzenlenen defileler sezonun en sık karşılaşılacak parçalarını belirler.
Moda haftaları her yıl ilkbahar/yaz ve sonbahar/kış olmak üzere iki ayrı koleksiyonun tanıtıldığı organizasyonlar şeklinde gerçekleştirilir. Genelde 1 hafta süren moda haftalarında kıyafet, aksesuar, ayakkabı, çanta gibi birçok ürün tanıtılır. Ayrıca mankenlerde uygulanan saç ve makyaj modelleri de söz konusu sezonun yeni trendleri belirler.
İkinci Dünya Savaşı, 1939 ve 1945 yılları arasında sürmüş ve tüm dünyayı derimden etkilemiştir. Modanın merkezi olan Paris’te bundan nasibini almıştır. Moda sektörü o dönemde Paris’te durma noktasına gelmiştir. Savaş nedeniyle Paris’te düzenlenen şovlara denizaşırı ülkeler katılamayınca Paris’in uluslararası bağlantıları olumsuz etkilenmiştir. O dönemde “Vogue Paris’in modası olmadan Amerika ne yapacak?” sorusu üzerine New York, “Moda Haftası” cevabını vermiştir. 20 Temmuz 1943 tarihinde ise New York’ta ilk moda haftası düzenlenmiştir. Press Week adı verilen organizasyon Eleanor Lambert tarafından düzenlenmiştir. Bugün Moda Haftası olarak adlandırılan organizasyonların ilki bu şekilde düzenlenmiş olup bugün dünyanın önemli ve büyük sayılan şehirlerinde her yıl düzenlenmeye devam etmektedir.
Moda haftalarına dair bilmek istediğiniz genel ifadeler olabilir. Elbette her moda haftası kendine özel bir yapıya ve içeriğe sahiptir. Ancak genel olarak incelememiz gerekirse sizlere şu şekilde özetlemek isterim;
Şovlar genelde kadın giyim ve erkek giyim olmak üzere 2 ana şov türüne ayrılmıştır.
Kadın giyim moda haftası genelde şubat ve ekim aylarında yapılmaktadır.
Erkek giyim şovları ocak ve haziran/temmuz aylarında düzenlenmektedir.
Haute couture defileleri ile hazır giyim şovları birbirinden farklıdır.
Moda haftaları, tasarımcıların, markaların ya da dikim evlerinin gelecek sezon için hazırlamış oldukları giysileri sundukları gösterilerden oluşmaktadır.
Moda haftaları aslında bir zincir gibidir, önce bir şehirde başlar sonrasında diğer şehirlerde devam eder. Özellikle New York, Londra, Paris ve Milano şehirlerinde her yıl düzenlenmekte olan moda haftaları tüm dünyada takip edilir. Moda Haftaları, sırasıyla Londra, Milano, Paris ve New York’ta yapılır.
Dünyada “Big 4” olarak bilinen 4 moda haftasından biri New York Moda Haftası’dır. Uluslararası izleyicilere, alıcılara ve basına her yıl moda koleksiyonları 7-9 gün süren defileler ile tanıtılır. İlki 1943 yılında New York Dress Institute’un basın direktörü Eleanor Lambert tarafından organize edilmiştir. Dünyada “moda haftası” olarak düzenlenen bu etkinlik bir ilk olması dolayısıyla o dönemde “Basın Haftası” olarak adlandırılmıştır. 1950’li yıllara gelindiğinde “Basın Haftası” olarak bilinen bu büyük moda organizasyonu artık “New York Basın Haftası” olarak anılmaya başlanmıştı. 1993 yılında ise artık “New York Moda Haftası” olarak yeni ismini almış oldu. New York Moda Haftası’nın gerçekleştiği birincil konumu 50 Vairck Caddesi’nde bulunan Spring Studios’tur.
Dünya çapında gerçekleştirilen moda haftalarının en etkilileri New York Moda Haftası ve Paris Moda Haftası’dır. Paris Moda Haftası, her yıl genelde eylül ayının sonu ile ekim ayının başında ve mart ayının başında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen bir organizasyondur. En fazla 9 gün süren Paris Moda Haftası, modanın yanı sıra kültürel çeşitliliğin hâkim olduğu gösteri ve sunumlara da ev sahipliği yapmaktadır. Paris Moda Haftası’nı özel yapan durumlardan biri 1997 yılında Alexander McQueen’in Givenchy ile ilk pist şovuna ev sahipliği yapmasıdır. Bir diğeri ise Alexander Wang’in Balenciaga ile ilk kez sahneye çıkması ile de yine büyük başlangıçlar Paris Moda Haftası’nda yaşanmıştır diyebiliriz.
Moda tutkularının vazgeçilmez tercihlerinden bir diğeri de Milano Moda Haftası. İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen moda organizasyonu yılda 2 kez yapılmaktadır. İlki şubat ayının sonunda ikincisi ise eylül ayının ortalarında en fazla 7 gün sürecek şekilde gerçekleşmektedir. 1958 yılında ilk gösterisi gerçekleşen moda haftasında genelde şehrin her sokağında ve köşesinde olacak şekilde düzenlenmektedir. Dünyaca ünlü Gucci, Armani ve Valentino gibi tasarımcılara ev sahipliği yapan Milano Moda Haftası, her yıl izleyiciler tarafından sabırsızlıkla bekleniyor.
Big 4’ün en kısa olan moda haftası yalnızca 4 gün süreyle yapılmakta olan Londra Moda Haftası’dır. Genelde tiyatro ve politika gibi etmenlerin sıklıkla tema alındığı defilelerde dünyayı ilgilendiren küresel konulara dair şovları moda ile uyarlanmış biçimde izlemek mümkün. İlki 1984 yılında Annette Worsley-Taylor tarafından bir Batı Londra otoparkında düzenlenmiştir. Diğer moda haftalarıyla kıyaslandığı zaman Londra Moda Haftası, daha az gösteriye sahipmiş gibi görünse de izleyici sayılarına ve elde edilen toplam gelirlere bakıldığında yeri hiç azımsanacak gibi değildir.
Elbette dünyada moda haftaları gerçekleşirken ülkemizden çok değerli tasarımcılar da Big 4’te yer alan defilelerde tasarımlarını izleyicilerle buluşturmaktadırlar. İstanbul Moda Haftası, dünyada ses getiren moda haftaları arasında yerini aldı bile. İşte sizin için İstanbul Moda Haftası hakkında bilmeniz gerekenler… 2009 yılında İstanbul Fahion Days olarak başlayan moda haftası ilk olarak Taşkışla’nın tarihi binasında, ağustos ayında gerçekleştirilmiştir. Moda Tasarımcıları Derneği ve İTKİB’in ortaklığı ile oluşturulan İstanbul Fashion Days, modaseverlerin katılımıyla, bu isimle 4 yıla yakın sürmüştür.
2013 yılına gelindiğinde arkasına Mercedes-Benz markasını da alarak Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul olarak Türk tasarımcıları global alanda da duyuracak şekilde düzenlenmeye devam etmiştir. Her yıl düzenlenmeye devam eden Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul, yalnızca Türk tasarımcıları ve markaları değil, uluslararası markaları ve uluslararası tasarımcıları da podyumunda misafir etmeye başladı. Yalnızca defilelerin söz konusu olmadığı moda haftasında, atölye çalışmalarından, film gösterimlerine, panellerden popüler seminerlere kadar modaya dair birçok faaliyet bir arada sunuluyor.
The Core Istanbul ise Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul etkinliğinin ticari kısmını oluşturan tarafı temsil ediyor. Uluslararası satın alma sorumlularını, moda basınını ve genç moda girişimcilerini tek bir çatı altında toplamak üzere çalışıyor. The Core Istanbul’u ziyaret ederek Türk tasarımcıların ve tasarım markaların koleksiyonlarını keşfetme imkânı bulan satın alma temsilcilerine baktığımızda karşımıza Galeries Lafayette, Harvey Nichols, Saks Fifth Avenue, Printemps, Liberty London ve Debenhams gibi mağaza ve showroomları görüyoruz.
Mercedes-Benz Fashion Week’in sponsorluklarına bakıldığı zaman, Nike, DHL, Mac Cosmetics, Coca-Cola, American Express, Procter&Gamble, Maybelline, Bioderma, Red Bull ve S. Pellegrino gibi markalara da rastlıyoruz.
Fashion Week Istanbul 2021-22 Sonbahar/Kış Koleksiyon tanıtımı dijital platformlar üzerinden gerçekleştirildi. 13 Nisan 2021’de modaseverlerle onlina platformlarda buluşan tasarımcılar, koleksiyonlarını kısa filmler ile sunmuşlardı. Sudi Etuz, Ceren Ocak, Tuba Ergin, Meltem Özbek, Niyazi Erdoğan ve Cihan Nacar gibi isimlerin yanı sıra birçok değerli tasarımcı da kısa filmleri ile İstanbul Moda Haftası’ndaki yerlerini almıştı.
Büşra Hacıhasanoğlu
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı