Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
İkinci el giyim, modanın ana akım parçası haline geldi. Sektörün yeniden satış segmentinde giderek daha fazla marka yer alıyor. Şu an 120 milyar dolarlık bir pazara hakim olan ikinci el modanın 2029’a kadar yüzde 185 büyüyeceği vurgulanırken, çevreye de büyük katkı sağlayacağını rakamlarla ortaya koyuyor.
En yeni houte couture koleksiyonları, en yeni kırmızı halı trendleri ve sokak stili, herkesin vintage’ı sevdiğini doğruluyor. 70’lerin ve 80’lerin yeniden sahneye çıkması, pek çok markanın kendi döngülerini sürdürmesi ve TikTok’taki #archivefashion çılgınlığına kadar yeni nesiller, heyecanı uzlaştıran hızlı modaya alternatif olan eskiye, giderek daha fazla ilgi duyuyor ve bu ilgi son yıllarda ikinci el modanın önemli bir pazara dönüşmesini sağladı. Bu güçlü tutku, moda endüstrisi için her sene daha da yükselen bir hacim oluşturuyor. Threadup isimli yeniden satış platformunun yaptığı araştırmaya göre, ikinci el satışlar 2026 yılına kadar yüzde 127 oranında artacak. Bu tahmin, geleneksel modanın yükselişinden üç kata daha fazla. Bu tahminler bir yandan yeniden değerlendirme, geri dönüşüm ve arşiv araştırmalarıyla ilgilenen lükse moda devlerinin de dikkatini çekerken diğer yandan eskici pazarının sürdürülebilir yönü, çevrecilerin de moralini yükseltiyor. İkinci el moda platformu Vestiaire Collective’in PwC ile birlikte 2022 yılında yaptığı Impact Report (Etki Raporu), ikinci el bir ürünün satın almanın ürünün gezegen üzerindeki etkisini yüzde 90 oranında azaltabildiğini, bunun da 17 kilogramlık karbondioksit emisyonu miktarının azaltılması anlamını taşıdığını gösteriyor. Etki Raporu kapsamında 57 ülkede 2 bin 500’e yakın katılımcıyla gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 70’i yeni bir kıyafetten ziyade ikinci el bir kıyafete para vermeyi tercih ettiğini belirtti. Bu, lüks ikincil piyasada daha önce yapılan çalışmalara kıyasla yüzde 17 artış demek. Raporun öne çıkan bir diğer özelliği de “lüks etkisi” oldu. Bunun anlamı; tüketicilerin lüks malları alması kaliteli ürün satın alımı demek, yani uzun bir süre boyunca lüks giyim bu şekilde pazarlanırken, sürdürülebilir modanın temel ilkesi olan “daha az ama daha iyiyi kullan” anlayışı lüks ikinci eli daha değerli hale getirdi. Bu aynı zamanda yeniden satış platformlarının tüketici alışkanlıklarını erdemli bir şekilde göz önünde bulundurmadaki rolünün de altını çiziyor.
Tüm bunlar, modanın, toplumun ücra köşelerinden çıkıp ana akım haline geldiğinin naçizane tasviri. Sadece düşük bütçeliler tarafından değil, ünlüler ve modanın ikonları tarafından da tercih edilen ikinci el moda pazarı, her kesime doğru büyümesini hızla ilerletiyor. Dolayısıyla pazara giren marka sayısı da her geçen gün artıyor.
İkinci Elin İticisi: Z Kuşağı
Araştırmalara göre, bugün itibarıyla 120 milyar dolar olan ikinci el moda sektörünün 2030 yılına kadar gezegen adına 40 milyar dolar tasarruf etmesi bekleniyor. 2016-2022 yılları arasında yüzde 150 büyüyen ikinci el modanın, Statista’nın 2019-2029 dönemi global moda pazarını baz alan projeksiyonunda yüzde 185 büyüyeceğine vurgu yapılırken, Türkiye’de de bu sektörün büyük bir potansiyele sahip olduğu görülüyor. Gemius Türkiye’nin verileri, bu kapsamda çok çarpıcı bir tabloyu gözler önüne seriyor. Gemius Audience’ın 2021 yılını kapsayan verilerine göre Türkiye’de faaliyet gösteren Dolap, Gardrops ve Modacruz platformları sene boyunca büyümeye devam etti. Ocak ayında yaklaşık 10 milyon erişime ulaşan Dolap, Aralık’ta 15 milyon erişime ulaşmayı başarırken, Gardrops ve Modacruz da ziyaretçi sayısını fazlasıyla artırarak yılı büyümeyle kapattı. Bu rakamlar modanın devlerinin ikinci ele neden ilgi göstermesi gerektiğini fazlasıyla vurguluyor. Sevilen ve beğenilen kıyafetlerin ikinci ellerine duyulan ilginin patlama yaşamasında en büyük itici güç Z kuşağı oldu. Yeniden satış sitesi Vestiaire tarafından 2022 yılında yapılan bir araştırma projesi, bu demografik grubun, ikinci el ürünler satın alma eğiliminin yüzde 31 ve satma eğiliminin ise yüzde 44 civarında olduğunu gösteriyor. Depop isimli platform, aktif kullanıcılarının yüzde 90’ının 26 yaş altı olduğunu ve “vintage” hashtag’inin Z kuşağının favori uygulaması TikTok’ta 28,7 milyar görüntülemeye sahip olduğunu bildirdi. Bu motivasyonun arkasındaki en güçlü etkenlerden biri çevre ve iklim krizi. Z kuşağının çevre, sürdürülebilirlik ve iklim krizine yönelik hassasiyetinin raporlara da çok ciddi yansımasının yanında Z jenerasyonunu bu konularla alakalı olarak sahada da aktif olarak görüyoruz. Gençlere göre, ikinci el giymek, niyetlerinin kanıtlanabilir bir ifadesi ve gezegenin emisyon oranı en yüksek sektörlerinden birinin dönüşümüne verilen bir destek. Yeni kuşak, kişiliklerini ifade etmenin önemini sıklıkla vurgularken, ikinci el moda, bu ifadenin yansımalarından birine dönüştü. Diğer yandan ikinci el piyasası, gençlerin kendi şartlarına göre para kazanmalarının meşru bir yolu. Ve son olarak, tüketici pazarının en güçlü ve yönlendirici kesiminin sesine kulak vermek sürdürülebilir başarı ve dönüşüm için de önem teşkil ediyor.
Önceki yıllara oranla çok daha iddialı ve alışılagelmişin dışında olan hamilelik stili artık başlı başına bir moda alt başlığı. Oldukça cesur ve geçmişten gelen kalıpları kabul etmeyen hamile modası, vücudun değişen formlarına inat kadına zevkini, tarzını ve çekiciliğini yansıtma fırsatı sunuyor.
Son yıllarda stile dair değişen şeylerden biri de hamilelik sürecindeki giyim kodları. Son yıllarda Rihanna, Nara Smith, Kylie Jenner, Rosie Huntington Whiteley gibi ünlü isimler sayesinde önceki yıllara oranla çok daha iddialı ve alışılagelmişin dışında olan hamilelik stili artık başlı başına bir moda alt başlığı. Oldukça cesur ve geçmişten gelen kalıpları kabul etmeyen hamile modası, vücudun değişen formlarına inat kadına zevkini, tarzını ve çekiciliğini yansıtma fırsatı sunuyor. Vücuda oturan elbiseler, kısa üstler, düşük bel pantolonlar hamilelik stiline farklı bir bakış açısı sunuyor. Modanın diğer dallarında olduğu gibi her sene kendini yenileyen hamile modası bu sezonda hem özgür hem çeşitli hem de isteyenler için cesur.
Bol Renkli Bir Sezon
Zamansız beyaz, asil siyah ve doğal tonlar ile beraber mavi, yeşil ve bej tonları 2023 hamile giyiminde trend renkler olarak sezona merhaba dedi. Ancak parlak hamile kıyafetlerinin de moda olduğunu belirtmek lazım. Sezonun bir başka hamilelik trendi ise birden fazla rengi tek bir kombin içinde karıştırmak. Son olarak hamile kıyafetlerinde de kırmızı giderek daha popüler hale geliyor.
İşlevsellikten Değil, Trendden
2023 yılı hamile kadınlar için büyük beden tuniklerin popülerliğine tanık oluyor. Taytlarla ve pantolonlarla eşleştirilen tuniklerin rengi ve malzemesiyle oynamaktan korkmayın. Göz alıcı sloganlara sahip geniş cepli tunikler bu aralar özellikle moda.
Her Zaman Şık Kazaklar
2023 sonbahar kışının hamile modasında her uzunlukta örgü kazaklar dikkat çekiyor. Yıldızların ve çizgili desenlerin süslediği kazaklar elbise gibi uzun olanından göbeği açıkta bırakanlara kadar çeşitlilik gösteriyor. Ayrıca yüksek omuzlar, hacimli kollar ve cepli kazaklar da trendde.
Tulumlar Popüler Bir Seçenek
Bu senenin sezonuna 90’lardan giriş yapan düşük bel pantolonlar hamileler için de gardıroplara giriyor. Bunun yanında moda seçenekleri arasında tulumlar da kendine geniş bir yer sağladı.
Eskisi gibi sadece mavi kot ile yetinmeyen tulumlar farklı desenleri ve renkleri ile kişisel tercihleri baskılamıyor.
Havadar Bluzlar
Hafif ve havadar bluzlar 2023’ün hamile modasında oldukça popüler. 2023’ün canlı hamile modasına eşlik eden bluzlarda geniş kollu, zarif dantelli modeller özellikle trend. Modern bir şıklık sunan bluzlar, kazakların doygun renginin aksine hafif tonları ile öne çıkıyor.
Tuniklerin Tamamlayıcısı Deri
Bu sezon bol tuniklerin en büyük tamamlayıcısı taytlar oluyor. 80’lerden ilham alan ve sonbahar-kış sezonun genelinde varlığını gösteren deri, hamile modasının trendlerinden taytlarda da iddiasını sürdürüyor.
Kadife Anneler
2023 hamile modası kıyafet çeşitliliği ile dikkat çekiyor. V yaka, örgü ve çiçek desenli elbiselerle beraber kürk eklentiler ve kadife elbiseler hamile gardıroplarına çekicilik ve iddia katıyor. Zarafeti ile her zaman bir kurtarıcı olan kadife, vücudu sarmalayan kesimleri ile hem şıklık katıyor hem de anneliği kutlayan bir görüntü sergiliyor.
Şık, Konforlu, Havalı
Artık klasik bir parçayı bile tamamlayan spor kıyafetler, 2023’te annelere konfor, spor şıklık ve havalı bir duruş sağlıyor. Kapüşonluların iddiasını hiç yitirmediğini önden söylemek lazım. Bunun yanında alt üst takımlar toz pembe, gri, sarı ve kırmızı renkleri ile hamile kadınlara eşlik ediyor.
Çizgiler ve Çiçekler
Son yıllarda sık sık gördüğümüz gömlekler, 2023’ün hamile modasında da kendine yer buluyor. Dökümlü, asimetrik, uzun kesim, yakalı gömlekler özellikle çizgili desenler ve çiçek baskılarla annelere hoşluk sunuyor. Arkası önüne göre daha uzun olan bu gömlek trendinde beyaz ve açık mavi, gömlek koleksiyonuna hakim oluyor.
Yüksek Değil Düz
Son yılların ünlü annelerini her ne kadar yüksek topuklu ayakkabılar ile görüp bu durumu normalleştirmiş olsak da sezonun ayakkabılarına yüksek değil, düz tabanlar şekil veriyor. İşlevsel olarak da faydalı olan düz tabanlı ayakkabılar, geniş renk skalası ile en azından bu konudaki tercihi serbest bırakıyor.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı