Dâhilerin bilinmeyen ilginç hastalıkları

Merjam Yazar: Merjam 10 Eylül 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Dâhilerin bilinmeyen ilginç hastalıkları

Dünyaya adını duyurmuş icatlarıyla bir devrin en ünlü ismi olmayı başarmış dâhiler özel hayatlarıyla da hem merak konusu olmuştur. Dâhiler de bir insan olduğu için hiç bilinmedikleri bazen komik gelen takıntıları, hastalıkları olabilir. Yazımızda sizlere dâhilerin ilginç hastalıklarını aktarmak istedik.

Albert Einstein

Albert Einstein
Einstein’da disleksi (öğrenme bozukluğu) bulunuyordu. Disleksi; dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ve matematik yeteneklerinin kazanılmasında önemli güçlüklere neden olan bir rahatsızlıktır. Einstein’in bir diğer rahatsızlığı ise Asperger sendromuydu. Bu hastalık da kısaca “empati bozukluğu” olarak tanımlanabilir. Bu hastalığa sahip olan kişiler, karşısındaki kişinin kızgın olduğu için bağırdığını ya da üzgün olduğu için ağladığını anlayamadığı için tepki vermeyebilir. Ayrıca Asperger sendromlu kişilerin üstün zekâlı oldukları görülmüştür.


Christy Brown

Christy Brown
Sol Ayağım kitabıyla tanılan ve inanılmaz acıklı derecede hayat hikâyesine sahip olan İrlandalı yazar dünyaya gelirken beyin felci geçirdi. Bunun sonucunda sadece sol ayağını kullanabiliyordu. İyi bir yazar olmasının yanında kullanabildiği sol ayağı ile resimler de çizmekteydi.


Dante Alighieri

Dante Alighieri
İlahi Komedya'nın yazarı Dante'de Norkolepsi ve kas gevşekliği hastalıkları vardı. Norkolepsi gündüzleri sürekli uyuma ihtiyacı hissetmektir. Kas gevşekliği ise bu hastalığın bir sonucudur. Ayrıca Dante, Epilepsi (Sara) hastasıydı.


Leonardo da Vinci

 Leonardo da Vinci
Ünlü ressam ve mucit Da Vinci'de, Frijit vardı. Frijit cinsel manada karşı cinse karşı oluşan soğukluktur. Cinselliği duyguların olmadığı zaman, iğrenç bir şey olarak tanımladı. Farklı alanlara olan ilgisinden ve sosyal olmamasından dolayı Asperger Sendromu da olduğu söylenebilir. Leonardo'nun hayatı boyunca sevgilisi olmadı.


Ludwig Van Beethoven

Ludwig Van Beethoven
Beethoven'da ünlü 9. senfonisini bestelerken işitme bozukluğu vardı. Aynı zamanda astımla da mücadele eden ünlü besteci çalışmalarından önce kafasını soğuk suyla dolu kovaya sokardı.


Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart
Gelmiş geçmiş en büyük bestecilerden olunan Mozart'ın Tourette Sendromu vardı. Bu hastalık aynı şeylerin sonsuz kez tekrarlanmasına yol açar. Notalama yeteneğinin buradan geldiği düşünülüyor.


Pisagor

Pisagor
Pisagor, matematikçi olmasının yanı sıra filozof olma özelliği ile de ön plana çıkıyor. Sisam adasında dünyaya gelen Pisagor’da, obsesif-kompülsif bozukluk bulunuyordu ve bu bozukluk onda fikirlerinin kesinlikle doğru olduğu düşüncesi oluşturuyordu. Bu yüzden irrasyonel sayıların varlığını kabul etmeyen Pisagor’un, kök ikinin rasyonel olmadığını ispatlayan öğrencisi Hippasus’u denize attırdığı söyleniyor.


Salvador Dali

Salvador Dali
İspanya’nın Kuzeyinde Pirienelere yakın bir kasabada doğan Salvador Dali, bir Katalan. 6 yaşındayken menenjitten ölen erkek kardeşinden 3 sene sonra dünyaya gelen sürrealist ressam, gerçeküstü eserlerindeki tuhaf ve çarpıcı imgelerle ünlenmiştir. Dali’de bir ressam için en kötü hastalık olan Parkinson hastalığı bulunuyordu. Ayrıca dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu vardı. Hasta çocuk; 10 yaşında yaptığı ilk self-portresinin ismiydi.


Stephen Hawking

 Stephen Hawking
Günümüz tarihinin en büyük dâhilerinden satılan Hawking henüz 21 yaşındayken tedavisi olmayan ALS hastalığına yakalandı. Motor nöronların yüzde sekseni öldü ve felç kaldı.


Vincent Van Gogh

Vincent Van Gogh
Ünlü ressam, klinik depresyon hastasıydı. 12 yaşında iken komşu kasabanın okuluna gönderilen Vincent, kafasının her şeyi gayet yavaş kavraması yüzünden eğitim ve öğrenim işini bıraktı. Van Gogh’un son dönem eserlerinde görülen sarı renk düşkünlüğünün de tıbbi bir bozukluktan kaynaklandığı ileri sürülüyor. Bu konudaki teorilerden birine göre Van Gogh’un sürekli içtiği absentte bulunan tuyon adlı madde, zaman içinde Van Gogh’un görüşünü bozarak nesneleri sarımtrak görmesine neden olmuş ve bu da eserlerine yansımış. Yaşamının özellikle son yılları epilepsi hastalığıyla mücadeleyle geçmiştir.


Etiketler:
Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı