Covid sonrası hayata motive olmakta zorlanıyor musunuz?

Merjam Yazar: Merjam 22 Mayıs 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Yazılı tarihin en büyük salgınlarından birisi olarak tanımlanan ve hayatımızı yıllar boyunca ciddi şekilde etkileyen COVID sonrasında hayata adapte olmak, geleneksel yaşantıya yeniden motive olmak toplumun geneli tarafından “zor” olarak tanımlanıyor. İki yıl boyunca, bambaşka bir yaşam biçimine kavuşup, yeni alışkanlıklar edindiğimiz bu süreçten sonra nasıl bir yol izlemeliyiz? Covid Sonrası hayata motive olmak için neler yapabiliriz? Yeniden eski hayatımıza dönebilir miyiz?

Covid sonrası hayata motive olmakta zorlanıyor musunuz?

Global bir salgın, fikir olarak dahi oldukça sıkıntılı bir kavram olarak kabul edilmeli. Özellikle devletlerin sokağa çıkma yasaklarına varan önemler aldığı ciddi bir hastalık durumu söz konusu iken ve ölümler gibi durumlardan söz edilirken, dikkat ve bir miktar panik doğal olarak yaşandı. Korku, sosyal yaşamın sınırlandırılması ve sokağa çıkma yasağı gibi durumlar da hayatımızı ciddi şekilde değiştirdi ve uzunca bir süre devam eden bu süreç, bir ölçüde alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Örneğin, maske yasakları gevşetildiğinde dahi, kimilerimiz maskelerimizi çıkarmak istemiyor, hala sosyalleşmekten çekiniyoruz. Uzmanların kabul edilebilir saydığı sosyal sınırlardan dahi daha katı sınırları kendiliğimizden uyguluyoruz ki, bunun sonucu olarak hayata adaptasyon problemi olarak tanımlanacak bir durumun merkezinde yer alıyoruz. Pekiyi bundan nasıl sıyrılacağız ve normal hayatı olması gerektiği şekilde yaşamaya başlayacağız. Sorularımıza Gonca Yener Thomas, bir yaşam koçunun bakış açısıyla cevaplar veriyor.

Uzmanlara kulak verin!

Resmi kaynaklar tarafından belirlenen sınır ve koşulların daha ilerisinde tedbirler almaya çalışmayın. Salgından korkmak, elbette rasyonel bir davranış sayılabilir. Ancak aşılarınızı yaptırdınız ve risk grubunda yer almıyorsanız, salgın dönemindeki aşırı önlemleri biraz esnetmenin zamanı gelmiş demektir. Bu konuda size duyurulan şekilde davranmanız yeterlidir.

Duyumlara kanmayın!

Sansasyon, iyi bir medya manipülasyonu yöntemidir. Sansasyonel bilgiler ciddi ilgi çeker ve sonucunda haber kaynağına popülerlik kazandırır. Bu bakımdan, özellikle salgın ve diğer hastalıklarla ilgili olarak resmi kaynaklar dışında kaynaklardan yapılan duyuruları dikkate almayın. Sağlığınızı nasıl koruyacağınızı, tabip odaları ve Sağlık Bakanlığı resmi kanallardan duyurur ve salgının seyrine dair en doğru bilgiler de bunlardır.

Küçük adımlarla başlayın

Elbette Covid sonrasında sosyal hayata yeniden adapte olmaktan kastımız, Covid hiç olmamış gibi davranmak anlamına gelmez. Zaten sınırlamalar da bütünüyle ortadan kalkmış değil. Ancak görünen o ki, hastalık büyük ölçüde hayati etkinliğini yitirmiştir ki, buna önemli etkenlerden bir tanesi de aşılardır. Aşılarınızı olduysanız, küçük adımlarla eski hayatınızı anımsamaya başlayabilirsiniz. Mesela bir kafede oturup, manzaranın tadını çıkarmakla sürece başlayın. Orta vadede bir film izleyebilir ve hobileriniz için bir kursa yazılabilirsiniz. Süreç bu şekilde size şok yatamadan normalleşecek ve bir süre sonra eski sınırsız günlerinize geri dönebileceksiniz.

Tabii COVID ve diğer hastalıklardan uzakta kalmak için bedeninize yapacağınız iyilikler de var. Hem fizyolojik, hem de mental bakımdan iyileşmenize yardımcı olacak başlıca etkenler ise aşağıdaki şekilde listelenebilir.

Sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin

Güne başlarken iyi bir kahvaltı yapmak gününüzün güzel geçmesi için sağlam bir adım olacaktır. Sağlıklı besinler tükettiğiniz zaman kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Kan şekerinin düşmemesi için öğünlerin atlanmadan tüketilmesi gerekir. Öğünlerinizi atlamadan günlük almanız gereken besinleri tüketerek enerji eksikliği önüne geçmeniz mümkün olacaktır. Kaliteli ve güzel bir gün için sağlıklı bir şekilde beslenmeyi ihmal etmemelisiniz.

Uyku düzenine dikkat edin!

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra uyku düzeniniz çok önemli. Uyku düzeninizin dışına çıktığınız zamanlarda kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Kişinin ihtiyacı olan uykuyu alması enerjisini doğrudan etkilemektedir. Yorgun, halsiz ve uykulu kişiler gün içerisinde enerjisi düşük olacağından kötü bir gün geçirmeye meyilli olacaklardır. Bu sebeple uyku düzeni enerji düşüklüğü ile baş etme konusunda son derece önemlidir. Uyku düzeninize bağlı olarak enerjiniz düşebilir.

Bol bol sıvı tüketin

Enerji seviyelerinin dengelenmesi için kişinin bol bol sıvı tüketmesi gerekir. Gün içerisinde 2,5 – 3 litre olmak üzere su tüketen kişilerin daha enerjik olduğunu görebilirsiniz. İnsan vücudunun %50 – 70’ini su oluşturduğunu düşünürsek neden bolca sıvı tüketilmesi gerektiğini de anlayabiliriz.

Spor yapın!

Ruhsal enerji düşüklüğü yaşayan kişiler için psikologların da tavsiye ettiği spor aktivitelerini yaparak enerji düşüklüğü ile baş etmeniz söz konusudur. Son yıllarda birçok kişinin enerji düşüklüğü ile karşı karşıya kalmasıyla spora yöneldiğini ve bu sayede enerji düşüklüğü ile baş edebildiğini gözlemleyebiliriz.

Sosyal olmaya çalışın

Sürekli mutsuz ve yorgun hissediyorum diye şikâyetçi olan kişilerin arkadaşları ile vakit geçirmesi enerji düşüklüğünün dengelenmesinde oldukça faydalı olacaktır. Keyifli geçirilen bir günün ardından enerjiniz yükseleceğinden sürekli olarak enerji düşüklüğünden şikâyetçi olmayacaksınız. Aksine arkadaşlarınızda geçirmiş olduğunuz keyifli zamanlar aklınızda yer edecek.

Hobi edinmek için doğru zaman

Kronik yorgunluk tedavisi uygulanan kişilerde uyku düzeni ve sosyalleşebileceği alanlar olması gerekir. Kronik yorgunluğa sahip olan kişilerde çeşitli hobiler ile ilgilenilmesi ve sosyallik kazanmak oldukça önemlidir. Sosyallik kaliteli bir hayat sürdürmek ve enerjinin düşmemesi için önemli bir adımdır.

Motive edici faaliyetlerle uğraşın

Enerjinizi düşük hissediyorsanız bu durumu değiştirmek için kendinizi motive edici birkaç faaliyete yönelebilirsiniz. Resim yapmak, müzik dinlemek ya da doğa yürüyüşleri gibi faaliyetler enerjinizi yükseltmek için çok doğru bir seçenek olacaktır.

Tüm bu adımları tek tek yerine getirdiğiniz zaman covid artık size etki etmeyecek ve motivasyonunuzu hiçbir şey düşüremeyecektir. Bu adımları gerçekleştirdiğiniz halde hala motivasyonunuzu ve enerjinizi düşük hissediyorsanız destek almanızın yararı olacaktır.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı