Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Aşık Veysel'in ikinci kuşak torunlarından Ezgi Arıkan, vefatının 49. yılında ünlü ozanın son şiiri olan ve dedesi Bahri Şatıroğlu’nun bestelediği "Gelmez Yola Gidiyorum"u seslendirdi. Ezgi Arıkan, Twitter hesabından "Büyükdedem Aşık Veysel Şatıroğlu’nun 49. ölüm yıldönümü anısına…" mesajıyla yayınladığı eseri büyük dedesi Aşık Veysel ile düet yaparak yorumladı. İşte detaylar…
Eczacı ve müzisyen Arıkan, dedesinin eserleri ve hikâyeleriyle büyümenin kendisini müziğe yönlendirdiğini belirterek, ünlü halk ozanının vefatının yıl dönümü dolayısıyla bu eseri ortaya koyduğunu aktardı.
Aşık Veysel’in torunu Filiz Şatıroğlu Arıkan’ın kızı olan Ezgi Arıkan, şunları söyledi: “‘ ‘Gelmez Yola Gidiyorum’, büyük dedem Aşık Veysel Şatıroğlu’nun okuduğu son şiiri. Aşık dedem dünyaya veda ettikten sonra dedem Bahri Şatıroğlu bu şiiri besteleyerek türkü haline getirmiş. Onlar gelmez yola gittiler ama ışıkları hala üzerimde ve bu değerli miras sonsuza dek benimle yaşamaya devam edecek. Gökyüzünden beni dinlediklerine ve gurur duyduklarına eminim. Aşık dedemin 49. ölüm yıldönümünde ona olan hayranlığımı ve özlemimi ifade etmek için bu çok değerli türküyü genç bir müzisyen olarak kendi tarzımda yorumlamak istedim. Umarım dinleyenler de benim hissettiğim duyguları paylaşır.”
Aşık geleneğinin ülkemizdeki sonra temsilcilerinden birisi olarak anılan Türk Halk Ozanı Aşık Veysel, bundan tam 49 yıl önce hayata veda etti. Saz ve bağlamanın en büyük isimlerinden birisi olan Aşık Veysel, diğer ozanların eserlerini seslendirmek dışında, kendi yazdığı şiir ve şarkıları da saz eşliğinde okuması ile tanınmaktadır. Hayatının büyük bir kısmını kör olarak geçiren Veysel, şarkılarında ölüm temasını bolca işlemiştir.
Aşık Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1884 tarihinde, Ahmet ve Gülizar çiftinin çocuğu olarak, Şarkışla, Sivas’da dünyaya geldi. Ailesinin kendisinden önce doğan iki kızını kaybetmesine yol açan çiçek hastalığı, Aşık Veysel’i de vurdu ve henüz yedi yaşındayken sol gözünü kaybetti. Geçirdiği talihsiz bir kaza sonucunda sağ gözünü de kaybeden Veysel, babasının hediyesi olan bir saz sayesinde, henüz genç yaşlarda müziğe başladı.
Babasının yakın bir arkadaşı olan Aşık Ala tarafından eğitilen Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Dertli gibi büyük halk ozanlarının eserlerini burada öğrendi. Aşık Veysel 20 yaşındayken, I. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine kardeşleri ve arkadaşları cepheye gidince, genç ozan yalnız kaldı. Bu süre içerisinde tek arkadaşı sazı olan ama şair, kendisini iyice müziğe verdi. Savaşın sona ermesinin ardından Esma adlı bir kadınla evlendirilen Veysel, bu evlilikten iki çocuk sahibi oldu. Fakat oğlu henüz on günlükken hayata gözerini yumdu. Esma’nın başka bir adama kaçmasının ardından henüz altı aylık kızı ile baş başa kalan Veysel, henüz çok genç yaşlardayken bu kızını da kaybetmenin acısını yaşadı.
1930’ların başında, Sivas’da edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı. Tecer, Folk edebiyatının hak ettiği değere gelmesi ve folk eserlerinin kaybolmaması için uğraşıyordu; Veysel’in eserlerini de ilk defa kaleme alan kişi o oldu.
Her konuşmasında kendisine olan sevgi ve bağlılığını belirttiği Mustafa Kemal Atatürk ile tanışmak için Ankara’ya giden Aşık Veysel, bu isteğini hiçbir zaman gerçekleştirme fırsatı bulamadı, fakat Ankara’da ilk defa radroya çıkarak eserlerini ülke ile paylaşma fırsatı buldu. Her ne kadar Atatürk ile tanışma fırsatı bulamamış olsa da, Atatürk’ün vefatının ardından yazdığı ağıt ile, kendisine olan sevgisini gösterme fırsatı buldu. Ahmet Kutsi Tecer tarafından davet edildiği Köy Enstütüleri’nde saz hocası olarak görev yapan Veysel, Arifiye, Çifteler, Kastamonu ve Akpınar’da eğitim verdi. 1965 yılında, T.B.M.M. tarafından müziğe katkılardan dolayı kendisine maaş bağlandı.
Aşık Veysel, 21 Mart 1973 tarihinde, doğduğu köy olan Şarkışla, Sivas’da hayata gözlerini yumdu. Evi, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Aşık Veysel’in eserleri, ünlü A.B.D.’li gitarist Joe Satriani’den Türk metal grubu Pentagram’a kadar pek çok ünlü müzisyen ve gruba ilham kaynağı olmuş, eserleri bu müzisyenler tarafından albümlerinde kullanılmıştır.
Kaynak: Karar
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı