Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Okuma kültürüyle mahalle kültürünü pekiştirmeyi amaçlayan ve apartman sakinlerinin birlikte başvurabildiği proje kapsamında, şimdi Konya’da da pencerelere asılan posterlerle apartmanlarda her bir hane bir kitap, her bir kat bir raf ve her bir apartman bir kitaplığa dönüşecek.
T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından kurulan OKUYAY Platformu’nun desteğiyle haziran-eylül ayları arasında Kütüp-Anne Platformu tarafından yürütülen Kütüphane Şehri – Ankara Projesi gerek yerel gerekse ulusal ölçekte büyük ilgi gördü. Proje kapsamında Çocuklarda Okuma Kültürü Seminerleri düzenlendi; Ankara Okuma Kültürü Altyapısı haritalandırıldı; apartman ölçeğinde çocukların nitelikli çocuk kitaplarıyla buluşması sağlandı; çocuklara ve ailelere yepyeni deneyimler sunuldu. Ankara’da uygulanan projenin geri bildirimlerinde, özellikle COVID-19 pandemisi sürecinde projenin hem çocuklar hem de aileler için umut verici olduğu ve ailelerin, “Benim Kütüphanem Posteri”nde yer alan yönergeleri uygulayan çocukların gelişimlerine şahit olduğu vurgulandı. 3-6 ve 7-10 yaş grubundaki çocukları ve onlara bakmakla yükümlü yetişkinleri kapsayan proje kitap okuma sıklığını, süresini ve evdeki kitap sayısını arttırmayı hedefliyor. Toplam 670 çocuğa birebir ulaşılan projede bu sayı, sosyal medya aracılığı daha da artmakta.
Kütüphane Şehri Projesi kapsamında seçilen şehrin çocuklar için üreten yazarları, çizerleri, yayınevleri, kitabevleri, kütüphaneleri ön plana çıkarıldı; çocukların yaşadıkları şehirleri kitaplarla yeniden keşfetmeleri sağlandı. Bu yönüyle son derece yerel olan Kütüphane Şehri – Ankara Projesi, uygulanabilir yalın sistemiyle ise evrensel bir projeye dönüştü.
OKUYAY Platformu ve Kütüp-Anne Platformu bu noktada, okuma kültürü alanında yaygınlaştırılabilen, yalın ancak etkisi büyük bir proje hedefiyle Kütüphane Şehri Projesi’ni yeni bir şehirde uygulama kararı aldı. Ekim aylarında hazırlıkları yapılacak ve kasım ayında uygulamasına başlanacak yeni “Kütüphane Şehri” Konya olarak belirlendi. Projenin en önemli ve eğlenceli faaliyetlerinden biri olan Kütüphane Şehri Kur oyunu için evlere gönderilecek okul öncesi ve ilk okuma kitapları, Konyalı yazarlar, çizerler ve yayınevlerine ait çocuk kitaplarıyla güncellendi. Kitapların ve özel hazırlanan posterlerin 600 çocukla buluşturularak Konya sokaklarının çocuk kitaplarıyla doldurulacağı proje, “Konya Okuyor!” mesajı verecek. Çocukların kitabı daha iyi anlamasını ve anlatmasını sağlayan çalışma posterlerinde, bilmedikleri kelimeleri biriktireceği bir koleksiyon, okuduğu kitapları yazacağı bir çizelge ve “okuma” kavramıyla farklı içeriklerde ilişki kurmasını sağlayacak 21 günlük yönerge tablosu yer alıyor. Kütüphane Şehri Kur oyunu kapsamında kitaplara kavuşan çocukların pencerelerine asacağı posterlerle, apartmanlarda her bir hane bir kitap, her bir kat bir raf ve her bir apartman bir kitaplık olarak görünecek.
Proje kapsamında ayrıca, Çocuklarda Okuma Kültürü Seminerleri ve yazar-okur atölyeleri de yeni uzmanlarla sürdürülecek. Şehrin farklı ilçelerinden gelen katılım talepleriyle Konya sokakları çocuk kitaplarıyla renklenecek; proje kapsamında kaydedilen anılar #kütüphaneşehrikonya ve #kutupanne etiketleriyle sosyal medyada paylaşılacak. Proje sonucunda Konya’da 3000 kişiye ulaşılması hedefleniyor.
Konya’da yapılacak bu yeni çalışmayla, Kütüphane Şehri Projesi’nin uygulanabilirliğinin gösterilmesi ve diğer illerdeki sivil toplum örgütleri, kamu kuruluşları ve yerel yönetimlerin dikkatinin çekilmesi de amaçlanıyor. OKUYAY Platformu, Konya’da apartmanları kitaplıklara dönüştürmek için herkesi projeye destek vermeye davet ediyor. Projeye dahil olmak için @kutupanne Instagram hesabının profilinde bulunan formu doldurarak kayıt yaptırılabilir ve Kütüp-Anne Platformu internet sayfasından detaylı bilgi edinilebilir.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı