Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Batı müziği yorumcularımız arasında pek çok açıdan öncü: Cumhuriyet’in önemli uluslararası yarışmalarda ödül kazanan ilk Batı müziği virtüözü Suna Kan kimdir? Başarılı kadın portrelerinde bugün Suna Kan’ı kaleme alıyoruz.
Türk keman virtüözü Suna Kan, 21 Ekim 1936 tarihinde Adana’da dünyaya geldi. Babası Nuri Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısıydı. Suna Kan, küçük yaşlarda babasından keman dersleri almaya başladı.
Zamanla keman çalma yeteneğine sahip olduğunu gören ailesi, bu yeteneğini geliştirmek için aile dostu Hulusi Karsel’den keman dersleri alması için Suna Kan’ı yönlendirdiler.
İlerleyen zamanlarda eğitimiyle keman derslerini bir arada devam ettiren Suna Kan, Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazandı ve bu okulda Avusturyalı eğitimci Walter Gerhardt ile başladığı temel keman öğrenimini İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back ile ilerletti.
İlk resitalini 10 yaşında Ankara Devlet Konservatuarı konser salonunda Mozart’ın 5. senfonisini çalarak veren Kan, dönemin önemli isimleri tarafından “Harika Çocuk” olarak anıldı ve çevresi tarafından anlatıldı. Daha kaliteli bir eğitim almak ve yeteneğini geliştirmek için Avrupa’da eğitim alması gerektiğini söyledi.
1948 yılında isme-özel olarak çıkarılan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” (Harika Çocuk Yasası) ile yurt dışında öğrenim görmek için devlet bursu alma imkânı buldu. Yasanın çıkmasından bir süre sonra ailesiyle birlikte önce Roma’ya gitti; birlikte çalışacağı eğitimcinin yaşamını yitirdiği öğrenilince Paris Konservatuvarı’na gönderildi. Paris’te Gabriel Bouillon ile çalışan Kan, 1952 yılında konservatuvarı birincilikle bitirdi.
Uzun süreler kariyerine devam eden, ünlü şef ve orkestralar ile çalışan Kan, 2017 yılının Mayıs ayında sağlık sorunları sebebiyle uzun bir süre konser vermediğini hatırlatarak “Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım” ifadelerini kullandı.
Cenevre Yarışması (1954)
Viotti Yarışması (1955)
Münih Yarışması (1959)
Long-Thibaud Yarışması (1957) – “Paris Kenti Ödülü”
Vitring yarışması(1958)
Kulitibang yarışması(1965)
Temtobant yarışması(1956)
Londra Senfoni
Los Angeles Filarmoni
Bamberg Senfoni
Moskova Senfoni
Viyola sanatçısı ve yazar Meral Sayın sanatını ve yaşamını örnek aldığı Suna Kan’ın hayatını yazdı, kitabı kendi imkânlarıyla yayımladı. İki yıllık çalışmayla hazırlanan ‘Suna Kan: Kemana Adanmış Bir Ömür’de kapsamlı arşiv taramasından elde edilen bilgilerin yanı sıra tanıklıklar yer alıyor.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı