Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
17. Edisyonu gerçekleşen Contemporary Istanbul başlıyor. Contemporary Istanbul'un programında dikkat çeken başlıklara göz atıyoruz. İşte detaylar…
Contemporary Istanbul, bu yıl 17-18 Eylül ön izleme, 19-22 Eylül genel ziyaret tarihlerinde sanatseverlerle buluşuyor. Dünyanın dört bir yanından 65 çağdaş sanat galerisi ve inisiyatifin temsil ettiği sanatçıların eserlerine her zamanki gibi bu yıl da Akbank ana partnerliğinde ev sahipliği yapıyor. 17. yaşında, alıştığımız yeni yeri Tersane İstanbul’da gerçekleşecek olan fuar, 558 sanatçının 1.476 eserini izleyicilerle buluşturacak. Haliç’te yer alan Tersane Istanbul’un tarihi mimarisinden ilhamla gerçekleşecek fuarda bu sene dikkat çeken bölümler arasında; sürdürülebilir temasıyla fark yaratan Contemporary Istanbul Vakfı – Artist in Residence projesi, ikinci edisyonuyla karşımıza çıkacak olan “The Yard” sergisi, Jeff Koons’un BMW iş birliğindeki araba tasarımı, klasikleşen CIF Dialogues by TAV konuşmaları ve İstanbul çemberinin dışına taşan çağdaş sanat girişimleri yer alıyor.
Fuarın bu yıl en dikkat çeken projelerinden biri olan Artist in Residence programı sürdürülebilirliği merkezine alıyor. Çağdaş sanatta ekolojik farkındalığa odaklanan Contemporary Istanbul Vakfı, Artist in Residence projesiyle Tosyalı Holding iş birliğinde beş sanatçıya ev sahipliği yapıyor. Sanatçıların seçtiği hurda ve atık malzemeleri sanat eserine dönüştürdükleri programda bu sene Chiara de Rocchi, Emrullah Örünklü, Koray Tokdemir, Nermin Ülker ve Songül Girgin yer alıyor.
Mayıs ayında başlayan program için sanatçılar Tosyalı Holding’in Osmaniye’deki tesislerini ziyaret ederek, üretim alanlarında hurdaya ayrılan atık materyalleri seçti. Ardından fabrikada seçilen hurdalar İstanbul Maslak’ta sanatçılara özel kurulan stüdyoya getirildi. İleri dönüşüm pratikleriyle kullanılmayan ve amaçsızlaşan malzemeler sanatçıların dokunuşlarıyla yeniden hayat buldu.
Fuarın ikonikleşmeye başlayan “The Yard” sergisi, bu sene ikinci kez gerçekleşecek. Sanatçıların büyük ölçekli enstalasyon ve heykellerinin yer aldığı bir açık alan yerleştirmesi olarak tanımlayabileceğimiz serginin bundan sonraki yıllarda da devam etmesi planlanıyor. Tersane’nin dış avlusunda gerçekleştirilecek “The Yard”da yer alacak sanatçılar Anke Eilergerhard, Ardan Özmenoğlu, Ayla Turan, Bedri Baykam, Bilal Hakan Karakaya, Can Yıldırım, Canan Tolon, Erdil Yaşaroğlu, Ergin Çavuşoğlu, Günnur Özsoy, Güvenç Özel, Halil Altındere, Ingravi Desa, İrfan Önürmen, Isaac Chong Wai, Itamar Gov, Kemal Tufan, Lluis Cera, Martin Creed, Martian Tabakov, Mehmet Ali Uysal, MentalKLINIK, Osman Dinç, Renee Levi, Sergen Şehitoğlu, Stefano Bombardieri, Uğur Cinel, Vuslat. Şehri tanımlayan atık çanak ya da bina ve ev kapıları gibi yaşam süreçleri bitmiş fakat sanat işleyişiyle hayat bulan objelerle yaptığı çalışmalarla bilinen Canan Tolon, mekana özgü ve büyük ölçekli enstalasyonu ile sergiye dahil oluyor.
Resim ve yerleştirme alanında çalışan, İsviçre’nin önde gelen çağdaş sanatçılarından biri olan Renée Levi’nin büyük bir fiziksel çabayla cesur renklerle boyadığı geniş formatlı tuvalleri, içerdikleri büyük jestlere rağmen, tersanenin genel bağlamı ile şaşırtıcı derecede yumuşak bir diyalog kurup, uzun süre hatırlanacak ikonik bir manzara oluşturuyor. Sergen Şehitoğlu’nun “cubes S_S1” adlı heykeli, apolitik bir veri görselleştirme olarak CI22’nin dış mekanında konumlanıyor. Halil Altındere’nin “Güvenlik Ağacı” isimli heykeli, PİLOT Galeri desteğiyle seçkide bulunuyor. Çalışma ilhamını, 21. yüzyılın gözetleme merakından alıyor. Seçkiye performans videosuyla dahil olan Isaac Chong Wai, tarih boyunca ve en son COVID-19 pandemisi sırasında; birçok Asyalının, kendisi gibi kamusal alanlarda ırkçı saldırıların kurbanı olmasına odaklanıyor.
Şehri tanımlayan atık çanak ya da bina ve ev kapıları gibi yaşam süreçleri bitmiş fakat sanat işleyişiyle hayat bulan objelerle yaptığı çalışmalarla bilinen Canan Tolon, mekâna özgü ve büyük ölçekli enstalasyonu ile sergiye dahil oluyor. Resim ve yerleştirme alanında çalışan, İsviçre’nin önde gelen çağdaş sanatçılarından biri olan Renée Levi’nin büyük bir fiziksel çabayla cesur renklerle boyadığı geniş formatlı tuvalleri, içerdikleri büyük jestlere rağmen, tersanenin genel bağlamı ile şaşırtıcı derecede yumuşak bir diyalog kurup, uzun süre hatırlanacak ikonik bir manzara oluşturuyor. Sergen Şehitoğlu’nun “cubes S_S1” adlı heykeli, apolitik bir veri görselleştirme olarak CI22’nin dış mekânında konumlanıyor. Halil Altındere’nin “Güvenlik Ağacı” isimli heykeli, PİLOT Galeri desteğiyle, seçkide bulunuyor. Çalışma ilhamını, 21. yy’ın gözetleme merakından alıyor. Seçkiye performans videosuyla dahil olan Isaac Chong Wai, tarih boyunca ve en son Covid-19 pandemisi sırasında; birçok Asyalının, kendisi gibi kamusal alanlarda ırkçı saldırıların kurbanı olmasına odaklanıyor.
Contemporary Istanbul’un bu yıl dikkat çeken özelliklerinden bir diğeri ise İstanbul sanat çevresiyle kısıtlı kalmak istememesi. Türkiye’de yükselen farklı çağdaş sanat girişimlerini bir araya getiren Contemporary Istanbul; Are Projects (Antalya), Baksı Müzesi (Bayburt), İmalat hane (Bursa), Kvareli Foundation for Contemporary Art (Tiflis), Loading Art Space (Diyarbakır), Noks Art Space (Istanbul), OMM (Eskişehir) Viable (Istanbul) ve Video-Ist’e (Balıkesir) ev sahipliği yapıyor.
Contemporary Istanbul Vakfı’nın organize ettiği fuarın en ilgi çeken bölümlerinden biri olan CIF Dialogues bu yıl birbirinden değerli sanat profesyonellerini ağırlıyor. Contemporary Istanbul’un 2015-2016 yıllarında Sanat Direktörü olarak görev yapan Marc Olivier Wahler ile kurgulanan program, “Bugünün ve Yarının Kurumsal ve Ticari Sanat Alanları” başlığında gerçekleşecek; galeri ve müze yöneticileri bir araya gelecek. Fuarda karşılaşmak üzere.
Kaynak: ALEM
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı