Ev bitkileri nasıl canlandırılır? 

Merjam Yazar: Merjam 29 Ağustos 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Ev bitkilerine yaz mevsimi bitmeden yoğun ilgi göstermenin tam zamanı. Pembenar’da , vitaminsiz kalanları saksısı sıkışanları belirleyin.

Ev bitkileri nasıl canlandırılır? 

Koskoca yaz mevsimi acısıyla tatlısıyla bitti, bitiyor. Sıcakların yüksek olduğu zamanlarda serinlemek için parkları, bahçeleri, ormanları, denizleri, havuzları tercih ettik. Yaz gündüzlerinin, yaz akşamlarının ayrı ayrı tadını çıkardık. Sıcaklardan bunalınca açık alanlar her zaman kurtarıcımız oldu. Piknikler, havuz başı partiler, bahçe davetleri, kır düğünleri, orman etkinlikleri, doğa sporları bizim için olmazsa olamazlardı. Adrenalin, eğlence, mutluluk, sıcaklık ve nem yüksek orandaydı.

Peki bizler dışarıdayken yani hemen hemen tüm yazı dışarıda geçirmişken ev bitkilerine ne oldu? Onlarla ilgilendiniz mi, bakım yaptınız mı? Cevabınız “Hayır, yüzlerine bile bakmadım” ise hemen kolları sıvayın! Ev bitkilerine yaz mevsimi bitmeden yoğun ilgi gösteriyoruz. Hazırsanız başlayalım:

– Bitkilerinizin kurumuş kısımlarını el veya makas yardımı ile temizleyin. Kurumuşları ortamdan uzaklaştırın.

– Saksısı küçük gelenlerin saksı ölçümlerini alın. Mevcut saksı ölçülerinden 1 numara büyük saksı temin edin. Bitkilerinizi bu saksılara tekrar dikin.

– Dikim işlemi yaparken saksı tabanına küçük çakıl taşı yerleştirin ve üzerine yeni toprak koyun. Keçelemiş köklerini makas, bıçak yardımı ile kesin. Daha sonra bitki kök yapısını saksıya alın. Saksı yan boşluklarına yeni topraktan koyun ve sıkıştın. Tekrar üzerine toprak koyarak dikim işlemini tamamlayın.

– Suyu yetersiz olan bitkilere saksı altından su çıkana kadar su verin. Küçük saksılıkları ise geniş bir kap içerisinde saksılıkları yarı su içerinde kalacak şekilde uzun süre bekletin. Saksı toprağı şiştiğinde yeterli su almış olduğunu gösterir.

– Hastalıklı olan bitkileri tespit edin ve diğer bitkilerden uzaklaştırın. Çünkü bitkiler arası hastalık yayılma durumu oldukça hızlıdır.

– Hastalıklı olan bitkilerinizin hastalık türüne göre insektisit veya fungusit ilaçlarla ilaçlayın. İlaçlamayı hastalık bitene kadar düzenli yapın.

Yapraklı bitkilere tüm yaprakları ıslanmak şartıylapüskürtmeli su fıskıyesi ile duş aldırın. Özellikle yapraklı bitkiler (benjamin, calathea, difenbachia, kauçuk..) yaz mevsiminde bu işlemi çok sever.

– Son olarak zayıflamış ve güçsüz olan bitkilerinize sıvı veya granül gübre verin. Her bitkinin ihtiyacını karşılayacak gübre cinsinden olsun. Çiçekleri bitkilerin ve yapraklı bitkilerin gübresi farklıdır.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı