Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 37 yaşında bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini açıkladı. Herkesi endişelendiren açıklama sonrası en çok merak edilen bu virüsün nasıl bulaştığı. Bizlerde en çok sorulan "Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?" sorusunun yanıtı sizler için araştırdık.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya adresinden “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor” açıklamasında bulundu.
Maymun çiçeği virüsü insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşırken aynı zamanda insandan insana da bulaşabiliyor.
MPV (Monkeypox virus) olarak da adlandırılan maymun çiçeği virüsü, “zoonoz hastalıklar” ailesine dahil. Zoonoz, omurgalı hayvanlardan insanlara geçen (zooantroponoz) ve insanlardan omurgalı hayvanlara geçen (antropozoonoz) geçen bir virüs. Kuduz, kuş gribi, domuz gribi ve deli dana hastalığı gibi birçok ağır ve önemli hastalık bu kategoride.
İnsanlara özellikle maymunlar ve çeşitli kemirgen türlerinden bulaşan MPV, enfekte hayvanlar, bunların salgıları veya kanları, dışkıları veya doku ile teması yoluyla oluşuyor. Hastalık, enfekte hayvanların etiyle temas edilmesi veya bunların tüketilmesiyle de belirti gösterebiliyor.
Maymun çiçeği için kuluçka süresi 7 ila 21 gündür. İnsandan insana bulaşması mümkün olan bu hastalıkta yakın temastan uzak durmak çok önemlidir.
Bununla birlikte, insandan hayvana bulaşma söz konusuysa ve virüs bir hayvan popülasyonunda yayılırsa, bu virüste endemik bir hal alarak yayılabilir.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı