Doğumsal anomaliler hakkında bilinmesi gerekenler!

Merjam Yazar: Merjam 26 Mayıs 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Bebekte ortaya çıkabilecek anormal durumlara yol açan sebepler arasında akraba evlilikleri, bazı mikrobik hastalıklar, aşılar, ilaçlar kimyasal maddeler ve radyasyon sayılabilir. Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı” nda konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaşıyor. İşte o bilgiler…

Doğumsal anomaliler hakkında bilinmesi gerekenler!

Kadınların gebe kaldıklarını anladıklarından itibaren; çocuğun cinsiyetinden önce merak ettikleri tek konu, bebeğin sağlıklı ve eli yüzü düzgün doğup doğmayacağıdır. Tabiidir ki baba adayı da çocuğunu görünceye kadar bu meraktan nasibini alır. Yakın zamanlara kadar çocuk dünyaya gelene dek bir anomali bulunup bulunmadığı bilinmezdi. Ancak günümüzde 2 değerli yöntem bu konuya geniş ölçüde ışık tutmuş ve anne karnındaki bebeklerin normal olup olmadığının anlaşılmasında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerden biri olan ultrason, hem güvenilirliği, hem de pratik ve her an uygulanabilir olmasıyla diğer yöntem olan amniosenteze karşı büyük üstünlük sağlamaktadır. Zaten günümüzde ultrason tetkiki doktor kontrolündeki hemen hemen tüm gebelere uygulanmaktadır.

Doğumsal anomalilerin sık örüldüğü anne adayları

Günümüzde her hamileye, fetus gelişmesini değerlendirmek, gebelik haftasını tayin etmek, doğumsal anomali bulunup bulunmadığını araştırmak, placentanın durumu hakkında bilgi edinmek amacıyla ultrason kontrolü öne ren uzmanların sayısı gittikçe artmaktadır. Yine de ülkemiz koşullarında, her gebe kadının ultrasona girmeyeceğini düşünüp, amniosentezin de her gebeye uygulanabilecek pratik bir yöntem olmadığını göz önüne alınca, kimlerin bebeklerinin doğumsal anomali açısından diğerlerine göre daha fazla risk taşıdığını yazmayı uygun gördük.

Akraba Evlilikleri

Çeşitli yayın organlarında ve kitle iletişim araçlarında da defalarca belirtildiği gibi akraba evlilikleri doğumsal anomali açısından büyük risk taşır.

Mikrobik Hastalıklar

Kızamıkçık, toxoplasma gibi hastalıklarda doğumsal anomaliler sıktır.

Aşılar

Canlı aşılar placenta yolu ile çocuğa geçebilen mikropları içerir. Çocuğa geçen bu mikroplarda çeşitli bozukluklara yol açar.

Kimyasal Maddeler-İlaçlar

Gebelerde, özellikle ilk aylarda kullanılan ilaçlar ve maruz kalınan kimyasal maddeler fetusa zarar verebilir. Daha önce de üzerinde önemle durduğumuz gibi, hamilelikte doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç kullanmayın.

Radyasyon

Radyasyonun kromozomlara tahrip edici etkisi olduğu bilinmektedir. Bilindiği gibi, bu konuda tüm röntgen kliniklerinde hamileler için uyarıcı levhalar bulunmaktadır.

Biz bu 5 gruba giren gebelere, en azından bir kez ultrason tetkikini tavsiye ederiz. Şimdi de bu 2 yöntem hakkında kısaca bilgi verelim:

Amniosentez

15-18. haftalarda uygulanan bu yöntem, amnios Sıvısına dökülen fetusun hücrelerinin ve bu sıvının kimyasal analizine dayanır. Kanada, uygun bir yerden iğne ile rahime girilerek sıvı alınır ve incelenir.

Ultrason

Kadın-doğum hastalıklarının teşhisinde yeni bir çığır açan ultrason, anne karnındaki bebeğe zarar vermeyen, tek radyolojik görüntüleme yöntemidir. Ses dalgaları sayesin de, dokular yoğunluklarına göre görüntülenerek ekrana yansıtılır. Ultrasonla en kesin biçimde tayin edilebilen durumlar şunlardır:

-En erken gebelik teşhisi

-Fetusun canlı mı ölü mü olduğu

-Gebeliğin kaç haftalık olduğu

-Anne kamında çocuğun gelişimi

-Anne karnında doğumsal anomali tesbiti

-Fetusun, rahimde duruş pozisyonu

-Plecantanın rahimdeki yeri

-Ana rahmindeki fetusun kalp atımları değerlendirilmesi

-Rahim ağzının açık mı, kapalı mı olduğu -Rahimde placenta kanaması bulunup, bulunmadığı.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı