Çocukluk dönemi aşılarında nelere dikkat edilmeli?

Merjam Yazar: Merjam 14 Mayıs 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Aşı, hastalık yapamayacak mikropları vücuda vererek bu tür mikroplara karşı direnç oluşturma işlemidir. Bazen aşılardan sonra çocuk ateşlenir. Ancak, bu zararsız bir durumdur. Çocukluk dönemi aşılarında nelere dikkat edilmeli? Çocukluk dönemi aşıları nelerdir? Sizler için kaleme aldık.

Çocukluk dönemi aşılarında nelere dikkat edilmeli?

Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı” nda konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaşıyor. İşte o bilgiler…

Aşı sayesinde en azından hastalığın hafif geçmesi sağlanır

Vücut; mikrobik hastalıklara maruz kaldığında, kanda mikropları zararsız hale getirmek için birtakım maddeler üretilir. Bu maddelere antikor ismi verilir. Antikorlar, hastalık süresince mikropları yok etmeye çalıştıklarından, hastalık esnasında kanda yüksek miktarlarda antikor bulunur. Fakat hastalık geçince gittikçe miktarları azalır ve sonuçta düşük bir düzeyde kalırlar.

Aynı mikropla tekrar bir bulaşma meydana gelirse, düşük düzeyde bulunan antikorlar, hemen çok yüksek bir seviyeye ulaşır ve hastalanmayı engeller. En azından hastalığın hafif geçmesini sağlar. Görüldüğü gibi zararlı etkeni daha önceden tanıma, onunla evvelden karşılaşmış olma, hastalığın gidişi üzeri ne olumlu etki yapmakta, çoğunlukla hastalıktan tamamen korunmayı sağlamaktadır.

İşte aşılar, bu prensibe dayanarak ortaya çıkmıştır. Aşı ile hastalık yapamayacak mikropları vücuda vererek, bunlara karşı direnç oluşması sağlanır. Böylece, hastalık yapa bilecek mikroplar vücuda girdiklerinde, organizma hazır olduğundan antikorlar, mikropları etkisiz hale getirir ve hastalığın ortaya çıkmasını engeller.

Bazen aşılardan sonra ateşli bir hastalık tablosu ortaya çıkabilir. Bu durum tamamen zararsız olup 1-2 günde geçmektedir. Bu sebeple veya aşı yapılırken acıtıyor, çocuk ağlıyor diye aşı yaptırmamak çok hatalı bir davranıştır. Böyle davranılması, mikrobik hastalıklar bölümünde anlattığımız birçok hastalığa karşı, çocuğu savunmasız, her türlü tehlikeye açık bir şekilde ortada bırakır.

Vitaminler neden gereklidir?

A vitamini:

A vitamini, sağlıklı bir deri ve göz için gereklidir. Sağlıklı bir deri ve göz için gereklidir. Mısır, süt, yumurta, havuç, tereyağ, balıkyağı, karaciğer, patates, turp, muz, kayısı da bulunur.

A vitamini eksikliği

Başlıca iki ana belirtisi vardır. Birincisi gece körlüğü, ikincisi deri bozukluklarıdır.

A vitamini fazlalığı

Saçlar, kaşlar dökülür. Deri ve dudaklar kurumaya, çat lamaya başlar. Kusma, dalgınlık, baş ağrısı olur.

B Vitamini

B vitamini, bünyesinde birçok vitamini barındırır. Eksikliğe çeşitli hastalıklara yol açar.

B vitamini birçok vitamini bünyesinde bandırır. Çeşitli B vitaminlerinin eksikliği değişik sonuçlara yol açar. B vitamini, kolayca atılabilen bir vitamin olduğu için B vitamini fazlalığı görülmez. Ne kadar fazla B vitamini alınırsa alinsin organizma tutulmayıp atılır.

B vitamini; tahıllarda, karaciğer, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, baklagiller, bezelye, meyve, sakatat, patates, muz, erik, üzüm, balık, mercimek, mantar gibi be sinlerde bulunur.

B₁ Vitamini Eksikliği

Bu vitaminin eksikliğinde beriberi hastalığı ortaya çıkar. İştahsızlık, kas krampları, his bozuklukları, çarpıntı, nefes darlığı ve sindirim bozuklukları bulunur. Bu dönemde has talik tedavi edilmezse ilerler. Kalp ve beyin hastalığı belirtileri görülür.

B2 Vitamini Eksikliği

Dudak kenarlarında çatlaklar oluşur. Bu çatlaklara daha sonra mantar yerleşir. Neticede tüm dudak hastalanıp şişe bilir. Göz bozuklukları görülmesi de mümkündür.

B6 Vitamini Eksikliği

B6 vitamin yetmezliği, diğer B vitamini eksiklikleri ile beraber görülür. Dil iltihabı, deride yağlı pullanma, bebeklerde havaleye sebep olabilir.

Niasin Eksikliği

Pellegra adı verilen hastalık oluşur. Bunama, ishal ve deri bozuklukları meydana gelir. Kansızlığa da sebep olabilir.

B10 ve B12 Vitamini Eksikliği

Her iki vitaminin eksikliği kansızlığa sebep olur. Aynıca; dilde yaralara, karın ağrısı, bulantı gibi sindirim sistemi belirtilerine yol açabilir. B12 eksikliğinde bu belirtilere ek olarak çeşitli his bozuklukları, belki hafif felçler de görüle bilir.

C Vitamini

C vitamini, organizmada destek dokusunda görev alır. Bebeklerde anne sütü yerine kaynamış sütlerle besleme, 6 ay sonra C vitamini eksikliğine sebep olabilir.

Organizmada destek dokusunda görev alır. Bu vitamin de kolayca atılabileceğinden vücutta vitamin fazlalığı görülmez. C vitamini portakal, limon, mandalina, turunç gibi narenciye, karaciğer ve süt, domates, yeşil sebzeler, maydanoz, turp, kavun, karpuz gibi besinlerde bulunur.

C vitamini eksikliği

Bebeklerde, anne sütü yerine kaynamış sütlerle beslen ini me 6 ay sonra C vitamini eksikliğine sebep olabilir. Huzursuzluk, iştahsızlık, kilo alamama ilk belirtilerdir. Kemikler de kanamalar olması sebebiyle çocuğun her tarafı ağrır ve çocuk kendine dokundurtmaz. Eğer dişler çıkmışsa, diş etleri şişmiştir. Kanayabilir.

Bu duruma düşmemek için anne sütü ile beslenmeyen, pastörize sütler verilen çocuklara portakal, alerjik değilse domates ve sebze suları verilmelidir.

D Vitamini

D vitamini, kemikleri güçlendirir. Güneş ışığı D vitaminin ön maddesini meydana getirdiğinden, 10-15 dakikalık güneş banyoları faydalıdır. Eksikliği, çocuklarda raşitizm hastalığına sebep olur.

Kemiklerin sağlamlığına büyük katkıları vardır. Güneş ışığı sayesinde, deride D vitamininin ön maddesi meydana gelir. Bunun için çocuklara, yazın 10-15 er dakikalık güneş i-banyoları yaptırmak faydalı olacaktır.

D vitamini; tereyağı, balıkyağı, deniz mamulleri, karaciğer, süt, yumurta, peynir ve mantarlarda bulunur. D Vitamini Eksikliği (Raşitizm):

Çocuklarda raşitizm denilen hastalığa sebep olur. Buna bir bakıma güneşsizlik hastalığı da denilebilir. Rutubetli, karanlık odalarda büyütülen, taze sütten yoksun olan, gereğinden çok unla beslenen çocuklarda sıklıkla görülür. Anne sütündeki D vitaminin miktarı bile bazen yetmeyebilir. Erken doğan çocuklarda raşitizm ihtimali daha büyüktür.

İlk yaşın hastalığıdır. Çocukta; huzursuzluk, kuvvet az lığı, kabızlık ve ense terlemeleri ile başlar. Kemiklerde eğilip bükülmelere, dişlerde geç çıkmaya sebep olur. Karin, balon gibi şişkindir. Kaslar gevşek, deri soluktur. Oturma, ayakta durma ve yürüme normale göre gecikir. Bıngıldaklar uzun süre açık kalır. Kız çocuklarında, raşitizm dolayısıyla kemiklerdeki eğilimler ileride zor doğuma sebep olabilir. Çünkü doğum kanalının şekli bozulur.

Eğer D vitamini eksikliği varsa çocuğu güneşe çıkarmak, D vitamini ile kalsiyum vermek faydalı olur.

D Vitamini fazlalığı: Genellikle. Çocuklara ilaç olarak fazla miktarda D vitamini verilmesi ile meydana gelir. Halsizlik, iştahsızlık, bulantı, zayıflama, kabız, sinirlilik, kaşınma yapar. Böbrek taşlarına sebep olabilir.

Tedavide D vitamini uygulaması kesilir, güneşe çıkılmaz.

E Vitamini:

E vitamini eksiliği, çocuklarda kansızlık yapar.

Tahıl, bitkisel yağlar, margarin, tereyağ, yumurta, karaciğer, sebze, meyve ve fıstıkta bulunur.

Eksikliğinde, erken doğan çocuklarda daha sık olmak üzere kansızlık ortaya çıkar. Fazlalığında, cinsiyet organlarında bozukluk meydana gelir.

K- Vitamini:

K vitamini dışarıdan besin olarak alınmasa bile eksikliği nadirdir.

K vitamini, organizmaya 2 aynı yoldan alınır. Birincisi; K yeşil yapraklı sebzeler, ispanak, lahana, karnı bahar, soya yağı, sığır karaciğeri ve böbreği gibi besinlerden, ikincisi m ise; barsakta bulunulan yararlı mikroorganizmalann yaptığı K vitaminindendir.

Bu nedenle, K vitamini dışardan besin olarak hiç alınmasa bile eksikliği görülmez. Ancak, barsakta normal mikro organizmaların bulunmadığı durumlarda (Yenidoğanlar, uzun süre antibiyotik kullanımı), besin olarak K vitamini alımı azsa eksiklik görülebilir. Belirtisi burun kanamaları ve kanamasının uzun süre durmaması olabilir.

K vitamini fazlalığında ise sarılık ve karaciğer büyümesi görülebilir.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı