Bebeğin ilk 4-6 aylık beslenme programında sadece ana sütü yer almalıdır

Merjam Yazar: Merjam 23 Nisan 2022

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı” nda bebeklik döneminde emzirme hakkında detaylı bilgiler paylaşıyor. Merak edilenleri sizler için kaleme aldık…

Bebeğin ilk 4-6 aylık beslenme programında sadece ana sütü yer almalıdır

Ergenlikle başlayan memelerdeki gelişme, hamilelik ile yeni bir sıçrama yapar. Bu gelişme, anne adayı tarafından da meme başının koyulaşması, cildin gerilmesi, gerginlik ve dolgunluk hissi, büyüme ile fark edilir. Doğumdan sonraki 1-2 gün içinde memeler süt gelir. Memelerdeki bu gelişimin sebebi; bebeğe en ideal, en mükemmel besin olan anne sütünü sağlayabilmektir.

Doğumdan 4 saat sonrasında bebeğe süt verilmeli. İlk günlerde yeterli değilse, şekerli su gibi ek mamalar verileri bilir.

Normal şartlarda, memelere istenen miktarlarda süt gelmesi, doğumdan sonraki 1-2 günün içinde olur. Fakat bu, ilk 2 günde de emzirmeye engel değildir. Günümüzde, doğumdan sonra emzirmeye başlama zamanı mümkün olduğu kadar erken önerilmektedir. Eskiden yapıldığı gibi, süt oluşumunu bekle günüme amacıyla bebeğin sadece şekerli su veya başka mamalarla beslenmesi terk edilmiştir. Doğumdan 4 saat sonra, annenin doğum odasından çıkmasından itibaren ve ilk hazırlıkların yapılmasının ardından çocuk emzirilmelidir. Bu işlem, hormonal yolla süt oluşumunu da uyaracaktır. İlk günlerde, süt yeterli değilse şekerli su gibi ek mamalar ilave edilebilir.

Meme verme sıklığına gelince, sağlıklı bebekler zaten acıkınca bunu belli eder. İlk aylarda, çocuk istediğinde meme vermek gerek psikolojik, gerekse sindirim kolaylığı açısından daha iyidir. Genellikle bebekler, yaklaşık 3 saat arayla ağlayarak açlıklarını belli ederler. İlk haftalarda 2 saate bile inebilen bu zaman aralıkları, bebeğin büyümesine paralel olarak uzar.

Emzirme süresi, bir defada 15 dakikayı geçmemelidir. Çünkü sağlıklı bir çocuk ilk 5 dakikada bile alacağı miktarını alır. Sürenin uzaması; cildi tahriş ederek, “loğusa hastalıkları” bölümünde anlattığımız masifte sebep olabilir. Ayrıca, çocukta gaz oluşumu sebebi ile karın ağrılarına da yol açabilir. İlk günlerden sonra, eğer süt bolsa memelerden önce birini, sonra diğerini emzirtmek de yararlıdır. Bunların yanında, meme verilirken sadece meme başının değil, tüm koyu alanın, -bebeğin burun deliklerini kapatmayacak şekilde- ağıza girmesi tahrişi azaltacaktır.

Bu dönemde, bazı ilaçların süte geçebileceğini düşünerek, doktorunuza danışmadan hiç bir ilaç kullanmamalısınız. Bu arada kahveyi çok azaltmak ve sigara içiliyorsa kesmek de sütün kalitesini arttırır.

Meme iltihabı yani masifte meydan vermemek için, tüm emzirme döneminde memelere çok iyi bakım yapılmalıdır. Emzirmeden önce ve sonra, memelerin temiz bir su ile yıkanarak, emzirdikten sonra gazlı bez ile sarılıp sutyen takılmamalısın uygundur.

Bu şekilde, meme cildinde çatlaklar önlenebilir. Çatlaklar oluşursa, emzirmeyi kesip, sütü 24 saat pompa ile boşaltmanız ve tedavi edici kremler kullanmanız gerekebilir. Tabii, bu tedavi hekim kontrolünde olmalıdır.

Normal koşullarda, ilk 4-6 aylık beslenme programında sadece ana sütü vardır. Bu aylardan sonra diyete ilave besinler eklenir. Bu şekilde 9-12 aya kadar sürdürülen emzirme, yavaş yavaş azaltılarak kesilir. Memeden kesmede önemli bir nokta, çocuğun alışmış olduğu şeylerde değişiklik yapılmadığı bir zamanda memeden kesmektir. Örneğin, evde tamirat yapıldığı zaman veya bebek odası değiştirildiğimde, memeden kesme bebeğin ruhsal yapısına zarar verebilir. İleride; hayatındaki her değişikliği, kişiliğine bir saldırı sanabilir.

Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı