Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Doğuma hazırlanırken anne adaylarının dikkat etmesi gereken konuları kaleme aldık. Dr. Adil Asımgil’in Risale Yayınlarından çıkan “Kadın ve çocuk için sağlık el kitabı” nda anne adaylarına doğuma hazırlanırken önerilerde bulunuyor. İşte o bilgiler…
Doğum cerrahi bir müdahale değil, sizin yardımınızla kolaylaşacak doğal bir olay olmadır. En önemli yardımcınızda, doğumda fizik ve moral olarak güçlü olmanızdır. Doğumun her döneminde neler olması gerektiğini öğrenecek ve hazırlıklı olup sonuca daha rahat ulaşacaksınız.
Korku ile birlikte görülen sinir gerginliği kasların da gerilmesiyle neticelenir. Fazladan bu gerginlik yorucu da olur. Öyleyse doğuma psikolojik olarak hazırlanmanın temeli doğumdan korkmamayı öğrenmektir. Bunun püf noktası ise, karşılaşılacak durulman bilerek bunlara karşı hazır olmaktır. Kitabımızı hazırlamamıza sebep olan en önemli etkenlerden biri, anne adaylarını doğum konusunda aydınlatarak doğumdan korkmamalarını, dolayısı ile doğum esnasında hem kendilerine hem de doğumlarını yaptıran ebe veya hekimlerine yardımcı olmalarını sağlamaktır. Tekrar etmek istiyoruz, doğuma psikolojik olarak hazırlanmanın en önemli noktası doğumdan korkmamaktır. Daha sonra fiziki hazırlanma da uygulanırsa bunun vereceği ekstra rahatlık gelir.
Doğum sırasında yapılması gerekenler bölümünde anlattığımız üzere, doğum sırasında annenin doğumu kolaylaştırmak niyeti ile yapabileceği bazı yardımlar vardır. Fiziki hazırlanmanın amacı bu dönemde yapılacaklara bir bazı teşkil etmektedir.
Fiziki hazırlanmayı 3 kısma ayırabiliriz:
1- Solunum hareketleri
2- Kasların gevşemesini sağlayan hareketler
3- Doğumda rol oynayan kaslan güçlendiren hareketler
Bu hareketler doğuma hazırlar, hamileliği kolaylaştırır, hem de doğumdan sonra eski halinize kolayca dönmenizi sağlar. Hareketleri kendinizi yormadan ve kamınız çok dolu değilken yapmalısınız.
Bir elinizi karnınıza koyup bastının sonra burundan soluk alarak göğsünüzü şişirin. Kamınıza bastırdığınız eliniz karnınızın inip kalkmasını engelleyecek ve böylece göğüs kafesiniz şişecek. Nefesi içinizde biraz tutup verin. Sonra da göğsünüze bastırarak karnınız ile nefes alıp verin. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın.
Ağzınız kapalı derin soluk alın. En üst noktada soluğunuzu tutun, akıldan 10 a kadar sayıp, nefesinizi birden bırakın. Yavaş yavaş süreyi uzatabilirsiniz. Bu hareket, doğum da çocuk tam çıkarken size yardımcı olacaktır.
1 dakika süreyle düzenli ve yüzeysel olarak soluk alma ya çalışın. Bunu 20 saniyeden başlayıp, çalışma ile 1 dakikaya çıkarabilirsiniz. Bu doğum başlangıcında ağrılı kasılmalar sırasında faydalı olacaktır. Solunum hareketlerinin tamamı yatarak yapılmalıdır. 3. aydan başlayıp doğuma kadar yapılabilir.
Gevşeme hareketleri de 3. aydan doğuma kadar yapılabilir. Sinir ve kasların tamamını gevşetmek kolay değildir. Kapı ve perdeleri kapatın ve aşağıdaki şekildeki gibi yatın. Bundan sonra kol, bacak, apışarası, boyun, kanın kaslarınızı sırayla kasın ve gevşetin.
Bu hareketler Gebelikte Günlük Hayat bölümünde, gebelik egzersizleri konusunda anlatmış olduğumuz hareketlerdir.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı