Gelinliğin tarihi ve 2021 göz kamaştıran modelleri

Merjam Yazar: Merjam 28 Temmuz 2021

Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!

Yasakların kalkmasıyla birlikte düğünler hız kesmeden sürüyor. Covid-19 önlemleri kapsamında bazı kısıtlamalar söz konusu olsa da gelinler ve damatlar yakınları ile bu güzel günü paylaşmaya başladılar. Gelinler için en hassas konu olan gelinlik ise her zaman en önemli gündem maddesi olacaktır. Çünkü evlilik planı olan her kadının hayalini süsleyen bir gelinlik vardır.

Gelinliğin tarihi ve 2021 göz kamaştıran modelleri

Geçmişten bu yana kadınların hayallerini süsleyen en özel kıyafetlerden biri olan gelinlik, aynı zamanda sektörün de en özel alanlarından biri. Ülkemizde de birçok şehirde ve semtte gelinlik tasarımcıları, atölyeleri ve mağazaları bulunuyor. Gelinlik satın almak, diktirmek ya da kiralamak isteyenler için çok fazla çeşit söz konusu.

Yıllar içinde gelinlik

Gelinlik, günümüze gelene kadar büyük değişim ve dönüşümler geçirdi. MÖ. 4000 yılında ilk gelinlik Eski Mısır’da karşımıza çıkıyor. Eski Roma’da gelinlikler sarı renkte yapılıyordu. Orta Çağa gelindiğinde daha iddialı ve parlak kumaşlar seçiliyordu. Çünkü gelinlik sadece evlenen kişiyi değil ailesini de temsil ediyordu. 1840 yılında Prens Albert ile evlenen Kraliçe Victoria’nın beyaz gelinlik tercih etmesi ise gelinliğin dönüm noktası oldu.

Osmanlı döneminde ise gelinlik seçiminde kültürün etkisi oldukça hissedildi. Bekâr genç kızlar evlilik öncesi yaşamlarında abartıdan uzak olmaları gelinliklerinin de sade kıyafetler olmasına neden oldu. Osmanlı’da ilk beyaz gelinlik 1898 yılında Kemalettin Paşa ile evlenen 2. Abdülhamit’in kızı Naime Sultan tarafından giyildi. Cumhuriyet dönemiyle birlikte beyaz gelinlik popülerliğini arttırdı. 

60’ların gelinlik modası

Özellikle Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın bir şekilde kendini gösteren mini etek modası kadınların gündelik hayatlarına da etki etmeye başladı. Balolarda kadınların kısa elbiseler tercih ettiği görülüyordu. Kadınların günlük hayatlarında tercih ettikleri modeller elbette gelinliklere de yansıdı. Mini etekler ile özgür bırakılan saçlar gelinlik modasının temel taşlarından oldu. Kalıp halindeki gelinlikler yerini doğal bir siluete bıraktı. Kendinden işlemeli ve romantik dantellerle göz dolduran gelinlikler balon kol detayları ile eşsiz bir görünüme sahipti.

Zamanının başarılı oyuncusu ve moda ikonu olan Audrey Hepburn 1954 yılında Me Ferrer ile evlenmişti. Balerin elbisesini andıran gelinliği ise Pierre Balmain tarafından tasarlanmıştı.

Dünyanın en ünlü müzik gruplarından olan Beatles’ın üyelerinden John Lennon ile evlenen Yoko Ono 1969 yılında gelinlik tercihini mini beyaz bir elbise, açık bırakılan saçlar, beyaz bir şapka ve büyük güneş gözlüklerinden yana kullanmıştı.

70’lerin gelinlik modası

Kadın özgürleşme hareketlerinin dünyaya yayıldığı bu yıllarda kültürün değişmeye başlamasından gelinlik modelleri de etkilendi. 1970’li yıllara gelindiğinde gelinliklerdeki uzun kollar, dik yakalar, dantel işlemeler ve saten ipek karışımı kumaşlar mütevazı ama şık bir görünüm sunuyordu. Bel oyuntularını ortaya çıkaracak yüksel bel kemer detaylarının kullanılması gelinliklerdeki feminen havayı daha da güçlü hale getirdi.

FILE PHOTO: Prince Charles and Princess Diana stand on the balcony of Buckingham Palace in London, following their wedding at St. Pauls Cathedral, June 29, 1981. REUTERS/Stringer/File Photo

80’lerin gelinlik modası

İşte kabarık eteklerin en kabarık olduğu ve dantelin en fazla kullanıldığı dönemlerden biri olan 80’ler eşsiz gelinliklere ev sahipliği yaptı. Günümüze fazlaca ilham olan bu dönem aynı zamanda renklerin gelinliklerde etkili olmaya başladığı dönem olarak kabul edildi. Uzun bacak modasının yeniden popüler olmasıyla gelinliklerde yüksek bel ve A kesim modeller görülmeye başlandı. Minimalizmden uzaklaşıldığı, fırfırlı yakaların ve kat kat inen dantellerin söz konusu olduğu unutulmaz gelinlikler bu dönemde karşımız çıkıyor.

1981 yılında Galler Prensi Charles ile Diana Frances Spencer dünyavine girmişti. Tüm dünyanın canlı olarak izleyebildiği düğünde Prensesin ihtişamlı gelinliği David Emmanuel tarafından tasarlanmıştı.

90’ların gelinlik modası

90’larda gelinlik modellerinde süsleme oldukça popülerdi. Kadınların bu dönemde daha gösterişli ve kendine güvenen tarzları gelinlikleri de aynı yönde etkiledi. Bel oyuntusu ve balon kollar bu döneme damgasını vurmuştu.

1999 yılında David Beckham ile evlenen Victoria Beckham, Vera Wang imzalı bir gelinlik giymişti. 6 metre uzunluğunda kuyruğu olan gelinliği ayrıca şampanya rengindeydi.

2000’lerin gelinlik modası

2000’li yıllara gelindiğinde gelinlik modellerinin daha çeşitlendiğini görüyoruz. İşte o modellerden bazıları;

Balık ve denizkızı gelinlik

Balık kesim ve denizkızı gelinlik modellerinde gelinlik kumaşı vücudu saran bir forma sahiptir. Dar bir kesime sahip olan bu modelde, genelde gelinlik diz üstünden ya da dizden itibaren genişleyen bir formdadır.

A Kesim gelinlik

Vücudun üst bölgesini sararak belden aşağı doğru geniş gelen bu model A formuna benzediği için bu şekilde anılmaktadır. Her vücut tipine uygun olması A kesim gelinliğin en fazla tercih edilme nedenlerindendir.

Helen gelinlik

Helenistik gelinlik modelleri genelde kabarık model gelinlik tercih etmeyen gelinlerin en sık tercih ettiği zarif ve sade gelinlik modelidir. Antik Yunan Çağı dönemine ait kıyafetlerden esinlenerek tasarlanan modelde, uçuşan etekler, V yakalı veya straplez üstler ile tasarlanmaktadır. Üst bedende kullanılan dantel aplikler modele daha romantik bir hava katmaktadır.

Prenses gelinlik

Prenses gelinlik modeli, “ kabarık gelinlik” olarak da anılmaktadır. Etek kısmı kabarık olan ve üst bedeni oturan bu modelde önemli olan şey gelinliğin etek kısmına ve belin ince kısmına yapılan vurgudur.

Vintage gelinlik

Son yıllarda çok popüler olan Vintage model gelinlikler, nostaljiden vazgeçemeyen gelinlerin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. Geçmişten izler taşıyan modelde 1930’lu, 1950’li ve 1970’li yıllara ait birçok detayı bir arada görmek mümkün. Elbette istenilen her döneme uygun tasarlanabilen bu gelinliklerde tercihe göre kesim şekli de değişebiliyor.

2021 yılında da markalar ve tasarımcılar en özel gelinlikleri sezona ve yıla uygun olarak sunmaya devam ediyor. İşte sizler için 2021 yılı yazının en gözde gelinlik markaları ve modelleri;

Vakko Wedding

Vakko her yıl olduğu gibi bu yıl da gelin adaylarının aklını göz kamaştıran tasarımlarıyla karıştırmaya hazır. Büyüleyici bir masalı gerçeğe dönüştüren koleksiyonlarını keşfederken eşsiz tasarımların arasında kaybolmaya hazır olun.

Gelinlik modellerinin yanı sıra artık nikâh sonrası davetler ya da düğün sonrası kutlamalarda tercih edilen kokteyl elbiseleri oldukça moda. Vakko da bu konuda fazla çeşide sahip. Özellikle Vakko White Line Koleksiyonu’nda yer verdiği elbiselerde düğünden ya da nikâhtan geceye devam ederken hem rahat hem de zarif olabileceğiniz elbiseler mevcut. Ayıca Vakko, web sitesi üzerinden de oluşturabileceğiniz randevu aracılığıyla sizleri Vakko Wedding House mağazalarında dünyaca ünlü tasarımcıların gelinlikleri ile tanıştırmak üzere hazır.

Aysira

Aysira, gelinlik modelleri gelin adayları için her yıl yeni bir koleksiyon hazırlıyor. Tesettürlü gelin adaylarını da unutmayarak Aysira Tesettür Koleksiyonu’nu ilgilenenlerin tercihine sunuyor. Gelinlikleri satın almak istemeyen müşterilerine gelinlik kiralama imkânı da sunuyor. Nişanlık ve Abiye seçenekleri de bulunan markanın ayrıca kiralık elbiseleri de mevcut.

 Akay

1976 yılından itibaren gelinleri memnun etmek için çalışan Akay, geleneksel el işçiliği ile kişiye özel tasarımlar da yapan bir marka. Her yıl kendi koleksiyonunu hazırlayan markanın bu yıl da AKAY Koleksiyon, AKAY by Sezanur Akay ve After Party Koleksiyon’ları bulunuyor. Randevu sistemi ile özel görüşme imkânı da bulunan marka, gelin adayları için tüm detayları düşünen markalardan biri.

Büşra Hacıhasanoğlu

Etiketler:
Merjam

Merjam

  • Editörün Seçimi
  • En Çok Okunanlar

Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio