Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Mersin'de 70 metre derinliğindeki yeşil tabiatıyla "cennet" ve 128 metrelik ürkütücü yapısıyla "cehennem" olarak adlandırılan tarihi obrukların, yenilenen yüzü ziyaretçilerini bekliyor. Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte bir yılda 500 bin turistin görmesi hedefleniyor.
Silifke ilçesindeki “Cennet ve Cehennem Obrukları” için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “2020 Yılı Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programı” kapsamında Mersin Valiliği koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Silifke Belediyesinin destekleriyle yürütülen iyileştirme çalışmaları tamamlandı.
İlginç yapısıyla öne çıkan bölge, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri çerçevesinde ziyarete açıldı.
Kuş seslerinin yankılandığı yeşil tabiatı ve dibinden akan suyuyla “cennet” olarak adlandırılan 70 metre derinliğindeki obruğun, 452 basamaklı yürüyüş yolunda ve tabanındaki Meryem Ana Kilisesi’nde iyileştirme yapıldı.
Elips biçiminde 250 metrelik çapı olan obruğa merdivenle inmekte zorluk yaşayan yaşlı, engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan ziyaretçiler için inşa edilen asansör de hizmete açıldı. Girişi obruğun tabanında olan ve doğal su akan mağaraya da yürüyüş yolu kazandırıldı.
Tarihi alan artık daha kolay gezilecek
Ürkütücü atmosferiyle öne çıkan, içbükey kenarları nedeniyle inilmesi mümkün olmayan 128 metre derinlikteki Cehennem obruğuna da cam seyir terası yapıldı. Önceki dönemlerde incelenmesi zor olan obrukta, seyir terası sayesinde daha kolay gözlemlenme imkânı oluşturuldu. Ziyaretçiler için sosyal alanların da hazırlandığı bölgenin otoparkı yeniden düzenlendi. Obruklar, sezonun açılmasıyla çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaya başladı.
Çalışmalar yaklaşık bir yıl sürdü
Silifke Belediye Başkan Vekili Sadık Altunok, obrukların, seyir terası, yürüyüş yolları ve asansör gibi birçok yenilikle daha iyi hale getirildiğini söyledi. Bölgeye turist çekme hedeflerinden bahseden Altunok, “Yapılan yatırımlarla önceki sezonlarda yıllık 80 bin ile 100 bin arasında olan ziyaretçi sayısının, bu yıl Kovid-19’un etkisinin azalmasıyla 500 bine ulaşmasını bekliyoruz.” dedi.
Asansörün dezavantajlı ziyaretçiler için yapıldığını anlatan Altunok, şöyle konuştu: “Cennet obruğunun 452 basamaklı merdiveni var. Merdivenden inip, çıkmak yaşlıları, engellileri yoruyordu. Şimdi yapılan asansörle hem bu sorun ortadan kalkacak hem de obruğun içerisinde görülmesi gereken güzel yerler, sular, sarkıtlar daha rahat görülecek. Cehennem olarak adlandırılan tarafta da daha önce küçük bir seyir sarkıtı vardı. Şu an çok daha büyük bir cam seyir terası yapıldı. Bunlarla beraber insanlar orayı daha rahat gezecek ve cam alan üzerinden Cehennemi daha rahat inceleyecekler. Çalışmalar yaklaşık 1 yıl sürdü. Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’a, Valiliğimize, bölge milletvekillerine, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz.”
Altunok, obrukları ziyarete gelenlerin yakın mesafedeki birçok önemli eseri de görme imkânı bulabildiğini, bölgede Astım Mağarası, Adam Kayalar ve Helenistik dönemden kalan Uzuncaburç Antik Kenti’nin bulunduğunu ifade etti.
Kaynak:AA
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı