Bu haberi arkadaşlarınla hemen paylaş!
Meşher’in üçüncü sergisi olan “Maziyi Korumak: Sadberk Hanım Müzesi’nden Bir Seçki” ağustos ayına kadar ziyaretçilerini bekliyor. Vehbi Koç Vakfı (VKV) kurumlarından olan Sadberk Hanım Müzesi’nin koleksiyondan seçilen 210 eser, müzenin İstiklal Caddesi’ndeki mekânında sanatseverlerle buluşuyor.
Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi’nin kuruluşunun 40. yılı vesilesiyle gerçekleşen sergi, Anadolu’nun uygarlıklar tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor. Müzenin kırk yıllık tarihinde gelişen ve zenginleşen kültürel birikiminin geniş kitleler ile buluşturulması amacıyla gerçekleştirilen sergiye, aynı isim ile hem Türkçe hem İngilizce yayımlanan kitabı da eşlik ediyor.
Sadberk Hanım Müzesi’nin 19.000’i aşkın eserden oluşan kapsamlı koleksiyonunun Arkeoloji ve Türk-İslam sanatı bölümlerinden derlenen 200’ü aşkın çarpıcı eserin kılavuzluğunda, MÖ 6. Bin yıldan 20. yüzyıla uzanan geniş bir zaman diliminin öyküsü kronolojik bir akışla anlatılıyor. “Binlerce Yıllık Anadolu Uygarlığının İzleri” başlıklı arkeoloji bölümünün metni G. Senem Özden Gerçeker’e, “Anadolu’da İslam Sanatının İzleri” başlıklı Türk-İslam sanatı bölümünün metni de serginin küratörü, müzenin müdürü ve sanat tarihçisi Hülya Bilgi’ye ait. Müze koleksiyonundan sergi için seçilen eserlerin fotoğraflarının yer aldığı “Katalog” başlıklı bölümde ise eserler aynı kronolojik sırayla ve açıklayıcı metinler eşliğinde sunuluyor. Mâziyi Korumak: Sadberk Hanım Müzesi’nden Bir Seçki uygarlıklar tarihi meraklıları için bir başvuru kaynağı niteliğinde.
Serginin en önemli eserleri arasında geç neolitik çağdan kalan ve serginin en yaşlı eseri olan bir kadın figürü, erken tunç çağı mermerden yapılmış kilya tipi bir figürin, Asur dönemi pişmiş topraktan yapılan çivi yazılı sözleşme ve mektuplar, milattan önce 6. yüzyıldan kalan Lydia’lıların bastığı ilk para örneklerinden bir sikke bulunuyor.
Sergide ayrıca Selçuklu ve Osmanlı sanat eserleri arasında havan, tabak, miğfer, İznik ve Kütahya çinileri, Sultan 2. Abdülhamit’e ait tam tıraş takımı, el yazması Kur’an-ı Kerim, Hafız Osman’ın hattıyla yazılmış bir Hilye-i Şerif, dönemin ünlü hattatlarının tablo misali tasarladığı levhalar, sırma işlemeli bindallı entariler, şalvar ve cepkenler, 20. yüzyıl başına tarihlenen Avrupa modasına uygun gelinlikler yer alıyor.
Ziyaretçilerini binlerce yıllık bir zaman yolculuğuna çıkaracak olan sergi, 1 Ağustos 2021'e kadar görülebilecek.
Copyright © Tüm hakları saklıdır. Merjam.com – Copyright 2021 | Codlio
3D tasarım ajansı Ertesi gün ilacı